Dziś na śniadanie sok pomarańczowy, ale nie z kartonu! Jak nie mamy elektrycznej wyciskarki, to nadaje się nawet taka ręczna zwykła plastikowa do cytryn. Na 1 szklankę energii i witamin potrzebujemy 3 soczyste pomarańcze. Dla więcej niż 2 osób musimy się przygotować w siatkę pomarańczy i dużo cierpliwości, ale warto
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/odstawiamy na 10 min. Po tym czasie kiedy woda się gotuje, wkładamy łososia na durszlak, przykrywamy i zostawiamy na 30-40 min. Koniec :) Podajemy na sałacie skropionej sokiem z cytryny. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/smażymy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ostudzoną pierś z kurczaka, rwiemy palcami na kawałki (takie piórka). Dodajemy do niego szpinak (tylko bez soku, który puścił), posiekany szczypiorek i przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu sos. Mieszamy. Przygotowujemy tosty do zapieczenia i grillujemy na chrupko. Smacznego! Ps. Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Składniki : 0,5 l jogurtu lub kefiru naturalnego 2 dojrzałe owoce mango 2 łyżki soku z limonki kawałek korzenia imbiru ( około 2 cm ) 2 łyżki naturalnego miodu listki świeżej mięty do dekoracji Sposób wykonania : Mango obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój na kawałki. Wsyp do miksera, dodaj starty na drobnej tarce imbir, oraz pozostałe składniki. Zmiksuj dokładnie wszystko razem
Przepisy i porady kulinarneminut. Upieczony biszkopt wystudziłam i nożem strunowym pokroiłam na trzy równe blaty. KREM LIMONKOWY: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej limonki świeżo otarta skórka z 2 dużych limonek W tym przypadku wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Wszystkie składniki umieściłam razem w misce i zmiksowałam
Blondynka Gotujewole sam gotować, może Was one zainteresują :) Zupa z soczewicy przepyszna, pomidorowa zresztą też :) Ciekawy w smaku, jak i w konsystencji był również napój Mogu Mogu, jest to połączenie soku z owoców z kawałkami żelków kokosowych :) Również Imbiriada smakowała wyśmienicie. To niegazowany napój z imbirem, miodem i witaminą C. Świetnych stoisk było wiele i mógłbym tak o każdym choć kilka
Parowar Facetałyżeczka oleju Wskazówki: Z samego rana wyjęłam z zamrażalnika dorsza i zrobiłam do niego marynatę ziołową. Zostawiłam do popołudnia w lodówce, żeby się przegryzło. Metoda: do blendera wrzucamy zioła, sok z połowy cytryny i sos sojowy. Blendujemy na pastę. Dodajemy olej. Obie strony ryby smarujemy grubą warstwą pasty, odstawiamy na trochę, aż przejdzie smakiem i aromatem ziół. Rybę gotujemy
MamaOskarkadniach ;) Składniki (na małą miseczkę): 1 łyżka chrzanu tartego (samodzielnie bądź ostrego ze słoika) 1 łyżka majonezu 1- 2 łyżki śmietany (którą można zastąpić gęstym jogurtem greckim) 1 łyżka soku z cytryny sól (opcjonalnie), pieprz kolorowy świeżo mielony Przygotowanie: Składniki należy wymieszać na jednolitą masę. Proporcje można modyfikować wg własnych upodobań. Sos robi się w pięć minut, także sprawdzi się
Kuchnia po mojemublaty. nasączenie: 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody 100 ml likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam 200 ml zaparzonej i ostudzonej herbaty, 3 łyżki likieru kawowego, 1 łyżeczka soku z cytryny) wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem kokosowy: 200 g wiórków kokosowych 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniaposiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Dodatkowo: starty żółty ser, śmietana Przed podaniem farsz mięsny podgrzać. Tortillę napełnić
Bulliopiersi kurczaka 3 łyżeczki oregano szczypta soli i pieprzu do posypania kurczaka 1 kula mozzarelli kilka listków bazylii 2 łyżki oliwy Salsa: 2 małe pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki salsy dokładnie zmiksować w malakserze. Kurczaka oczyścić, pokroić
Bulliowersji): (ilość na powyższą porcję, lepiej zawsze dolać go mniej do sałatki i później ewentualnie jeszcze dodać) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano suszonego 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku Wszystkie składniki wymieszać w szklance. Polać sosem gotowe warzywa
Kto ugości moich gości?całość chwilę, po czym dodajemy zmieloną (lub drobno pokrojoną) pekinkę. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami: ja dodałam trochę przyprawy do gyrosa oraz pieprz. Smażymy do momentu, kiedy kapusta zmięknie, a sok, który puściła kapusta i pieczarki odparuje. Masę przekładamy do miski, studzimy. Następnie dodajemy do niej jajko i tyle bułki tartej, aby masa stała się kleista i można było formować
Walijskie Pichcenieodcedzam i przelewam bardzo zimną wodą . Odstawiam aby dobrze odciekł z wody. Ogórki myje i obieram, kroję w drobną kosteczkę, delikatnie solę i zostawiam na sitku, alby spłynął nadmiar soku . Koperek opłukuję, suszę i drobniutko siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski. Jogurt łączę z majonezem, doprawiam do smaku . Mieszam wszystko razem. Doskonała sałatka do grillowanych potraw
Takie tam pichcenie