sok - 13499 przepisów (strona:697/900)

Najpierw przeczytaj, potem kupuj! 138

małym jogurciku. Takie tabele są na prawdę przydatne, bo cukier może być ukryty pod wieloma innymi nazwami . A są to na przykład: miód, glukoza, dekstroza, syrop kukurydziany, sorbitol, koncentrat soku owocowego, galaktoza, laktoza, polidekstroza, mannitol, ksylitol, maltodekstryna, syrop glukozowo-fruktozowy. To tylko dane na przykładzie cukru, a składników i ich zamienników, podstawników jest dużo, dużo więcej! Kupując produkt pamiętajmy sprawdzić

Zdrowie na języku :P
Misiontek.pl :) 114

stronie www.misiontek.pl . Nagrodą w zabawie był zestaw zdrowej żywości, w skład której wchodziły: - Sezamki Ekologiczne-Orange - Przecier z Eko Orzechów Laskowych - Morwa Biała Bio - Makaron Pełnoziarnisty Orkiszowy Wstążki Bio - Sok z Rabarbaru i Jabłek Bio Pierwsze co "dopadłam" był przecier z orzechów laskowych. Kiedy otworzyłam słoiczek wydobył się aromatyczny zapach orzechów. Po wymieszaniu masa nabrała jednolitej konsystencji. A smak

Zdrowie na języku :P
Współpraca z Zielonym Nurtem :) 133

Zielonym Nurtem nasza kuchenna szafka zapełniła się olejem słonecznikowym i siemieniem lnianym :) Tak, tak siemieniem, ponieważ sklep ma też Nam do zaoferowania szeroką gamę produktów sypkich , a także soków , przypraw, ziół oraz produktów bio :) Olej słonecznikowy Od razu napiszę, że to nie taki zwykły olej słonecznikowy, który można znaleźć niemalże na każdej półce sklepowej. Olej z pestek słonecznika Zielonego Nurtu

Zdrowie na języku :P
Sernik ze śliwkami na kruchym cieście :) 167

cukru - 1 jajko - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: - 2 kostki twarogu półtłustego (500g) - 100 g cukru - 3 jajka - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - sok z połowy cytryny - aromat dowolny Dodatkowo: - 300 g świeżych, wypestkowanych śliwek węgierek Przygotowanie: 1. Jeżeli mamy twardą margarynę, należy ją rozpuścić i lekko schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać tłuszcz

Zdrowie na języku :P
Piernikowa szopka 164

dachu i reszta wykonania to już dzieło mojego Męża ;)Choinki również powstały z ciasta miodowego i ozdobione są lukrem cytrynowym domowej roboty.LukierSkładniki:1 białko1 szklanka cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyWszystko razem ucieramy mikserem, aż do uzyskania jednolitego lukru.Polecam wszystkim wykonanie takiej szopki, jest to naprawdę wielka przyjemność dla całej rodziny

Lawendowe Niebo
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 245

kładę do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 minut.SOS:Szoruję i sparzam gerjpfruta a następnie ścieram skórkę z połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam sok.Do miseczki daję żółtka, skórkę i sok z grejpfruta, kolendrę. Miseczkę stawiam na garnku z gotującą się wodą i ubijam na jasna pulchną masę. Zdejmuję miseczkę z garnka i ubijam jeszcze kilka minut, aby sos zgętniał i przestygł

Magiczna kuchnia Darii
Makaron zapiekany ze szpinakiem i smażonym łososiem 311

pieprz, gałka muszkatołowaSok z 1 cytrynyŻółty ser do posypania PRZYGOTOWANIE:Łososia myje, osuszam i kroję na 3 -4 mniejsze kawałki, które solę, pieprzę wkładam do miseczki i polewam sokiem z cytryny. Wstawiam na 30 minut do lodówki. w tym czasie szpinak rozmrażam i odparowuję na głębokiej patelni. Następnie dodaję łyżkę masła  i razem podduszam przez około 3 minuty

