sok - 13499 przepisów (strona:671/900)

Papryka faszerowana w pomidorowym sosie, a'la gołąbki. Smaczny letni obiad. 286

chwilkę z obu stron. Zmniejszam ogień, patelnię przykrywam pokrywką i duszę aż będą prawie miękkie, a farsz upieczony. Zarówno papryki jak i mięso z farszu podczas duszenia wypuszczają smaczne soki, więc nie ma potrzeby dolewać żadnych płynów, tylko co jakiś czas trzeba je obracać i sprawdzać miękkość, aby się nie rozgotowały. Sos pomidorowy Kiedy papryki są już prawie miękkie

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. 1402

mizerię, przekładam do miski,dodaje przeciśnięty przez praske czosnek i pozostałe składniki. Dokładnie mieszam.Odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie znów mieszam i przekładam do słojów wraz z wytworzonym sokiem ( zalewą ) Pasteryzuję 10-15 minut. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa krem cebulowo-serowa z grzankami i bekonem. 201

świeża lub suszona Wykonanie Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Przekładam na patelnię na której roztopiłam po łyżce oleju i masła, dodaję przyprawy,chwilę duszę aż zmięknie i puści soki. Bulion podgrzewam. Do gorącego bulionu przekładam uduszona cebulę, gotuję na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie odlewam do małego garnuszka trochę gorącej zupy i rozpuszczam w niej pokrojone

Kuchnia z widokiem na ogród
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. 2751

godziny ). Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju dodaję poszatkowaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszona kroję drobno,odciskam z soku i przekładam do cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników. Naczynie do zapiekania

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka pieczarkowo-ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i porem + koperek ..pycha :) 306

ziemniaki - 3 jajka - 1 por - 3 ogórki kiszone - koperek - sól,pieprz - majonez, śmietana Wykonanie Pora kroję w cienkie półplasterki przekładam do małej miseczki solę, mieszam i odstawiam aby puścił sok i stracił goryczkę. Oczyszczone pieczarki wrzucam na wrząca wodę i gotuję ok.15 minut, odcedzam i studzę. Wyszorowane ziemniaki gotuję  w mundurkach, odcedzam studzę i obieram ze skórki. Jajka gotuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Serca indycze duszone z marchewką. Pyszne danie jednogarnkowe. 157

Marchewkę obieram kroje w słupki, cebule w większa kosteczkę. Pokrojone serduszka wrzucam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem łyżki oleju, chwilkę podsmażam aż stracą różowy kolor i wypłynie z nich sok. Dodaję listek laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek, zalewam niewielką ilością wrzącej wody ( tak aby tylko przykryła mięso ), przykrywam pokrywka i duszę na wolnym ogniu. Kiedy serca są już na wpół

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem, papryką i porem. 541

przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, przelewam zimna wodą, odcedzam, studzę. Por kroję w półplasterki, przekładam do małej miseczki, solę, zostawiam na 10-15 minut aby zmiękł, puścił soki i stracił goryczkę. Kurczaka, paprykę, ogórki i jajka na twardo kroje w kostkę, przekładam do dużej miski, dodaję makaron, odciśniętego pora, posiekany koperek, 2-3 łyżki majonezu i łyżkę śmietany

Kuchnia z widokiem na ogród
Pstrąg po meksykańsku 150

łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonego czosnku 0,5 łyżeczki białego pieprzu 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki Otarta skórka oraz sok z 1/2 limonki 2 łyżki oleju Dodatkowo: 250 g warzyw na patelnię Hortex 100 g ryżu 50 g czerwonej fasoli Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy

VioletoweKucharzenie
BANANOWY SERNIK 273

150g cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - 500ml wody Sposób przygotowania: Odkładamy na bok 4 banany, pozostałe obieramy i dokładnie blendujemy. Do musu bananowego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do garnka wrzucamy 6 łyżeczek żelatyny, które zalewamy 6 łyżkami zimnej wody. Twaróg wkładamy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Do zmiksowanego

Mentor Smaku
EKSPRESOWY, DIETETYCZNY INDYK PIECZONY W PIKANTNYM SOSIE WŁASNYM - NA OBIAD I NA KANAPKĘ. 181

góra-dół z termoobiegiem około 45 minut (pamiętajmy, w keksówce musi być woda)... i gotowe :) Vademecum przypraw i ziół: - Pieprz Czarny: "sprzyja trawieniu, działa moczopędnie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga ukrwienie tkanek, dezynfekuje i działa lekko przeczyszczająco. Ma również działanie przeciwzapalne, wzmacniające mięśni, redukujące poziom bólu. Jest silnym źródłem antyoksydantów. Piperyna zawarta w pieprzu wpływa na lepsze wchłanianie przez

Wypisz Wymaluj
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 177

łasuchem ;) Śniadanie składa się z maślanych naleśników polanych syropem klonowym, luźnego budyniu wymieszanego z łyżką ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem wiśniowej konfitury. Do tego owoce (gruszka), sok pomarańczowy i kawa. Zapewniam Was, ze szybko się to przygotowuje :) Naleśniki (z tej porcji wychodzi 8-10 sztuk, w zależności od wielkości patelni): 2 jajka , pół szklanki mleka , około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wyśmienita surówka na 4 talerze 2587

pestek dyni 2 łyżki orzechów włoskich pęczek kopru szczypta kardamonu 4 łyżeczki konfitur z borówek łyżka masła Sos 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżka cukru sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy (z własnej roboty ) sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałaty myjemy rozkładamy na papierowym ręczniku i delikatnie odciskamy

kgwjanczewo
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 192

zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde. Z łososia usunąć skórę. Rozdrobnić filet na mniejsze kawałeczki, doprawić i skropić sokiem z cytryny. Kalafior ugotować al dente i rozdrobnić nożem. Pory pokroić na półplasterki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na maśle

Kuchnia Ellie
Pierś z indyka w migdałach z pikantnym sosem owocowym 222

łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu z białego wina łyżeczka mąki ziemniaczanej imbir mielony sos tabasco Brzoskwinie kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnie.  Miód, ocet z białego wina, sok wyciśnięty z pomarańczy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy razem, a następnie dodajemy do brzoskwiń. Doprawiamy imbirem i sosem tabasco.  Pierś z indyka kroimy na kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem

Czerwona Porzeczka
Mozzarella smażona w migdałach z sałatką pomidorową na grzance. 156

tkwi w czasie jej przygotowania. W życiu bym sam nie wpadł na to, by zostawić na tak długo pomidory. Tu jednak chodzi o to, by pomidory puściły jak najwięcej soku, bo w nim przy połączeniu ze śmietaną cały smak się zawiera. Ale po kolei. Pomidory obieramy, kroimy na ćwiartki, solimy i odstawiamy na kilka godzin. Na godzinę przed podaniem dodajemy

BaRepas