minut. (jajko wysmażone można bez problemu odwracać z owocem na drugą stronę gdyż awokado się nie rozleci.) Gotowe danie podajemy na talerz wraz z pieczywem z pestkami dyni i sokiem z pomarańczy. Widzicie teraz, że można zaczynać dzień od oryginalnego a zarazem pożywnego śniadania, które na pewno da nam siły na dalszą część dnia. Smacznego
Wspólne smakikoniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona w ogóle nie będzie wyczuwalna. Bazylia pobudza wydzielanie soku żołądkowego, idealnie nadaje się do leczenia braku apetytu, nudności oraz niestrawności. Jest nawet lekarstwem na bezsenność oraz depresję. Cynamon to przyprawa korzenna o właściwościach rozgrzewających . Posiada ostry smak
Życie na widelcujeszcze komentuje "to jest pyszne mamo" :) Potrzebne są: - 4 banany + woda (baza wszystkich moich szejków, zamiast mleka) - 1 duży liść jarmużu - 1 jabłko ze skórką - sok z połowy cytryny - plasterek imbiru (max 1 cm) Z jabłka usuwam tylko gniazdo nasienne a liściowi jarmużu usuwam grubą łodygę. Blenduję wszystko razem uzyskując 1,5 litra zielonego koktajlu :) Opcjonalnie zamiast
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze) i teraz produkujemy: SOS DO SMAROWANIA PIZZY U nas sprawa jest banalna - lejemy na patelnię sok pomidorowy (Biedronka, 2 złote), do tego bazylia i olej, trzyma się to na średnim ogniu, aż trochę odparuje i zgęstnieje - i już. Więc sos praktycznie robi się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEodpowiedzi na trudne pytanie, co do gatunku koniaku, który był użyty do przygotowania zamówionego drinka. Mistrzostwo! Koniak, a w zasadzie brandy (bo tym właśnie jest Budafok), połączony z sokiem z cytryny i sprite'em jest delikatny i nie ma sposobu, by zakończyć wieczór na jednym. Nie wiem tylko co ma wspólnego Eliot Ness, bo nim nazwany został drink
BaRepaspołówkę tortilii na talerzu, smarujemy sosem, układamy porwane listki sałaty, pokrojone warzywa i kurczaka. Polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką tortilii. Sos limonkowo - kolendrowy: 1. Jogurt naturalny mieszamy z sokiem wyciśniętym z połowy limonki oraz posiekaną kolendrą. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Smacznego
W kuchni Katiepół cytryny, łyżka masła klarowanego do smażenia, pergamin. 1. Mix sałat płuczemy, osuszamy. 2. Avocado przecinamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie pociemniało. 2. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. 3. Pomidorki myjemy, osuszamy kroimy na cztery. 4. Pstrąga łososiowego obieram
Sajkofanka smakumoździerzu i wyłóż na rozcięte piersi kurczaka, zroluj w roladę. Zepnij wykałaczkami. Roladki polej odrobiną octu winnego, oliwą i gruboziarnistą solą. Na wierzch ułóż pomarańcze. Polej 2 łyżkami soku z pomarańczy. Zapiekaj 35- 45 minut ( w zależności od wielkości roladki)w temp. 220 stopni C! SZPINAK świeże liście szpinaku zblanszuj wrzątkiem, dopraw solą (ewentualnie posyp płatkami migdałowymi) lunch
SMYKWKUCHNIWaldorf-Astoria. W oryginalnym przepisie jajka te podaje się z sosem holenderskim, co z przyczyn głodowych i "apetytowych", pominęłam ;) Sos holenderski powstaje z żółtek, masła oraz soku z cytryny i jest chyba moim ulubionym dodatkiem do potraw. JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU /nieco zmieniony;/ na 1 porcję 1 jajko 1-2 łyżeczki octu szczypta soli 3/4 litra wody
W kuchni Karmel-itkijest i teraz ;) Składniki : saszetka 30 ml oleju Kujawskiego z bazylią 1 łyżeczka oleju Kujawskiego Cytryna z bazylią 50g suszonych moreli 30g suszonej żurawiny z sokiem z granatu filet z piersi kurczaka 4 łyżki ziarna amarantusa bio 5 łyżek sałaty roszponki Przyprawy : curry pieprz czarny Filety z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody
Parowar Facetaprzodu kieszeń( nie przecinamy na wylot). My lubimy dużo owocow, więc kieszeń była szeroka, pozostawiłam tylko ok 1,5 cm margines od brzegów mięsa. Odsączamy owoce, sok zachowujemy. Owoce nakładamy do środka kieszeni. Zamykamy szpilkami, lub zaszywamy białą nicią. Mięso z zewnątrz solimy i pieprzymy. W brytwannie rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Podlewamy wodą, dodajemy pozostałe
Mia Cucina Sofietasuchych) 10 – 15 dag cukru ½ l mleka 6 żółtek 1 jajko (całe) Kieliszek spirytusu 5 – 6 łyżek oliwy lu 10 dag margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego Sok i skórka z cytryny Szczypta soli Smalec lub olej do smażenia Konfitura Lukier na pączki: ½ szklanki cukru pudru rozpuścić z 2-3 łyżkami gorącej wody> W przypadku gdy używamy świeżych drożdży należy
Na słodko lub wytrawnieKWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz wrzątek WYKONANIE W dużej misce układamy rukolę, pomidorki pokrojone na połówki, listki mięty, jadalne kwiatki, pokrojony szczypior, cebulę, rzodkiewkę i nektarynkę. Całość polewamy sosem. Sos: mieszamy wszystkie
OstryKęsprzez 60-75 minut. Ostudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzxin, a najlepiej całą noc. Porzeczki zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin, żeby puściły sok. Całość przełożyć do garnka, podgrzać, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Zagotować, zdjąć z palnika, gdy masa nabierze konsystencji rzadkiego kisielu. Ostudzić. Kremówkę ubić, wyłożyć na schłodzony sernik. Udekorować frużeliną. Smacznego! Przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka soku z cytryny Wykonanie: Cukinię kroimy na półplasterki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy dorsza pokrojonego w kostkę i smażymy, po czym doprawiamy solą i pieprzem ( musimy uważać aby dorsz się nie rozpadł). Cukinia musi być al dente Na talerzu układamy sałatę, na nią kładziemy usmażonego dorsza i cukinię. Następnie dokładamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i oliwki przekrojone
IMPRESJA SMAKU