Magiczna kuchnia Darii
Letni pudding z lodami karmelowymi 130

chleb tostowyOpakowanie lodów waniliowychPuszka mleka kondensowanego 150 ml śmietany kremówkiPRZYGOTOWANIEOwoce wkładam do garnka z grubym dnem, dodajemy miód i gotujemy na średnim ogniu około 10 minut (do momentu, aż sok z owoców zacznie gęstnieć). Zdejmujemy z ognia i przekładamy owoce na sito aby oddzielić powstały syrop. Odstawiamy do wystygnięcia.Kromki białego chleba docinamy do kształtu naczynka (u mnie okrągłe kokilki

Magiczna kuchnia Darii
Tort pomarańczowo - dyniowy / Orange pumpkin cake 169

cząstki pomarańczy kroję na mniejsze kawałki. Ubijam śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaję po łyżce serka mascarpone. Kiedy śmietana połączy się z serkiem dodaję pomarańcz wraz z sokiem i całość delikatnie mieszam.Polewa:Do miseczki wlewam śmietanę do której dodaję połamaną na kawałki czekoladę. Miseczkę stawiam na garnku z woda i całość gotuję na wolnym ogniu do momenty rozpuszczenia

Magiczna kuchnia Darii
Pasztet z białej fasoli i kaszy jaglanej / Terrine of white beans and millet 147

kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)120 ml oleju3 łyżki jasnego sosu sojowegoZioła wg. upodobań:), u mnie:1 czubata łyżeczka czombru1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka tymianku1/2 łyżeczki pieprzu cayenne1 łyżka soku z limonkiPRZYGOTOWANIEFasolę płuczę  i namaczam na noc następnie gotuję w lekko osolonej wodzie do miekkości (ok. 50 minut). Jaglankę płuczę i przelewam wrzątkiem a następnie zalewam szklanką zimnej wody

Magiczna kuchnia Darii
Kasza jaglana z karmelizowanym bananem i syropem z pomarańczy 148

układam kawałki banan i podsmażam około 4 minut obracając aby całe kawałki pokryły się syropem. Tak przygotowanego banan przekładam do miski i przykrywam aby zatrzymał ciepło. Na patelnie wylewam sok z cytryny i dokładnie mieszam z pozostałym syropem. Gotuję 3-4 minuty. Powstałym sosem zalewam banany.Kaszę jaglaną przekładam na patelnię i chwilę podsmażam mieszając aby się nie przypaliła. Następnie

Magiczna kuchnia Darii
Ziemniaczane bombay curry / Bombay potato curry 195

wielkości - ziemniak na 8 kawałków) i dodaje do sosu. Dodaję garam masalę, brązowy cukier i doprawiam sola do smaku. Duszę na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu dodaje sok z cytryny. Podaję udekorowane świeżą kolendrą z dodatkiem ryżu albo z domowym chlebkiem naan

Magiczna kuchnia Darii
Bolognese wegetariańskie z pulpetami serowo-jaglanymi / Vegetarian Bolognese with cheese - millet's balls 239

bazylii 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonegosól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEW głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia składników. Duszę pod przykryciem na małym ogniu aż pomidory będą się rozpadać, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję pół szklanki wody. Przyprawiam solą

Magiczna kuchnia Darii
Boeuf bourguignon, pampersy i przekąski. Oscypkowe ptysie z awokado. 214

feta kostka niebieska z Mlekowity (dbający o linię zamieniają na cośodtłuszczonego typu kanapkowego)pęczek szczypiorkujedna cebula czerwona drobno pokrojonadwie łyżki jogurtu naturalnegoząbek czosnkusól, pieprzSer oraz obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado traktujecie blenderem razem z jogurtem. Ma być gęsty mus. Jak będzie za mało jogurtu to ostrożnie dodajcie jedną łyżeczką. Do tego dajecie posiekany szczypior, wyciśnięty czosnek

ladykitchen