Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół 186bazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankuwiązanka koperkusól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 2 cytrynyPstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka pietruszki
Bon Appetit Małgorzaty
Rozmarynowy kurczak z jabłkami + goździki od taty :) 240dokładniej wcieramy przyprawy. Układamy w brytfannie. Na sam koniec posypujemy siekanym rozmarynem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka jego sokami z pieczenia. Czynność powtarzamy za kolejne 30 minut. W sumie pieczemy kurczaka 1,5 h. i 3 razy podlewamy. Jeśli pod sam koniec pieczenia skórka za bardzo się rumieni, można
Bon Appetit Małgorzaty
Kruche ciastka maślane z M&M’s 213cukier waniliowy600 g mąki tortowej, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia+ 1 paczka cukierków M&M’sSkładniki na lukier różowy:pół szklanki soku z cytryny albo z grapefruita 2,5 szklanki cukru pudru. pół łyżeczki barwnika spożywczego czerwonegoWystarczy te dwa składniki połączyć ze sobą i lukier gotowy. Jeśli ktoś chce lukier
Bon Appetit Małgorzaty
Mleko makowe z syropem z agawy ("Gra o tron") 195dużych ilościach ponoć ma właściwości narkotyczne. Tak więc uwaga na mleko makowe! Ma wielką moc ;) Zamiast cukru czy miodu zastosowałam Syrop z agawy, czyli nektar lub sok z rdzenia rośliny jest wg mnie lepszy niż popularny biały cukier czy miód :) Pierwsza blogerka kulinarna, która wpadła na pomysł przygotowania własnego mleka makowego to: From movie to the kitchen
Bon Appetit Małgorzaty
Spóźniony post - zupa z dyni, papryki i pomidorów ;) 208spóźniony? Ponieważ tę zupę robiłam we wrześniu i zapomniałam pochwalić się przepisem :) Jest to mój drugi sposób na wyrazisty smak zupy dyniowej. Pierwszy: to zupa krem z dyni z sokiem z pomarańczy i mleczkiem kokosowym z dodatkiem sera pleśniowego a drugi...widnieje poniżej. :) Zapraszam na aromatyczną i wyrazistą zupę z dyni. Składniki:1 mała dynia hokkaido
Bon Appetit Małgorzaty
Pomarańczowy deser z mascarpone i chałwą 231waniliowej albo sezamowej)250 g śmietanki 30 %opcjonalnie cukier puder wg uznania1/2 tabliczki gorzkiej czekoladykilka listków mięty do dekoracjiUbijamy na sztywno śmietanę, dodajemy pokruszoną chałwę oraz skórkę i sok z połowy pomarańczy. Nadal przez chwilę miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Jeśli deser jest dla nas za mało słodki dodajemy odrobinę cukru pudru. Dekorujemy tartą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty
Bon Appetit Małgorzaty
Jogurtowy deser z ricottą i borówkami 231Ogród, łagodne promienie Słońca, zapach młodej mięty, sok z brzozy. Tym kojarzy mi się kwiecień. Oraz słodkim śniadaniem w ogrodzie. Nie ma to jak rozpocząć dzień od pysznego i zdrowego deseru! :)Składniki:200 g naturalnego, gęstego jogurtu250 g serka ricotta1 koszyczek borówek amerykańskich1/2 szklanki syropu.soku z malin (u mnie mój domowy, ale może być sklepowy do rozcieńczania z wodą
Bon Appetit Małgorzaty
Burger z miętą + camembert z sosem porzeczkowym i tagliatelle z cukinii 233Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Tagliatelle z cukinii blanszujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy. Porzeczki gotujemy w rondelku aż do oparowania 1/2 soku. dodajemy cukier i karmelizujemy.Finał: Burgera układamy na liściu jarmuża, obok układamy podgrillowany camembert i sos porzeczkowy, zestawiamy z tagliatelle z cukinii. przyprawa do kebaba Edmir
Bon Appetit Małgorzaty
Colesław 232duża marchewka1 cebulaSos:2/3 szklanki majonezu1/2 szklanki mleka4 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki octu balsamicznego (może być ocet winny z białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka)1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka soli1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzuSposób przygotowania:1. Kapustę, obraną marchewkę oraz cebulę szatkujemy w robocie kuchennym lub ręcznie na tarce.2. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Zalewamy
Kuchnia domowa Ani
Deser truskawkowo-bananowy z kaszą manną 269cukrem waniliowym, dodajemy kaszę i gotujemy na małym ogniu, mieszamy aż kasza zgęstnieje.2. Truskawki i odrobinę cukru pudru do smaku miksujemy. W osobnym naczyniu miksujemy banany z sokiem z cytryny.3. Herbatniki kruszymy. Wsypujemy na dno szklaneczek. Układamy warstwę kaszy, na to warstwa truskawek, potem znów kasza i na koniec mus bananowy. Całość posypujemy tartą czekoladą.4. Deser stawaimy
Kuchnia domowa Ani
Placki ziemniaczane 203Oto mój ukochany obiad z dzieciństwa. Teraz niestety nie robię placków ziemniaczanych tak często jakbym chciała, bo mąż za nimi nie przepada. Ale raz na jakiś
Kuchnia domowa Ani
Babka kajmakowa 200uprażonych migdałówSposób przygotowania:1. Masło i masę krówkową połączyć, delikatnie podgrzać na gazie. 2. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową z masłem i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą drewnianej łopatki.3. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą
Kuchnia domowa Ani
Ciasto Shrek 223proszek do pieczenia, a na koniec 2 łyżki oleju. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Całość pieczemy w 180 st. C ok 30-40 minut.2. Robimy masę zieloną: Odlewamy szklankę soku, mieszamy w nim budynie, resztę zagotowujemy, jak się zacznie gotować to wlewamy budynie, mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na biszkopt.3. Delicje układamy na zielonej masie czekoladą do góry
Kuchnia domowa Ani