sok - 13499 przepisów (strona:702/900)

The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 201

Koniec roku to czas podsumowań. Co mogę powiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca

Słodkie Przyjemności
Pieczarki faszerowane 266

będziemy je chcieli usmażyć. Jednak najlepiej smakują gorące, więc koniecznie trzeba je smażyć przed samym podaniem. Ja zwykle podaję je z majonezem/ jogurtem z dodatkiem posiekanych ziół, czosnku, soku z cytryny i odrobiny pieprzu i/lub posiekanych oliwek. Ale można podawać je z innymi sosami również. Zapraszam na faszerowane pieczarki z kremowym serkiem.Pieczarki faszerowaneSkładniki:300 g pieczarek (zamkniętych)125 g kremowego

UgotujmyTo.pl
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 199

oraz wątrobę, cząber ma właściwości bakteriobójcze, reguluje procesy trawienne, bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu." (Opis: Ziarenkowo)- Kupić tą bezglutenową, zdrową mieszankę możesz

Wypisz Wymaluj
Poncz herbaciany, korzenny 157

zawsze była herbata z cukrem i cytryną a do tego jakieś owoce i wino. Dziś poncz jest bardzo popularny na południu i zachodzie Europy. Można przygotować go na bazie soku owocowego dodając pokrojone owoce i alkohol - wino, rum albo wódkę. Można też dodać różne alkohole uzyskując ciekawe efekty aromatyczno smakowe. Bardzo często dodaje się do ponczu przyprawy korzenne wzmacniające jego

Smaczna Pyza
Sałata z fasolą, mozzarellą i pomidorkami 202

opakowanie mozzarelli mini ok. szklanki czerwonej fasoli odsączonej z puszki opakowanie pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli mały słoik zielonych oliwek (niekoniecznie) Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok i skórka starta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy sól i biały pieprz szczypta cukru Składniki sosu wymieszać, schłodzić. Sałatę rozdzielić na listki, dokładnie umyć

Czerwień i błękit
GUACAMOLE 170

pokrojonego drobno pomidora. Z chilli usunąć pestki, pokroić. Cebulę, czosnek, kolendrę posiekać. Następnie wszystkie składniki wrzucić do blendera razem 1,5 łyżki oliwy. Doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z limonki.Podawać na pieczywie z plasterkiem ogórka

pieprzny smaczek
Ajapsandali – smażone warzywa 251

czasie dokładnie odsączamy bakłażana na papierowym ręczniku. Sól nie tylko wyciągnie gorycz, ale przede wszystkim sprawi, że bakłażan nie będzie chłonął tłuszczu.W czasie gdy bakłażan puszcza sok, przygotowujemy warzywa. Papryki kroimy w takie kawałki na jakie pokroiliśmy bakłażana. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zostawiamy je w nim na 1 minutę, po czym obieramy skórkę. Kroimy miąższ pomidorów w kostkę wycinając całe

Poezja smaku
Sałatka grecka 194

lodowa2 duże pomidory1 długi ogórek zielony1 czerwona cebulaczarne oliwki ser fetaSos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek oraz po łyżce: octu winnego (jeśli nie macie możecie zastąpić sokiem z cytryny), miodu i musztardy, przyprawić solą, pieprzem oraz można dodać zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki sosu trzeba dokładnie wymieszać, najlepiej potrząsać w zamkniętym słoiczku

upichcic
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 179

kostkę cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy.Następnie partiami dodajemy umyte, pokrojone w dość dużą kostkę mięso.Mięso ma się smażyć, nie może puścić soków dlatego dodajemy następną partię dopiero po podsmażeniu poprzedniej lub podsmażamy na patelni i dodajemy podsmażone do garnka (ja tak właśnie robiłam).Podsmażone mięso doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dodajemy

Smaczne Zdrowe
Kotlety z pomarańczy z sosem z granatu 124

ziemniaczana1 jajkoksylitolmąka kokosowaolej kokosowyPrzygotowanie:1/ Kroimy dwa grube plastry pomarańczy, odkrajamy skórę, panierujemy w roztrzepanym jajku posłodzonym ksylitolem a następnie w mące kokosowej i tak dwukrotnie. 2/ Wyciskamy sok z 1/4 granata słodzimy ksylitolem, podgrzewamy w małych garnku i gdy będzie wrzał zagęszczamy roztworem mąki ziemniaczanej i wody.3/ Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, smażymy z obu stron panierowane pomarańcze

Kuchnia PROzdrowotna
Carpaccio z zielonej gruszki z rukolą, rokpolem i olejem lnianym. 170

usunięciu gniazda kroimy na pół i siekamy na drobne plastry, wykładamy na talerz. Z rukoli zawijamy gniazdko. Dodajemy pomidorki, kruszony ser i zgniecione w moździerzu orzechy. Skrapiamy olejem i sokiem z limonki.Prosto, łatwo, a jak smakuje

BaRepas
Quattro fromaggi na bagietce z pesto. 169

Właśnie to zainspirowało mnie do stworzenia tej szybkiej przekąski.Co niezbędne?Pesto:-rukola-ząbek czosnku-orzeszki pinii (garść); opcjonalnie orzechy nerkowca-oliwa; dwie łyżki-parmezan; łyżeczka-pieprz, sól-limonka; sok jedna łyżkaDo kanapki:-bagietka-ser rokpol, mozzarella. i cheddar -pomidorki cherryWszystkie składniki na pesto miksujemy w blenderze na jedną masę.Przekrojoną bagietkę na skórce przecieramy mokrą ręką. Wewnętrzną stronę smarujemy

BaRepas
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 194

ziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut.Surówka-kapusta włoska-ogórek zielony-ocet wina musującego-koperekKapustę siekamy i zgniatamy w garści, by puściła soki, dodajemy starty ogórek odsączony z wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy koperek i łyżeczkę octu. Mieszamy i gotowe

BaRepas
Spaghetti pełne ziarno z pesto na nerkowcach. 157

Pesto można zrobić na wiele sposobów z rozmaitymi ziołami. Ja lubię najbardziej to oryginalne na rukoli.Co potrzebujemy?-rukolę-oliwę; dwie-trzy łyżki-orzechy nerkowca; duża garść-sok z połowy cytryny-dwa ząbki czosnku-sól i pieprz-parmegiano regiano; łyżkaWszystkie składniki miksujemy w blenderze.Ugotowany makaron w osolonej wodzie przecedzamy NIE zalewamy zimną wodą. Skrapiamy oliwą.Wykładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy pesto

BaRepas