sok - 13499 przepisów (strona:680/900)

Szybka babka z łatką :) 181

jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy krojone migdały posypka czekoladowa sok z połowy dużej cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Margarynę, mleko, cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy na przemian 4 żółtka

vegetanie
Chrupiące kalmary 164

ważne!) na  dobrze rozgrzany olej  i smażymy około  2 minuty .  Usmażone kalmary odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy posiekaną  kolendrą  i polewamy obficie  sokiem z limonki . A teraz najlepsze: zajadamy się, mocząc każdy kawałek w czosnkowym majonezie lub  sosie aïoli . Mmm, pycha

Food Square
Lemon curd 174

Inspiracja przepisem Moje Wypieki .  Serdecznie polecam;)   Składniki: 3 cytryny  100 g cukru  2 jajka 2 żółtka łyżka mąki ziemniaczanej  łyżka oliwy  Wykonanie: Cukier, sok z cytryn, jajka, żółtka i mąkę umieścić w garnuszku i dokładnie roztrzepać. Następnie garnuszek umieścić na gazie i cały czas mieszając podgrzewać do czasu, aż masa stanie się jednolita

Krakowskie smaki Ani
PIERSI Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE 1287

trawienne,  bazylia  działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie,  oregano  ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe,  szałwia  korzystnie wpływa na pracę żołądka,  mięta  pobudza wydzielanie soków trawiennych,  tymianek  posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś  natka pietruszki  korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu. Do skropienia piersi

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z czerwonych buraczków 376

ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W BURAKACH ? Posiada oprócz witaminy C i B1 wiele maro- i mikroelementów : wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale : rubid i cez (działanie przeciwnowotworowe). Ponadto sok z surowego buraka oczyszcza krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza przemianę materii (duża zawartość błonnika), wspomaga działanie wątroby i nerek. Jest pomocny przy leczeniu anginy, grypy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z wędzonym łososiem i fetą 305

Smaku . Składniki /4 porcje/: 1 opakowanie wędzonego łososia opakowanie mieszanki sałat z rukolą 5-6 rzodkiewek 150 g sera feta 1/2 pęczka koperku Dressing: 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: Sałatkę rozłożyć na 4 talerze. Ułożyć na niej kawałki wędzonego łososia i pokrojony w kostkę ser feta. Posypać plasterkami

Pasja Smaku
Pasta z pieczonego łososia 179

mnie przepis Tomka .   Składniki: - ok. 400g łososia (pieczony, smażony gotowany lub grillowany) - ½ cebuli - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki (lub - jak w oryginale - ¼ czerwonej papryki) - 1 ząbek czosnku - sok z cytryny (1 – 2 łyżeczki) - 2 łyżki oliwy cytrynowej - 1 łyżka ketchupu - sól, pieprz czarny do smaku   Cebulę dokładnie miksujemy z papryką (w proszku lub świeżą) i łyżką oliwy

mojewypiekiinietylko
MUFFINY CYTRYNOWO-DYNIOWE 123

wyjątkowo długi weekend :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g naturalnego jogurtu 1/3 szkl mleka 1/3 szkl oleju sok z 1 cytryny 150 g dżemu lub konfitury z dyni 200 g śmietanki 30 % 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru czereśnie koktajlowe   A jak to zrobić: Przygotować dwie

Kuchnia w opałach
Poniedziałkowy "fit" - Owocowy koktajl na zielonej herbacie 153

zalewamy 200 ml wody, która ma ok 70 stopni i patrzymy 5 minut.    Herbatę odstawiamy do ostygnięcia. Banana obieramy ze skórki, dodajemy ananasa pokrojonego na kawałki, dodajemy sok wyciśnięty z limonki, oraz imbir starty na drobnej tarce. Następnie dodajemy natkę pietruszki lub miętę i wszystko miksujemy.    Dolewamy ostudzoną herbatę i miksujemy ponownie bądź mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Porady kulinarne: Szybko, tanio, zdrowo czyli gotowanie w szybkowarze 149

chcieliby popróbować kuchennych przygód z szybkowarem polecamy modele elektroniczne, posiadające programy gotowania. Producenci oferują zestawy szybkowarów z akcesoriami, czyli wkładkami do gotowania na parze, rozmrażania żywności czy wyciskania soku z owoców. Wybrane modele mają wkładki ułożone piętrowo, co pozwala na ugotowanie posiłku bez konieczności mieszania składników. Decyzja o nabyciu szybkowaru u konkretnego producenta wymaga orientacji o ewentualnej zapasowej uszczelce czasami

WojnaNaSmaki.pl
Sałatka makaronowa z łososiem pieczonym 244

rozdrobniony łosoś około 250g * pół ogórka świeżego 1 dojrzałe awokado 1 czerwona cebula 1 pomarańcza makaron około 200 g (u mnie ryżowy) 2 garście dowolnych sałat garść orzechów dressing: sok z połowy pomarańczy 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon sól, pieprz, chilli * Zostało mi kawałek łososia z obiadu… http://ugotujmyto.pl/pieczony-losos-z-cukiniowym-makaronem/ Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Awokado

UgotujmyTo.pl
Ryba w papilotach 193

SKŁADNIKI: 4 filety morszczuka mieszanka warzyw na patelnię sok z połowy cytryny oliwa z oliwek tymianek, słodka papryka, chili, sól, pieprz KROK 1: Filety rozmrozić, dokładnie osuszyć Z obu stron skropić dokładnie cytryną, posolić i popieprzyć Mieszankę warzyw rozmrozić lub samodzielnie przygotować (talarki ziemniaków, plasterki cukinii, różyczki brokułu, papryka, cebula, kukurydza etc) Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami

smacznieinatemat
Omlet z serem 168

oleju Grzanki: 2 -3 kromki pieczywa tostowego Przygotowanie pasty z pomidorów: Pomidory obrać ze skórki (włożyć na chwilę do wrzątku lub do mikrofali, skórka łatwiej zejdzie), wydrążyć pestki z sokiem i pokroić w drobną kostkę. Do rondelka włożyć pomidory, dodać olej i przyprawy, gotować na wolnym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać pieprz i sól do smaku. Wykonanie grzanek

Kuchcik gotuje
Szparagi z sosem holenderskim 135

Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą Gotować ok. 10 - 15 minut (szparagi powinny być al'dente) KROK 2:  Przygotowanie sosu holenderskiego: Do miseczki wrzucić 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Umieścić miseczkę nad wrzątkiem i stopniowo dodając sklarowane masło (masło wcześniej podgrzane i usunięte z piany, która się na nim wytwarza podczas ogrzewania)  ucierać sos za pomocą

smacznieinatemat
barszcz ukrainski postny 318

woda, w której się gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny.  11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony czosnek i przyprawiamy wg naszego smaku. Chwile jeszcze gotujemy. 12. Barszcz podajemy ze śmietaną. Możemy go także posypać świeżym, posiekanym koperkiem

Kulinarnie z Polką na Kresach