sok - 13499 przepisów (strona:674/900)

Pasta z kurczaka i jajek 167

cebulę pokroić i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Wszystkie składniki  przepuścić przez maszynkę o grubych oczkach.Wymieszać z majonezem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i odciśniętym z soku drobno pokrojonym ogórkiem. Ponownie wymieszać i podawać...Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka makaronowa z kurczakiem 323

kilka gałązek świeżego tymianku 1 średnia  czerwona cebula 1 łyżeczka przyprawy gyros Dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka  miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku kilka płatków chili Sposób  przygotowania: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy, odcedzić i zostawić do lekkiego   ostygnięcia

Gosia gotuje
Sałatka z pomarańczy, czerwonej cebuli i mozzarelli 112

Składniki: 1/2  główki sałaty  (u mnie maślana) 2 pomarańcze 1 mandarynka 1  mała czerwona cebula 1 duża kulka mozzarelli kilka gałązek tymianku Dresing: 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę  sól i pieprz do smaku kilka płatków chili Przygotowanie: Sałatę umyć osuszyć i porozrywać

Gosia gotuje
Tradycyjna marchewka z groszkiem 124

Tradycyjna Polska ciepła przystawka do obiadu.Szybka, łatwa i bardzo smaczna.Wybornie smakuje z mięsem, rybą czy jajkiem.Ja ją podałam z pysznym kotletem  schabowym   marynowanym w soku z pomarańczy.Było smacznie... Składniki: 3 duże marchewki  350 g mrożonego groszku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki  sól do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę

Gosia gotuje
Surówka colesław 209

startej na szatkownicy kapusty 1  duża marchewka  1 mała cebula  Sos: 2-3 łyżki majonezu 1 ł yżka kwaśnej śmietany 1 łyżka octu  2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżeczki cukru pudru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę zetrzeć na szatkownicy, marchewkę na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko

Gosia gotuje
Dorsz w sosie tysiąca wysp 132

jajka mąka pszenna  do panierowania przyprawa do ryb Kamis sól  i pieprz do smaku Sos: 6 łyżek gęstego majonezu 3 łyżki pikantnego dobrego jakościowo ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i grubo zmielony pieprz do smaku kilka płatków chili opcjonalnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Przygotowanie: Rybę umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem

Gosia gotuje
Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym 175

jeszcze polskich, ale kupiłam całkiem niezłe w smaku) 1 mandarynka Sos: szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy bazyliowej 1 łyżeczka miodu sok z połowy pomarańczy Przygotowanie: Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu, dodać obrane połówki orzechów i segmenty z obranej mandarynki.Truskawki przekroić na ćwiartki i umieścić na wierzchu. Do małego słoiczka przełożyć wszystkie

Gosia gotuje
Kakaowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 117

łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki na masę: 0,5 l śmietany 36%; 6 łyżek cukru pudru Do posypania: kakao i starta gorzka czekolada Poncz: sok z jednej pomarańczy 25 ml likieru pomarańczowego 25 ml przegotowanej wody Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem  i kakao przesiać do miski, dodać olej.  Żółtka oddzielić od białek

Gosia gotuje
Wielkanocna sałatka jarzynowa 201

groszkiem. Ostudziłam i pokroiłam w kosteczkę. Jajka ugotowałam na twardo, również ostudziłam obrałam, pokroiłam i dodałam do warzyw. Jabłko i ogórki obrałam i drobno pokroiłam. Z ogórków odcisnęłam trochę soku, żeby nie zmienił konsystencji majonezu. Przełożyłam do miski  z warzywami. Cebule pokroiłam najdrobniej jak to możliwe i dodałam do całości. Doprawiłam solą, pieprzem i cukrem, dodałam olej,  musztardę

Gosia gotuje
Sałatka z tuńczykiem 320

pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 główki dowolnej sałaty kila gałązek pietruszki Sos: 3 łyżki oleju odcedzonego z tuńczyka 4 łyżki majonezu Winiary dekoracyjny 1  łyżeczka musztardy francuskiej sok z 1/2 cytryny sól, pieprz  do smaku Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente z  solą i 1 łyżką oleju, odcedziłam i lekko przestudziłam.  Jajka ugotowałam na twardo, również ostudziłam

Gosia gotuje
Sałatka z wędzonym śledziem 135

jabłko lub dwa małe 2 nieduże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 pomidor 1 mała czerwona cebulka kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek rzeżuchy Dresing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru pudru sól i pieprz do smaku kilka płatków chili Przygotowanie: Jabłko umyć, odkroić piętkę i wyciąć środek z nasionami. Pokroić

Gosia gotuje
Sałatka z truskawek i suszonych brzoskwiń 89

wyśmienicie. Składniki:  kilka truskawek kilka suszonych moreli 1 mandarynka 1/2 garści orzechów włoskich kilka listków sałaty rukoli Sos: 1 łyżka oliwy winogronowej 1 łyżka syropu brzoskwiniowego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Sałatę umyć osuszyć i ułożyć na talerzu.Na niej porozkładać pokrojone truskawki, mandarynki, mandarynkę i orzechy. Składniki na dresing umieścić w słoiczku

Gosia gotuje
Wiosenna sałatka z truskawkami i mozzarellą 109

dużych truskawek 4 połówki brzoskwiń z puszki 6 wędzonych śliwek 1 kulka mozzarelli kilka gałązek rzeżuchy kilka listków melisy Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu ( ja dałam malinowy) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Dookoła porozkładać pokrojone truskawki

Gosia gotuje
Surówka z młodej kapusty 193

Składniki: 1 młoda kapusta 1,2 kg 1  duża marchewka  1/2 pęczka szczypiorku kilka gałązek koperku Sos: 2 łyżki majonezu 2 ł yżki kwaśnej śmietany 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 2-3 łyżeczki cukru pudru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć i zetrzeć na szatkownicy, marchewkę obrać i zetrzeć

Gosia gotuje
Udka z kurczaka w słodko-kwaśnej glazurze 188

łyżeczki miodu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka pikantnej czerwonej papryki w proszku 2 łyżki ostrego ketchupu 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku kilka listków pietruszki i bazylii Przygotowanie: Udka przekroić ma pół, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Składniki na marynatę  przełożyć

Gosia gotuje