sok - 13499 przepisów (strona:686/900)

Hummus z suszonymi pomidorami 256

Polecam :) Czas przygotowania:  10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy, 1/3 szklanki pasty tahini, 6-12 suszonych pomidorów z zalewy, 3 łyżki soku z cytryny, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka sody, zimna woda, sól, oliwa z oliwek, pieprz Cayenne, posiekany tymianek, czarny sezam. Przygotowanie: Ugotować i zmiksować cieciorkę, o czym już

SzczyptaSmaQ
Ciasteczka z jabłkami 200

kwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam antonówek, jesienią szarych renet-powinny być kwaskowe).  Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor. Ciasteczka polewam cytrynowym lukrem(sok cytryny i cukier puder). SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Kompot z gruszek 108

KOMPOT Z GRUSZEK SKŁADNIKI: około 2 kg. gruszek ( u mnie klapsy) 1 cytryna 2 l wody 10-15dag. cukru WYKONANIE: gruszki pokroić na ćwiartki włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, odstawić zagotować syrop z wody i cukru gruszki włożyć do słoików, zalać syropem pasteryzować15

Kuchnia Beaty
Sernik black forest 200

obrotach do chwili utworzenia się jednolitej masy. Połowę masy serowej wylewamy na cząsteczkowy spód i układamy połowę wiśni (jeśli używamy mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć z soku) i posypujemy połową utartej czekolady Na wiśnie wykładamy drugą część sera i na niej układamy pozostałe owoce.  Sernik pieczemy ok 80 min w 180 stopniach. Sernik pozostawiamy

Kuchnia Beaty
Świąteczna nalewka 135

przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki odrobina kandyzowanej limonki  0,7 l wódki w przepisie podano jeszcze anyż, ale ja nie lubię tego smaku WYKONANIE: wodę wlewamy

Kuchnia Beaty
Kapuśniak 122

osobna porcję do obgryzienia:) Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy 2 l zimnej wody! (Pamiętajmy: jeśli chcemy, aby mięso oddało smak to wrzucamy je do zimnej wody, jeśli soki mają zostać w środku to do wrzątku). Wodę doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz 10 ziaren pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone

Kuchnia Beaty
Kalafior na zimę 111

minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, Przygotować zalewę: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Taki kalafior najlepszy jest do sałatek ale moze stanowić

Kuchnia Beaty
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 140

średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka octu lub sok z cytryny 4- 5 ząbków czosnku pieprz, sól WYKONANIE: Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa, buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy

Kuchnia Beaty
Łódeczki z awokado. 290

śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, łyżeczką wybrać miąższ. Kiwi obrać, pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek pokroić drobno. Mandarynki osączyć z soku. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać z majonezem i śmietaną(jogurtem), przyprawić. Podawać w skorupkach awokado

Kuchnia Beaty
Galarciki drobiowe. 223

marchewek  2 pietruszka (korzeń) kawałek pora 3-5 ząbków czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Vegeta ewentualnie ocet bądź sok z cytryny żelatyna (proporcje żelatyny w stosunku do ilości płynu według wskazówek na opakowaniu)  WYKONANIE: Do garnka wlewamy  3 l wody, Dodajemy pierś i nogi, Gotujemy

Kuchnia Beaty
Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 198

duszone (lub 4 świeże starte na tarce) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej duża paczka herbatników Plus ok 1,5 szklanki cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier skórka cytrynowa lub inna WYKONANIE: Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek

Kuchnia Beaty
Sałatka cesarska z kurczakiem. 222

prowansalskie parmezan 3-4 łyżki sól morska, pieprz do smaku sos: 1 opakowanie sosu czosnkowego (ja używam Knorra) jogurt naturalny mały ( 100ml.) łyżka majonezu - polecam Winiary sól, pieprz, odrobina soku z cytryny WYKONANIE: Sos  czosnkowy dokładnie połączyć z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w ziołach prowansalskich

Kuchnia Beaty
Wiosenny obiad. 114

ostrym ogniu. Zaś, żeby zrobić pyszną mizerię z ogórków, pamiętajmy aby je pokroić na cienkie plastry posypać solą- zostawić na 1-2godz. odlać wodę, dodać sól, pieprz, trochę soku z cytryny, odrobinę cukru, drobno posiekany koperek i kwaśną śmietanę. Dla tych, którzy żyją w biegu można wybrać sos do mizerii knorra, dodać go ze śmietaną i połączyć z umożonymi

Kuchnia Beaty
Buraczki na ciepło. 143

mielonych... SKŁADNIKI: 0,5- 1kg. buraczków 1 średnia cebula 2 łyżki śmietany(ja używa kwaśnej) 2 łyżki mąki 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, odrobina cukru, ocet lub sok z cytryny( w ilości do smaku) WYKONANIE: Buraczki ugotować pod przykryciem, Następnie wyjąć, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle, wymieszać z mąką

Kuchnia Beaty
Gruszkowiec. 210

przyszłości małej zmiany- gruszki trzeba postawić w cieście! Tak ułożone niestety utonęły, ale ciasto i tak warte grzechu! SKŁADNIKI: 5-6 gruszek z ogonkami 1l wody 10 dag. cukru sok z cytryny szczypta cynamonu ciasto: 1 kostka masła  15 dag. cukru 3 jajka (opcjonalnie cukier waniliowy- ja dodaje) 20 dag. mąki 1/5 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kuchnia Beaty