przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego. Dlatego spożywanie papryki jest zalecane w okresie jesienno-zimowym. Duszona lub pieczona papryka wspomaga procesy trawienne, dlatego warto ją jeść przy niedostatecznym wydzielaniu soków żołądkowych, wzdęciach i zaparciach. Wszystkie papryki kuszą swoim wyglądem i smakiem, zdobią nasze potrawy, a przede wszystkim wzmacniają nasze siły witalne oraz zwiększają libido
Przepisy i porady kulinarnekawy. Do parzenia kawy używajmy wody świeżej, najlepiej nie z kranu, krótko gotowanej. Kawa z mlekiem jest smaczniejsza, ale jest trudniej strawna, gdyż kawa i mleko potrzebują zupełnie innych soków trawiennych. Jeżeli do kawy przed zaparzeniem dodamy parę ziarenek soli, zwiększymy jej aromat. Kawa jest lepsza , jeśli uprzednio podgrzejemy filiżankę. Zaparzonej kawy nie powinniśmy podgrzewać, gdyż
Przepisy i porady kulinarnewidzenie po zmroku. Dzięki dużej ilości mikroelementów, w tym żelaza, kwasu foliowego i miedzi, warzywo to skutecznie wspiera leczenie anemii. Świeże liście zawierają substancje, które chronią śluzówki. Picie soku z nich wyciśniętego ( szklanka dziennie ) łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 4 kg truskawek ( dobrze dojrzałych ) 1,60 kg cukru 4 szt. opakowania Dżemix 2:1 kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Sposób wykonania : Truskawki dokładnie płuczemy, obieramy z szypułek. Wsypujemy do większego garnka, ugniatamy. Stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do temperatury 95 C, mieszając co jakiś czas. 60 dkg cukru wysypujemy na papier, dodajemy Dżemix, oraz
Przepisy i porady kulinarnefiliżanek bez podstawki. Zabrudzenia z marmuru powinno się szybko usuwać. Plamy z kawy, herbaty oraz wina usunie z blatów roztwór z octu spirytusowego i wody (1:4) lub sok z cytryny. Kwas powinien działać tylko 1-2 minuty, po tym czasie powierzchnię trzeba szybko zmyć czystą wodą i wypolerować
Przepisy i porady kulinarneNatomiast osadzający się wokół otworu zlewozmywaka kamień można skutecznie usunąć nacierając go sokiem z cytryny, a następnie zmyć wodą po kilku minutach. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarnewszystko razem wymieszać. Owoce zagotować na małym ogniu i smażyć 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Wyjąć goździki, odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Następnie konfiturę zagotować, wycisnąć sok z cytryny, wymieszać. Gorącą przełożyć do małych, czystych słoiczków. Szczelnie zamknąć wieczkami. Pasteryzować 15 minut
Przepisy i porady kulinarnegniazda nasiennego Sposób wykonania : Kapustę dokładnie oczyścić, opłukać. Łodygi selera naciowego oczyścić i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie wszystkie składniki przepuścić przez sokowirówkę. Pić świeżo sporządzony sok bez cukru
Przepisy i porady kulinarne