sok - 13499 przepisów (strona:658/900)

Babka Wielkanocna z formy glinianej 234

jajek 1 szklanka oliwy 1 szklanka oranżady 2,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru Lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy żółtka ubijając dalej wlewamy na przemian olej z oranżadą. Nie przerywając ubijania wsypujemy po łyżce mąki

kgwjanczewo
Krucha tarta z kremem cytrynowym i bezą 191

przekładamy do rondelka, rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. W misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka (całe: żółtka i białka) z cukrem, skórką startą z cytryny oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. 3. Przelewamy masę jajeczno-cytrynową do rondelka z masłem, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Ma powstać masa o konsystencji budyniu. Po zagotowaniu odstawiamy

W kuchni Katie
Weekendowe śniadanie - świąteczne jaja 181

plastrów szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej,   Pasta zielona:   1/2 awokado,    1 ząbek czosnku   garść listków bazylii,   1 łyżeczka soku z cytryny,   1 zielona papryczka chili (wariant pikantny) lub 1 łyżeczka zielonego szczypiorku (wersja łagodna),    łyżka majonezu ,   1 ugotowane żółtko,   sól i pieprz do smaku.   Bazylię

SzczyptaSmaQ
Błyskawiczne galaretki z piersi kurczaka i warzywami 119

pewnym czasie dolać resztę wywaru (dzięki temu warzywa będą wewnątrz galaretki i nie wypłyną na sam wierzch). Przygotowane galaretki umieścić w lodówce (na kilka godzin). Podawać z octem bądź sokiem z cytryny

Ugotować
Aromatyczny schab pieczony z herbatą Earl Grey. Idealny na Wielkanoc 302

deskę do krojenia na ok. 15-20 minut (pod żadnym pozorem nie przekrajać ani nie nakłuwać mięsa, ponieważ pieczeń cały czas piecze się w środku; jej przecięcie spowoduje, że soki wydostaną się na zewnątrz i straci ona swoją idelną teksturę i walory kulinarne!). Podawać pokrojoną w plastry plastry o grubości ok. 1-1.5 cm do obiadu lub poczekać aż kompletnie

Jem więc Jestem
Polędwiczka wieprzowa po tajsku 181

mieszankę przypraw, pokrojone w piórka cebule dymki - bez szczypioru, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, drobno posiekaną papryczkę chili wraz z pestkami, sok z całej cytryny, 6 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki sosu rybnego i 2 łyżki oleju sezamowego. Całość wymieszałem i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Po tym czasie w woku

Wyprawy kulinarne
Zupa ogórkowa z ryżem 193

gotujemy na małym ogniu. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone razem z sokiem z ogórków, gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec podprawiamy zupę śmietaną. Osobno gotujemy ryż. Zupę podajemy na talerzu z posiekanym koperkiem

Smakowite Dania
Pyszna surówka do obiadu 1230

jabłka sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru 3-4 łyżki oleju Wszystkie warzywa i jabłka obrać i zterzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać starte odciśnięte z soku ogórki i drobno pokrojonego pora. Wszystko połączyć, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na końcu dodać olej, wszystko jeszcze raz wymieszać i odstawić na minimum10 minut, aby smaki się połaczyły. Smacznego

Gosia gotuje
Łosoś z piekarnika 535

piekarnika, jedliśmy go podczas ubieglorocznej Wigilii. Zdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia. Składniki: 800 g filetu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/3 łyżeczki papryki

Gosia gotuje
Deser z grilla – grillowanie deserów jest pełne zabawy i aromatu 182

wspaniały deser z grilla przygotujemy w zaledwie kilka minut. Jeśli chcemy przygotować bardziej wykwintny deser dla naszych gości, plastry ananasa moczmy w mieszaninie rumu, brązowego cukru, masła i soku z cytryny przed wyłożeniem na rozgrzany ruszt. Ale podczas kładzenia na ruszcie plastrów ananasa uważajmy, bo zawarty alkohol w rumie spowoduje powstanie dużego płomienia. Tak ma być! Efekt wizualny jest niesamowity

naRuszcie
Koktajl lub smoothie czyli owoce w płynie 101

sama nie wiem na co biorę owoce które mam pod ręką i miksuję ze sobą. Zawsze wtedy okazuje się, że jest więcej chętnych i najczęściej jeden dzbanek nie wystarcza. sok z dwóch pomarańczy 1 banan

Polska Zupa
Warzywa z patelni 133

Kukurydzę odsączyć z wody. Paprykę pokroić w paseczki . Seler naciowy pokroić na średniej grubości kawałki Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła , dodać warzywa , chwilę dusić pod przykryciem . Gdy puści sok dodać przyprawy ( do smaku ). Warzywa dusić pod przykryciem aż zmiękną  Pod koniec dodać śmietankę i dusić około 6 minut . Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu . Proporcje oczywiście

Sama słodycz i szczypta chili
Spaghetti z wołowiną w sosie własnym z pomidorami i bakłażanem. 179

wysokim ogniu. Pomidory obieramy i ucieramy na grubej tarce, wrzucamy do mięsa, smażymy do zredukowania płynu. Dodajemy pokrojonego ze skórą w kostkę bakłażana, wrzucamy do mięsa. Gdy bakłażan puści sok solimy. Redukujemy płyn. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na ząb. Cedzimy, skrapiamy oliwą. Wrzucamy na patelnię z mięsem i chwytakiem mieszamy. Wykładamy na talerz, w środku robimy gniazdko i wypełniamy

BaRepas
SAŁATKA Z JARMUŻEM... I STOKROTKAMI 136

talerz ;) SKŁADNIKI: jarmuż ser z niebieską pleśnią grejpfrut (wykrojony z błonek) burak czerwony (ugotowany) stokrotki sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny bazylia (posiekana) sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) A jak to zrobić: Jarmuż umyć i porozrywać na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem na około 30 sekund, po czym przelać

Kuchnia w opałach
Konfitura pomarańczowa 219

wyszorować i wysuszyć, z 3 dorodnych okazów zetrzeć pomarańczową część skórki na tarce o drobnych oczkach. Owoce obrać, pokroić w plastry i/lub kostkę. Zasypać cukrem, dolać szklankę wody oraz sok z cytryny i smażyć na wolnym ogniu, aż odpowiednio zgęstnieją* * ja swoją konfiturę smażyłam 3 dni. Pierwszego dnia 2 godziny powolnego pyrkania, a przez kolejne dwa dni czterokrotnie doprowadzałam

Zapiski Młodej Żony