sok - 13499 przepisów (strona:699/900)

Jesienna sałatka z dynią i szynką parmeńską 128

usmażoną dynię. Dodajemy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Dokładamy ser pleśniowy, posiekaną dymkę, i podsmażoną szynkę parmeńską. Na wierzchu układamy kiełki. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z ćwiartki cytryny

kulinarnyJa
Tatar z łososia na rukoli 180

czerwonej cebulirukola1 cytrynaoliwa z oliweksól, pieprzPieczywoPRZYGOTOWANIE:Filet z łososia myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Szatkujemy łososia za pomącą bardzo ostrego noża. Dodajemy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ze sobą łączymy składniki. Porcjujemy naszego tatara i układamy na rukoli. Podajemy z posiekaną czerwoną cebulą i świeżym pieczywem. Smacznego

kulinarnyJa
Sałata rzymska z polędwiczkami z kurczaka, bakłażanem, cukinią i papryką 340

papryki czerwonej1/2 papryki żółtej1/2 papryki zielonej1 sałata rzymska100 g sera typu greckiegoświeża natka pietruszkisuszona bazyliapapryka czerwona w proszkusól, pieprzSKŁADNIKI i przygotowanie sosu vinaigrette:6 łyżek oliwy z oliwek1 łyżka soku z cytrynaszczypta soli, pieprzu i cukru1 łyżeczka musztardy dijon*możemy dodać suszone zioła ( bazylia, tymianek, koper włoski)Wszystkie składni łączymy se sobą w miseczce za pomocą rózgi do ubijania

kulinarnyJa
Bruschetta z wędzonym łososiem 245

pełnoziarnista)1 łyżka kaparówrukolakoperekcytrynasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności przygotowujemy kremową pastę, którą posmarujemy pieczywo. Do miseczki wkładamy kremowy serek. Dodajemy do niego łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę kaparów i odrobinę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy ze sobą składniki na kremową pastę. Bagietkę kroimy pod skosem na kromki. Kromki obficie smarujemy kremową pastą, a na niej układamy liście rukoli

kulinarnyJa
Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem 253

skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy bulionu warzywnego. Dodajemy rozbitą trawę cytrynową, liście limonki, sok z połówki limonki i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy jeszcze 5 min. Na końcu dodajemy świeżo posiekaną kolendrę. Jako

kulinarnyJa
Sałatka z avocado i grejpfrutem w cytrynowym vinaigrette 259

rzymska, rukolaSKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette:1 cytryna100 ml oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy dijon20 ml octu winnegoszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, ocet winny, musztardę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Umyte i osuszone sałaty (dębowa, rzymska

kulinarnyJa
Sałatka a'la grecka z wędzoną piersią kurczaka 254

sałat: dębowa, radicchio, cykoria, rukolaSKŁADNIKI na cytrynowo-koperkowy vinaigrette:1/2 cytryna60 ml oliwy z oliwekposikany świeży koperekszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i posiekany koperek. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu układamy mix sałat

kulinarnyJa
Sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą w cytrynowym sosie 183

rukola)szczypiorekSKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette:1 cytryna100 ml oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy dijon20 ml octu winnegoszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, ocet winny, musztardę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki

kulinarnyJa
Zawijasy z kurczakiem, szałwią i suszonymi pomidorami owinięte boczkiem 148

łyżki oliwy z oliweksól, pieprz4 patyczki do szaszłykówPRZYGOTOWANIE:Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś kroimy w poprzek na 3 kawałki. Przekładamy mięso do miski i dodajemy oliwę, sok z limonki, czerwoną paprykę, bazylię, sól i pieprz. Możemy również dodać startą skórkę z limonki. Kurczaka mieszamy z przyprawami i odstawiamy do marynowania na ok. 30 min.Na zamarynowanym kawałku kurczaka

kulinarnyJa
Krewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosie 109

odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle i chwilę smażymy. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego

kulinarnyJa
Koktajl z melona i kiwi 127

złSKŁADNIKI:1/2 melona2 kiwi1/2 szklanki jogurtu naturalnego1/2 szklanki mleka1/2 cytrynyPRZYGOTOWANIE:Melona i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy pokrojone owoce do blendera. Zalewamy jogurtem, mlekiem i sokiem z 1/2 cytryny. Wszystko razem blendujemy. Smacznego

kulinarnyJa
Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą 139

plaster mozzarelli. Kotlety wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 15 min.DODATKI:Świeże szparagi/ pomidory koktajlowe z krążkami cebulowymiSzparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z 1/2 cytryny.Pomidorki kroimy na połówki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.Cebulę obieramy i kroimy na grube plastry. Plastry cebuli rozdzielamy na pojedyncze krążki i podsmażamy na oliwie

kulinarnyJa
Sernik z polewą czekoladową w aromacie limonki 120

tortownicę papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.PRZYGOTOWANIE masy sernikowej:Do miski wbijamy jajka i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy startą skórkę i sok z limonki. Następnie dokładamy sera twarogowego, śmietany, cukru waniliowego oraz budyniu. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy

kulinarnyJa
Spaghetti z kurczakiem, szparagami i boczniakami w kremowym sosie 161

boczniaków2 cebula dymka2 ząbki czosnku1/2 cytrynynatka pietruszkigrana padano lub parmezan3 łyżki śmietany 18%1/2 szklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Na oliwie szklimy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy boczniaki i dolewamy wina.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Szparagi odcedzamy

kulinarnyJa
Sałatka owocowe trio (mango, ananas, kiwi) 177

osóbKoszt przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:1 ananas1 mango2 kiwi1 limonkakilka listków miętyPRZYGOTOWANIE:Ananasa, mango i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do miski. Dodajemy sok z wyciśniętej limonki i posiekane listki miętki. Wszystko ze sobą mieszamy i możemy serwować

kulinarnyJa