Zamiast zwyklego soku pomaranczowego na sniadanie,lepiej zmiksowac kilka owocow w calosci i zjesc bardzo pozywnego "drinka".Jest to wlasciwie gesta pulpa owocowa i o to chodzi.Naturalny miazsz owocow zageszcza go i dostarcza naszemu organizmowi cale bogactwo witamin, mnostwo blonnika,ktory wymiecie zlogi cholesterolowe,bedzie zbawienny dla naszej urody i szczuplej sylwetki.Pozadane jest posiadanie porzadnego miksera.Gdy owoce sa dojrzale
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gosci u mnie w kuchni od wczesnej jesieni gdy tylko pierwsze egzemplarze pojawia sie w sprzedazy az do wykonczenia zapasow w handlu.Wyprobowalam ja ze wszystkimi mozliwymi dodatkami imbirem,sokiem pomaranczowym,jablkiem itd.Uwazam jednak ,ze curry najlepiej komponuje sie ze smakiem dyni.Zreszta wyprobujcie sami.Skladniki na 4 porcje:1/2 sredniej dyni Hokkaido1 cebula1 zabek czosnku2 lyzki oliwy2 lyzki pestek dyni1 lyzka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przeciwzapalnie na drogi moczowe i przewod pokarmowy.Maja rowniez zdolnosc rozpuszczania zlogow cholesterolowych.Sa owocem uniwersalnym.Nadaja sie jako nadzienie do pierogow,gofrow,nalesnikow,racuchow i ciast drozdzowych.Z jagod sporzadza sie kompoty,soki,dzemy i konfitury. Galaretki i konfitury z jagod mozna dlugo przechowywac poniwaz zawieraja naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegajacy rozwojowi bakterii.Jest skladnikem musow,deserow i jogurtow.Nie tylko jagody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!malin50 g orzechow wloskichSos winegret:3 lyzki oliwy1 lyzka Aceto Balsamico1 pelna lyzeczka mioduSalate umyc,wysuszyc.Maliny rozmrozic(szybko mozna to zrobic w mikrofalowce).Skladniki na sosik dokladnie wymieszac.Dodac sok spod rozmrozonych malin. Orzechy posiekac.Ulozona salate plac sosem,posypac orzechami i malinami.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odlozyc do lodowki na 1/2 -1 godziny.Rabarbar obrac i pokroic na male kawalki.Wlozyc do rondla,dodac mrozone maliny,dosypac stewie i dusic,az rabarbar z malinami pusci caly sok i lekko zmieknie.Na koniec wsypac 1 lyzke budyniu i dokladnie wymieszac.Odstawic do wystudzenia.Foremki posmarowac maslem ,wylepic rozwalkowynam ciastem.Podziurkowac je widelcem.Nalozyc przestudzona masa owocowa,czesc odlozonego ciasta zetrzec na tarce i posypac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moje smoothie jest bez lodu i dodatku wody.Na lod jeszcze przyjdzie czas.Upaly jeszcze nam nie groza.Jest to wlasciwie przepyszna pulpa owocowa,ktora mozna jesc lyzeczka.I tak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Spitzkohl)maly kubek 200g kwasnej smietany(dalam tym razem jogurt grecki) lub creme fraiche1/4 szklanki wody do podlaniapeczek koperku-duzo,jak najwiecej!1 lyzka maki1 lyzka octu winnego lub soku z cytrynysol,bialy pieprzPrzygotowanie: Wierzchnie liscie z kapusty odrzucic.Przekroic kapuste na pol,wyciac glab i pokroimy w paski. Wrzucic na gotujaca wode,dodac smietane i dusic do miekkosci.Wody dadac tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szparagow-500 g250 g pomidorkow koktajlowych na galazce5-6 orzeszkow pistacjowych1 lyzka masla gheeSkladniki na marynate:3 lyzki oliwy cytrynowej1 lyzka bialego octu winnego1 plaska lyzka plynnego miodu1 lyzka soku z cytryny lub otarta skorka z cytryny gdy uzywamy zwyklej oliwysol,swiezo zmielony pieprz8-10 liskow czosnku niedzwiedziego (lub innych ulubionych ziol)Wykonanie: Przygotowac marynate.Oplukac listki czosnku niedzwiedziego,osuszyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jejmosc truskawka chcialaby sie Wam przedstawic.Truskawka (Fragaria&anannassa Duchesne) jest mieszancem dwoch gatunkow poziomek:chilijskiej i wirginijskiej,pochodzacych z rodziny rozowatych.Truskawka nie tylko pieknie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uniemozliwia sciecie sie deseru.Skladniki na 4 porcje:300 g truskawek + 2 lyzki cukru lub ksylitolu1 puszka mleka skondensowanego a 170 g 2 pelne lyzeczki agar-agar + 150 ml wody,soku lub kompotu Wykonanie:Puszke mleka musimy schlodzic przez cala noc w lodowce,gdyz tylko mocno schlodzone mleko sie ubije.Truskawki z cukrem umiescic w blenderz i rozbic na miazge.Mleko skondensowane ubic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgotuje.Zblendowac,rozlac do miseczek.Smacznego!Gdybyscie mieli ochote na zupe krem z marchewki w bardziej wyrafinowanej odslonie,zapraszam na rownie szybka zupe krem z dodatkiem mleka kokosowego i soku z pomaranczy,tutaj klik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drugi sposob.Na rozgrzanym masle krotko je obsmazyc i dusic pod przykryciem.Czas uzalezniony jest oczywioscie od grubosci szparagow.Moje byly gotowe po 8 minutach.Pod koniec smazenia dodac 2 lyzki wycisnietego soku z cytryny,posiekany tymianek cytrynowy i skorke starta z cytryny.Wylozyc na talerz ,posypac sola gruboziarnista.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smoothie szturmem zdobywa podniebienia Europejczykow.Wiadomo,chcemy byc zdrowsi,mlodsi i szczuplejsi.Owocowy koktajl idealnie wpisuje sie w tzw."zdrowe odzywianie".Swieze owoce sa bogate w skladniki odzywcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swiezego szpinaku 2 zabki czosnku okolo pol granatu sol,pieprz do smaku 1/2 cytryny Wykonanie:Lososia poporcjowac,umyc i osuszyc .Skrapic sokiem z cytryny , posolic i oproszyc pieprzem z mlynka.Specjalnie nie dodaja zadnych ziol,zeby dominowal tu smak szpinaku.Blaszke wylozyc papierem do pieczenia.Ulozyc na niej lososia .Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i piec10
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kazda inna biala ryba)2 garscie lubczyku2 garscie melisy cytrynowej2 zabki czosnku50 g orzechow wloskich4 -5 lyzek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego cytryna,solWykonanie:Rybe umyc,osuszycSkropic sokiem z cytryna i posolic.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Ziola posiekac,czosnek drobno pokroic,orzechy rowniez i rozdrobnic badz w mozdziezu,badz w malym rozdrabniaczu elektrycznym.Na koniec zmmiksowac z oliwa.Doprawic sola
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!