drink: sok z brzoskwini, wino musujące, owoce: truskawki, mango, arbuz, cytryna, pomarańcza, listki mięty 2 drink: truskawki zmiksowane z cukrem, dodatkowo wino musujące, owoce truskawki i listki mięty do dekoracji3 drink: zmiksowany owoc mango i arbuza oraz wino musujące.1 drink2 drink3 drink
Bon Appetit Małgorzatymleka 1 ząbek czosnkugarść świeżego tymiankugarść świeżego rozmarynuszczypiorek łyżeczka solipieprz2 łyżeczki proszku do pieczeniaUmytą cukinię ścieramy na tarce, zasypujemy solą i odstawiamy na sitku żeby puściła zbędny sok. W tym czasie mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy wyciśnięta z wody
Bon Appetit Małgorzatyjajaząbek czosnku 2-3 łyżki oliwysól, pieprzlistki bazyliiWersja do zapiekania w piekarniku w naczyniu na tartę: Umytą cukinię ścieramy na tarce i odstawiamy na sito żeby puściła zbędny sok. Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią. Dodajemy cukinię i czosnek i następnie mieszamy łyżką. Ciasto z cukinią wlewamy do wcześniej natłuszczonej formy
Bon Appetit Małgorzatypoddawały drylowaniu na klika minut warto włożyć je do zamrażalki.Wydrylowane wiśnie zalewamy odrobiną wody w garnku i gotujemy około 10 minut. Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon i sok z cytryny oraz parę listków mięty. Zupę z wiśni studzimy. Następnie miksujemy całość na gładką masę z dodatkiem jogurtu. Chłodnik wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy
Bon Appetit Małgorzatychyba już ostatnie chwile by upiec słodkości z jagód albo borówek. Też to uczyniłam :) i dam Wam jedną radę...nie jedzcie muffin prosto z pieca. Sok z owoców poparzył mi usta :/składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i wyszły
Bon Appetit MałgorzatyCałość gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. W drugim garnku rozpuścić margarynę, dodać pokrojone w ósemki pomidory i dusić przez kilka minut aż puszczą sok i zrobi się z nich ciapka ;) Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Chwilę gotować. Podawać z makaronem
Bon Appetit Małgorzatygałązki rozmarynu4 łodygi tymiankukilka liści szałwii (można pominąć)sól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 1 cytryna Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać
Bon Appetit Małgorzatycukru brązowego albo waniliowegoCytrynaCynamonRum - do smakuJabłka wydrążamy: ścinamy górę i zostawiamy ją jako przykrywkę, a gniazda nasienne usuwamy łyżką, nie uszkadzając przy tym skórki jabłka. Miejsca pozbawione skórki skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki maczamy w rumie około pół godziny. W tym czasie siekamy wszystkie orzechy. Orzechy, rodzynki, płatki owsiane i kukurydziane prażymy na patelni na maśle z dodatkiem miodu, skórki
Bon Appetit MałgorzatyPomysł na szybki i pyszny deser ala sernik na zimno. Do tego deseru wykorzystałam kompot z wiśni, który został mi z niedzielnego obiadu. Ale można zastosować z sok z wiśni. Dzięki rodzynkom i skórce pomarańczowej miałam wrażenie, że jem sernik wiedeński ale w wersji na zimno :) Składniki na 3 porcje:3 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (można zakupić serki
Bon Appetit Małgorzatyjajko do posmarowaniaSkładniki na sałatkę:kilka pomidorków koktajlowychbiały serek śmietankowykilka rzodkiewekopakowanie sałaty mix ( rzymska, roszponka, rukola, lodowa)składniki na winegret:łyżka octu winnego albo soku z cytryny \4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy
Bon Appetit Małgorzatyusmażeniu wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 4 minuty. Po upieczeniu wyciągamy mięso i odstawiamy mięso na 5 minut do odpoczęcia. Później piersi pokroić ukośnie w cienkie plasterki. Sok, który puściły, dodać do sosu czekoladowego i jeszcze raz ubić trzepaczką. Mięso polać sosem i od razu podawać.Sos:na patelnię wlewamy wino, dodajemy cynamon, skórkę pomarańczy, gwiazdki anyżowe oraz
Bon Appetit Małgorzatykromkę chleba dajemy szpinak, następnie połowę sadzonego jajka, plaster sera, plaster łososia oraz pomidorek koktajlowy. dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi oraz koperkiem. do tostów idealna jest szklanka soku pomidorowego :)Rada: uważajcie z dodawaniem soli, ponieważ łosoś i ser są słone same w sobie.Udanego dnia życzę! tost z łososiem, szpinakiem i lazurem
Bon Appetit MałgorzatyNastępnie dorabiamy kleksy z jogurtu, układamy liście szpinaku albo koperek oraz plasterek wędzonego łososia. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.Placki można także upiec w piekarniku - jest wtedy mniejszy problem z przewracaniem na drugą stronę, bo w piekarniku pieką się od razu
Bon Appetit Małgorzatykolor. Po wystudzeniu ciastek polewamy je lukrem ( u mnie gotowy lukier) i posypujemy cukiereczkami. Jeśli ktoś woli zrobić samodzielnie lukier poniżej przepis:Składniki na lukier różowy:pół szklanki soku z cytryny albo z grapefruita 2,5 szklanki cukru pudru. pół łyżeczki barwnika spożywczego czerwonegoWystarczy te dwa składniki połączyć ze sobą i lukier gotowy. Jeśli ktoś chce
Bon Appetit Małgorzatyjajka3 łyżki dżemu3 łyżki mleka3 łyżki kakao2 szklanki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaKrem:250 g margaryny3 serki homogenizowane3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowyLukier:szklanka cukru pudru1 łyżka kakao2 łyżki soku z cytryny1 łyżka gorącej wodyMiękką margarynę miksujemy z cukrem, i jajkami. Do masy dodajemy pozostałe składniki czyli:dżem, mleko, mąka, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Masę wlewamy na blachę
Bon Appetit Małgorzaty