pół, tak by powstały nam dwa jednakowe płaty ciasta. Biszkopt delikatnie nasączamy przegotowaną zimną wodą. Wierzch sernika - galaretka: 1 duża puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki żelatyny Odlewamy sok brzoskwiniowy i dolewamy do niego wody, tak by było około 800ml i zagotowujemy. Następnie wsypujemy galaretki i żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gotową galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa
Smakowy Rajtemperaturze 200°C , a następnie 35minut w 180°C . Zimny kołacz można posypać cukrem pudrem, lecz najlepiej zrobić to przed podaniem ciasta na stół, wówczas mamy pewność, że sok i wilgoć z ciasta nie rozpuszczą cukru. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google
Smakowy RajSzczelnie zakręcamy słój i potrząsamy nim, by cukier się równomiernie rozprowadził po całym słoju. Całość pozostawiamy na kilka godzin, w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu, by wiśnie lekko puściły sok, po czym potrząsamy słojem przez chwilę. Czynność powtarzamy po kilka razy dziennie przez nie dłużej niż 2 dni*, aż cukier całkowicie się rozpuści, po czym zalewamy spirytusem, mieszamy łyżką, zakręcamy
Smakowy Rajminut, po czym pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 20 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z wiśni odcedzamy sok, dolewamy do niego wody, tak by łącznie było pół litra. Zagotowujemy i wsypujemy do niego galaretkę i żelatynę. Mieszamy tak długo, aż się rozpuści, po czym pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto
Smakowy Rajpokrojonej w kosteczkę marchewki, kilka kleksów z majonezu, nieco pieprzu, ananas, cebulę, groszek i znowu odrobinę majonezu i pieprzu. Seler wyjmujemy ze słoja, po czym wygniatamy z niego ręcznie sok, a sam seler układamy na sałatce. Następnie dodajemy pokrojoną w podłużne słupki szynkę, resztę marchewki, trochę majonezu, pokrojone drobno jajka, solimy i wierzch sałatki posypujemy pokrojoną drobno natkę pietruszki
Smakowy Rajrazem z goździkami i korą cynamonu. Najlepiej po zalaniu pozostawiać herbatę pod przykryciem na około 5 minut. Zaparzoną herbatę słodzimy (według własnego uznania), a następnie dodajemy do niej wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, razem z miąższem. I gotowe. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajpełna. Zakręcamy szczelnie słój i obracamy nim kilka razy do góry i na dół. Czynność tę powtarzamy, do chwili gdy cukier całkowicie się rozpuści. Maliny pod wpływem cukru wypuszczają sok i się kurczą, dlatego po rozpuszczeniu cukru, odkręcamy słój i dosypujemy malin prawie do pełna, pozostawiając około 1 – 1,5 cm odstępu, gdyż zamarznięte maliny zwiększą swoją objętość i mogą
Smakowy Rajpołowy szpinaku wodą. Zagotowujemy pod przykryciem, wyłączamy i pozostawiamy na około 5 minut, po czym wyjmujemy szpinak łyżka cedzakową i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy jest letni, odciskamy ręcznie nadmiar soku, a pozostały szpinak kroimy i wrzucamy do rondelka, chwilkę gotujemy, by tylko się zagrzał, dodajemy do niego masło, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Mieszamy, zdejmujemy z ognia
Smakowy Rajcebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Posypujemy je połową parmezanu i polewamy pomidorami w sosie. Na koniec posypujemy drugą częścią parmezanu, startą skórką z cytryny i skrapiamy sokiem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 80 min. Aby skórka na udkach była chrupiąca polecam Wam ostatnie 20 min. piec bez przykrycia z funkcją termoobiegu. Smacznego
kulinarnyJagodzin. Po tym czasie dołożyć parówki i grzać jeszcze ok 1 h. Ułożyć mięso, kiszoną kapustę, cebulę na półmisku i skropić wytworzonym sokiem. Podawać z gotowanymi ziemniakami i musztardą. Smacznego
Stare Garywiększe kawałki Zioła posiekać Paprykę umyć i pokroić w kostkę Z pomidorem zrobić to samo :) Do rondelka przełożyć pomidora i paprykę - poddusić kilka minut, aż pomidor puści trochę soku Dodać jogurt i posiekane zioła oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i zblendować Piekarnik nagrzać do 180 stopni C Do zblendowanej masy przełożyć kawałki z piersi kurczaka i dokładnie obtoczyć mięso
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnadzienie: kilka łyżek oleju 1 cebula 1 szklanka pokrojonych pieczarek (lub 1/2 szklanki pokrojonych i namoczonych przez noc suszonych grzybów) 1-1,5 szklanki kiszonej kapusty, po odciśnięciu soku sos sojowy majeranek 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Wrzuć grzyby i smaż chwilę. Następnie dodaj kapustę
Qlinarnie i Qlinarniemango, i jagodami (ja użyłam mrożonych). SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO NA BABECZKI : -500 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 żółtka - 120 g cukru - cukier z prawdziwą wanilią - łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie) Ciasto zagniatamy szybko i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wylep foremki. Nałóż dżemem ( ja użyłam dżemu robionego przez mnie samodzielnie z dyni
SMYKWKUCHNIświetnie leczy kaca. Ponadto ma właściwości antygrzybiczne, antywirusowe i antybakteryjne. Nie zawiera sztucznych dodatków, jest całkowicie naturalna, ma mało kalorii. Idealnie nadaje się do owocowych koktajli zamiast mleka czy soków. Składniki: 1 pomarańcza garść truskawek 200 ml wody kokosowej łyżeczka miodu Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. 1 porcja zawiera: 213 kcal; 4,1 g białka
Powiedz dietom nietaka sobie wersja przejaskrawiona :P Szybka zupa z soczewicy 1 cebula, posiekana 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego 1 marchewko, pokrojona w drobna kostkę 200 g czerwonej soczewicy sok z cytryny sól, pieprz, majeranek dla mięsożerców plaster wędzonej szynki, pokrojony w kostkę W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę, szklimy ją a następnie wlewamy bulion (nie musi być gorący
Dzieje kuchennej Wiewióry