Mamy różne owoce sezonowe. Teraz jest coraz więcej ładnych śliwek. Proponuję zrobienie kompotu ze śliwek i zastąpienie nim słodkich soków i napojów. Kompoty również są słodkie ale i pyszne i dużo zdrowsze niż gazowane napoje. Składniki: 500 g śliwek woda 2 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie: Śliwki umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować aż śliwki będą miękkie przez
Mama Gotujetydzień. Należy go jednak przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika. Składniki: 2 żółtka 1 - 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam Dijon) szczypta soli pieprz 250 ml oleju rzepakowego 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka przegotowanej wody Wykonanie: Przed oddzieleniem żółtek od białek sparzyć jajka. Żółtka, musztardę, sól i szczyptę pieprzu ubić mikserem na wolnych obrotach, tak długo, aż wszystkie składniki
Mama Gotujewłożyłam do blendera (do pojemnika z nożami), i miksowałam tak drobno jak się dało. Następnie zmiksowany chrzan zalałam wrzątkiem i po chwili odlałam nadmiar wody. Potem dodałam sól, cukier, sok z cytryny i wszystko wymieszałam. Ponieważ stwierdziłam, że chrzan jest niezbyt gładki, wszystko jeszcze raz zmieliłam w blenderze. Według mnie wyszedł rewelacyjnie
Mama Gotujepodaniem. Składniki: ¼ arbuza 1 - 2 opakowania rukoli 1 mały słoik czarnych oliwek 1 opakowanie sera feta 1 czerwona cebula 1 opakowanie pestek dyni 3 łyżki miodu 6 łyżek soku z cytryny pieprz Wykonanie: Arbuza pokroić w kostkę i oczyścić z pestek. Pestki dyni wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię i prażyć aż się przyrumienią. Rukolę umyć i osuszyć, oliwki pokroić
Mama Gotujedobrze jak ta z czerwonej soczewicy. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 por ½ małego selera 1 szklanka czerwonej soczewicy ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć je do garnka i zalać ok. 2 l wody. Gotować około 30 minut aż warzywa zmiękną. Soczewicę
Mama GotujePrzygotować ciasto zagniatając wszystkie składniki, a następnie owinąć je folią i włożyć do lodówki. Szpinak oczyścić i umyć, wstawić na chwilę na ogień żeby zmniejszył swoją objętość i puścił sok. Podgotowany szpinak odsączyć na sicie i ostudzić a następnie odcisnąć nadmiar płynu. Połowę szpinaku drobno posiekać, resztę zostawić w całości lub pokroić na duże kawałki. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć
Mama Gotujeroku musiałam ją zrobić. Według mnie ta tarta jest rewelacyjna i polecam ją każdemu. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 kostka masła ½ szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 800 g miąższu dyni 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu kilka kropel aromatu pomarańczowego Wykonanie: Przygotować ciasto
Mama Gotujewyszło by lepiej gdyby ryba była bez ości. Do takiej ryby świetnie pasuje puree z ziemniaków . Składniki: 2 płaty pstrąga lub dowolny rybny filet mąka do opruszenia ryby sok z cytryny 1 kg świeżego szpinaku 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 szklanka śmietany (u mnie 18%) sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Rybę umyć, oczyścić, podzielić
Mama Gotujepszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki octu masa: 1 jogurt naturalny (400g) 2 galaretki o dowolnym smaku do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny Wykonanie: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, niczym nie smarować brzegów tortownicy. Białka
Mama Gotujefolię i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Do jabłek dodać cukier, kardamon i cynamon, wszystko wymieszać. Z jabłek nie odlewać soku. Ciasto wyciągnąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 o C przez 15 minut. Ciasto posypać bułką tartą, następnie
Mama Gotujełyżeczki proszku do pieczenia 1 - 1,5 kg jabłek cynamon Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jabłka smażyć na suchej patelni razem z cynamonem do momentu aż nadmiar soku odparuje. Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć
Mama Gotujewoda mineralna (zimna) kruszony lód Mojito przygotowujemy bezpośrednio w wysokiej szklance. Liście mięty, 2 ósemki limonki oraz brązowy cukier, ucieramy to momentu rozpuszczenia się cukru w soku z limonki. Tak powstałą mieszankę przykrywamy warstwą kruszonego lodu, a następnie zalewamy białym rumem. Całość dopełniamy wodą i porządnie mieszamy. Drinka podajemy udekorowanego plasterkiem limonki i słomką. Wakacje, znów
MarciochaKucharzywyłożyć ciastem wysoką tortową formę, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150℃. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, chwile odczekać i wycisnąć z nich sok. Jabłka wyłożyć na cieście, posypując, cynamonem, cukrem wanilinowym oraz rodzynkami. Zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180℃. Piec około 45 minut
MarciochaKucharzyzewnątrz, jednocześnie "masując" i wstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin. 2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką. Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2 godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól godziny bez przykrycia , pól godziny
MarciochaKucharzyznów grillować do uzyskania złotego koloru. Sos tzatziki: Ogórka obrać i pokroić w kawałki,wyciąć pestki a następnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok. Zblenderować i ponownie odcisnąć wodę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Całość przyprawić solą i pieprzem. Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem. Wymieszać, a następnie
MarciochaKucharzy