jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy krojone migdały posypka czekoladowa sok z połowy dużej cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Margarynę, mleko, cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy na przemian 4 żółtka
vegetanieważne!) na dobrze rozgrzany olej i smażymy około 2 minuty . Usmażone kalmary odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy posiekaną kolendrą i polewamy obficie sokiem z limonki . A teraz najlepsze: zajadamy się, mocząc każdy kawałek w czosnkowym majonezie lub sosie aïoli . Mmm, pycha
Food SquareInspiracja przepisem Moje Wypieki . Serdecznie polecam;) Składniki: 3 cytryny 100 g cukru 2 jajka 2 żółtka łyżka mąki ziemniaczanej łyżka oliwy Wykonanie: Cukier, sok z cytryn, jajka, żółtka i mąkę umieścić w garnuszku i dokładnie roztrzepać. Następnie garnuszek umieścić na gazie i cały czas mieszając podgrzewać do czasu, aż masa stanie się jednolita
Krakowskie smaki Anitrawienne, bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu. Do skropienia piersi
Z Majeczką w kuchniZDROWEGO ZNAJDZIESZ W BURAKACH ? Posiada oprócz witaminy C i B1 wiele maro- i mikroelementów : wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale : rubid i cez (działanie przeciwnowotworowe). Ponadto sok z surowego buraka oczyszcza krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza przemianę materii (duża zawartość błonnika), wspomaga działanie wątroby i nerek. Jest pomocny przy leczeniu anginy, grypy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smaku . Składniki /4 porcje/: 1 opakowanie wędzonego łososia opakowanie mieszanki sałat z rukolą 5-6 rzodkiewek 150 g sera feta 1/2 pęczka koperku Dressing: 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: Sałatkę rozłożyć na 4 talerze. Ułożyć na niej kawałki wędzonego łososia i pokrojony w kostkę ser feta. Posypać plasterkami
Pasja Smakumnie przepis Tomka . Składniki: - ok. 400g łososia (pieczony, smażony gotowany lub grillowany) - ½ cebuli - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki (lub - jak w oryginale - ¼ czerwonej papryki) - 1 ząbek czosnku - sok z cytryny (1 – 2 łyżeczki) - 2 łyżki oliwy cytrynowej - 1 łyżka ketchupu - sól, pieprz czarny do smaku Cebulę dokładnie miksujemy z papryką (w proszku lub świeżą) i łyżką oliwy
mojewypiekiinietylkowyjątkowo długi weekend :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g naturalnego jogurtu 1/3 szkl mleka 1/3 szkl oleju sok z 1 cytryny 150 g dżemu lub konfitury z dyni 200 g śmietanki 30 % 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru czereśnie koktajlowe A jak to zrobić: Przygotować dwie
Kuchnia w opałachzalewamy 200 ml wody, która ma ok 70 stopni i patrzymy 5 minut. Herbatę odstawiamy do ostygnięcia. Banana obieramy ze skórki, dodajemy ananasa pokrojonego na kawałki, dodajemy sok wyciśnięty z limonki, oraz imbir starty na drobnej tarce. Następnie dodajemy natkę pietruszki lub miętę i wszystko miksujemy. Dolewamy ostudzoną herbatę i miksujemy ponownie bądź mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichcieliby popróbować kuchennych przygód z szybkowarem polecamy modele elektroniczne, posiadające programy gotowania. Producenci oferują zestawy szybkowarów z akcesoriami, czyli wkładkami do gotowania na parze, rozmrażania żywności czy wyciskania soku z owoców. Wybrane modele mają wkładki ułożone piętrowo, co pozwala na ugotowanie posiłku bez konieczności mieszania składników. Decyzja o nabyciu szybkowaru u konkretnego producenta wymaga orientacji o ewentualnej zapasowej uszczelce czasami
WojnaNaSmaki.plrozdrobniony łosoś około 250g * pół ogórka świeżego 1 dojrzałe awokado 1 czerwona cebula 1 pomarańcza makaron około 200 g (u mnie ryżowy) 2 garście dowolnych sałat garść orzechów dressing: sok z połowy pomarańczy 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon sól, pieprz, chilli * Zostało mi kawałek łososia z obiadu… http://ugotujmyto.pl/pieczony-losos-z-cukiniowym-makaronem/ Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Awokado
UgotujmyTo.plSKŁADNIKI: 4 filety morszczuka mieszanka warzyw na patelnię sok z połowy cytryny oliwa z oliwek tymianek, słodka papryka, chili, sól, pieprz KROK 1: Filety rozmrozić, dokładnie osuszyć Z obu stron skropić dokładnie cytryną, posolić i popieprzyć Mieszankę warzyw rozmrozić lub samodzielnie przygotować (talarki ziemniaków, plasterki cukinii, różyczki brokułu, papryka, cebula, kukurydza etc) Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami
smacznieinatematoleju Grzanki: 2 -3 kromki pieczywa tostowego Przygotowanie pasty z pomidorów: Pomidory obrać ze skórki (włożyć na chwilę do wrzątku lub do mikrofali, skórka łatwiej zejdzie), wydrążyć pestki z sokiem i pokroić w drobną kostkę. Do rondelka włożyć pomidory, dodać olej i przyprawy, gotować na wolnym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać pieprz i sól do smaku. Wykonanie grzanek
Kuchcik gotujeWrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą Gotować ok. 10 - 15 minut (szparagi powinny być al'dente) KROK 2: Przygotowanie sosu holenderskiego: Do miseczki wrzucić 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Umieścić miseczkę nad wrzątkiem i stopniowo dodając sklarowane masło (masło wcześniej podgrzane i usunięte z piany, która się na nim wytwarza podczas ogrzewania) ucierać sos za pomocą
smacznieinatematwoda, w której się gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny. 11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony czosnek i przyprawiamy wg naszego smaku. Chwile jeszcze gotujemy. 12. Barszcz podajemy ze śmietaną. Możemy go także posypać świeżym, posiekanym koperkiem
Kulinarnie z Polką na Kresach