sok - 13499 przepisów (strona:631/900)

Chłodnik z botwinką 133

okresie wiosenno-letnim często będę je robić. :-) Ważne jest by nie podawać ich od razu po przygotowaniu a przed tym schłodzić w lodówce - w tym czasie warzywa puszczają soki i smak jest zupełnie inny, lepszy. W przypadku chłodnika z botwinką najpierw zaskoczył mnie piękny kolor a później smak. Dodatek jajka jest wręcz obowiązkowy. :-) 1 pęczek botwinki 2-3 ogórki gruntowe

Szefowa kuchni
Sernik na zimno z brzoskwiniami (z serka mascarpone) 186

łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny ok. 15 sztuk okrągłych biszkoptów duża puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa PRZYGOTOWANIE Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Dodajemy 1 szklankę soku z brzoskwiń  i odstawiamy do ostudzenia. (zimną wstawiamy do lodówki) Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Łączymy

Moje Kuchenne Rewelacje
Krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną 163

Konfitura jest zamknięta w estetycznie wyglądającym słoiczku. Produkt jest godny polecania i wart zakupu. Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kluski ziemniaczane (kluski szare) 333

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub -jak ja- w melakserze. Starte ziemniaki przełożyć na sitko wyłożone gazą i zostawić, żeby odsączyć masę z nadmiaru soku. Z tego płynu zlać górną warstwę a pozostałą na dnie skrobię dodać do odciśniętych ziemniaków. Dodać do ziemniaków jajka, sól i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszać wszystko łyżką. Jeśli potrzeba

UgotujmyTo.pl
Atak cukrzycy - tarta truskawkowa pod bezą 187

wykładamy naszą formę i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Składniki 100 g. masła 100 g. mąki 100 g. cukru 3 żółtka Masa na tarte : Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z limonki, a następnie zaparzamy gorącą śmietaną. Garnek stawiamy na mały gaz i cały czas mieszamy rózgą. Czekamy aż masa zgęstnieje. Składniki 150 ml. śmietany 100 g. cukru 3 żółtka

Full Smaku
Pierogi z rucolą i ze szpinakiem 142

farsz szpinakowy podsmażamy go na patelni tak długo, aż będzie z niego odpowiednio zwarta masa i doprawiamy. Farsz z rukoli: sałatę drobno szatkujemy, wrzucamy na suchą patelnię, gdy puści sok dodajemy drobno posiekane w kostkę tofu i szczyptę soli.Smażymy aż rucola całkowicie zmięknie ( 5 minut) do koniec dodajemy łyżkę masła rafinowanego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Ciasto rozwałkowujemy

greenscarf
z jabłkami, wiśniami ciasto drożdżowe na oleju... 113

wyrośnięcia na 1 godzinę blacha 24x29 wyłozona papierem do poeczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto i gęsto poukładać jabłka pokrojone na grubsze kawałki w 2-óch rzędach odmrożone wiśnie bez soku rozłożyć wzdłuż jabłek i zostawić na 20 minut ciasto do podrośnięcia piekarnik 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec około 45 minut, pod koniec można nakryć folią

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki z serkiem 153

łyżki cukru 2 żółtka skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy [ nie dałam] Lukier: [ u mnie cukier puder zamiast lukru] ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlać połowę mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, wszystko razem wymieszać . Masło rozpuścić

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z kapustą i grzybami 110

szkl. mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli łyżka oleju 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów Farsz 0,5 l kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów do farszu można też dołożyć

Kuchenne aromaty
Tatowa nalewka wiśniowa 186

nalewki decyduje owoc, im lepsze wiśnie tym smaczniejsza nalewka, nasza odmiana wielkością przypomina czereśnie,  ma bardzo bogaty smak i aromat, a co najważniejsze jest naprawdę krwista, czy to soki, czy nalewka wychodzą wręcz czarne.  Nalewka z wiśni świetnie nadaje się na zimne, ciemne wieczory, kiedy nie marzymy o niczym innym jak o odrobinie lata w zimie;) Składniki

Kuchenne aromaty
Mizeria 148

ogórków gruntowych  kwaśna śmietana koperek sól pieprz Sposób Ogórki obrać pokroić na cienkie plasterki (możecie również zetrzeć na tarce, ja jednak zostaję przy krojeniu), posolić, zostawić aż puszczą sok, następnie popieprzyć, dodać posiekany koperek oraz śmietanę. Całość mieszamy i zajadamy.  Jako że na co dzień pracuję z dziećmi, piosenki dla maluchów są mi dobrze znane, tymczasem dziś piosenka

Kuchenne aromaty
Sałata po staropolsku 139

główka sałaty lodowej 1 duży kubek ukwaszanej śmietany cytryna garść koperku szczypta soli szczypta pieprzu Sposób Opłukaną i obsuszoną sałatę rozrywamy na mniejsze części, rozkładamy na miseczce, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Na wierzch wykładamy ukwaszaną śmietanę zmieszaną z przyprawami. Całość posypujemy koperkiem. Podajemy nie później niż 10 minut po przygotowaniu, przed podaniem całość mieszamy

Kuchenne aromaty
Galareta porzeczkowa 126

Galaretkę z porzeczki szczególnie lubię na świeżo, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany. Celowo nie oddzielam skórki, czy pestek od soku, zostawiam wszystko jak leci, dzięki temu smak jest głębszy. Składniki  1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Sposób Porzeczki oddzielamy od łodyżki, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie miksujemy je razem z cukrem za pomocą blendera. Gotową galaretę rozkładamy

Kuchenne aromaty
Nalewka cytrynowo - miętowa 131

których powstała.  Cytryna zwyczajna – działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz przeciwwirusowo, pomocna w leczeniu infekcji i wzmacnianiu układu odpornościowego. Mięta pieprzowa –  usprawnia pracę jelit, pobudza wytwarzanie żółci i soku żołądkowego, przydatna przy zaburzeniach trawienia, zaparciach, schorzeniach dróg żółciowych i wątroby. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i uspokajające. Składniki (na 1 litr nalewki) 0,5 litra spirytusu 2 -3 cytryny

Kuchenne aromaty
Jesienna tarta z gruszkami 155

leżakowania, miała przetrzymywać w skrzynkach przynajmniej do połowy zimy. Tymczasem gruszki praktycznie zaraz po zerwaniu robią się miękkie i "rozpapciane" takie, co to wiecie podczas krojenia puszczają masę soku i rozlatują się praktycznie na papkę przy samym trzymaniu ich w rękach. Słowem drzewo dalece odbiega od ideału, gruszki są natomiast tak słodkie że po zjedzeniu połówki czujecie się jakbyście zjedli

Kuchenne aromaty

Proponowane wyszukiwania