sok - 13499 przepisów (strona:629/900)

Babeczki - muffinki inaczej 120

margaryną siekamy na kruszonkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy je w lodówce przez około 30 min. Gruszki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy większość soku, wsypujemy kisiel i mieszamy do równomiernego połączenia składników. Ciasto z lodówki wałkujemy, wycinamy kawałki/kółka, którymi wylepiamy dno i brzegi foremek do babeczek/muffinek. Jedną foremką odmierzamy i wycinamy kółka

Kolorowy Przepisownik
Zapiekane kanapki z serem kozim i szynką parmeńską 101

aromatyczne i pożywne śniadanie - kanapki z razowego chleba z roladką z serka koziego i plasterkami szynki parmeńskiej podpieczone w piekarniku. Smakują wyśmienicie z twarożkiem wymieszanym z lnianym olejem oraz sokiem z świeżo wyciśniętych pomarańczy. Smacznego

Milion Smaków
Kompot malinowo-jabłkowy 50

Orzeźwiający kompot z malin i jabłek umili niejedno popołudnie. Kto raz spróbuje, zapomni o sokach ze sklepu

Milion Smaków
Grzane piwo malinowe 66

trunkiem a w domu eksperymentuję z różnymi dodatkami. W sezonie "grzewczym" ciekawą alternatywą dla korzennego piwa grzanego jest wersja malinowa. Tradycyjnie można je przygotować z gęstym malinowym sokiem. U mnie wersja bardziej home-made - z malinowym kompotem, oczywiście razem z malinami. Efekt jest naprawdę dobry

Milion Smaków
Kaczka w pomarańczach 61

Tradycyjny przepis kuchni francuskiej, który z powodzeniem może konkurować z polską kaczką z jabłkami. Kaczka nie jest nadziewana pomarańczami - tylko skórką, za to mocno polewana sokiem. W rezultacie mięso po upieczeniu ma aromat i smak świeżych pomarańczy. Moja wersja tego dania została zainspirowana przepisem Roberta Makłowicza

Milion Smaków
Naleśniki z syropem klonowym 100

bardziej maślane niż w kuchni europejskiej. O smaku całej potrawy decyduje właśnie syrop klonowy - obecnie produkowany głównie w USA i Kanadzie. Syrop klonowy to w zasadzie zagęszczony sok z klonu, którego "receptura" nie zmieniła się od tysięcy lat. W podobny sposób co dziś był wytwarzany przez Indian jeszcze przed przybyciem europejczyków do Ameryki a sposób jego produkcji był

Milion Smaków
Ciasto kokosowe z jagodami 69

porannej czy popołudniowej kawy w leniwy weekendowy dzień - proste, lekkie, bez zbędnych dodatków, z wyraźną dominacją owocu. Takie jest właśnie to ciasto - nieco egzotyczne przez dodanie wiórków kokosowych i soku z limonki, z wyraźnym smakiem świeżych jagód. Ciasto smakuje bardzo letnio i sprawdzi się również jako przekąska do pracy. Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.pl

Milion Smaków
Risotto cytrynowo-koperkowe z krewetkami 69

MilionSmakow.pl. Dziś propozycja dania, gdzie krewetki nie dominują smakiem lecz są uzupełnieniem dla cytrynowego risotto. Risotto przygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie a smakuje naprawdę pysznie. Sprawdźcie sami jeżeli szukacie ciekawej i w miarę prostej propozycji na romantyczną kolację we dwoje - krewetki są uważane

Milion Smaków
Krewetki w pikantnej soczewicy 122

źródło białka. Nadają się też świetnie do wielu dań, ponieważ łatwo przejmują smak przypraw i jedzenia z którym są przygotowywane. Kompozycja złożona z soczewicy, warzyw i dodatków takich jak sok z jabłek i przyprawa 5 smaków daje ciekawy połączenie smaków pełne wartości odżywczych

Milion Smaków
Madras 60

Orzeźwiający drink owocowy ze znanym i lubianym połączeniem wódki i soku pomarańczowego z ciekawą nutą żurawiny

Milion Smaków
Tarta cytrynowa z bezową pianką 251

pieczenia, pamiętając o bokach. Spód nakłuwamy widelcem i wrzucamy do piekarnika na 15 min w 200 stopniach.      Cytryny myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Podgrzewamy delikatnie z cukrem do momentu rozpuszczenia się kryształków (ale nie gotujemy!). Dodajemy cukier, mąkę i olej, mieszamy na bardzo małym ogniu aż do uzyskania budyniowej konsystencji. Wykładamy na kruchy spód

sama złodycz
Tuńczyk z jarmużem i sosem cytrynowo-czosnkowym 130

ryba się zagrzeje. Kiedy się rozgrzeje, wykładacie na talerze z jarmużem makaron, później tuńczyka, na koniec polewacie sosem i posypujecie posiekaną natką z pietruszki lub kolendry. Można pokropić sokiem z cytryny. Do tego koniecznie białe wino! Szybko poszło? To teraz jedzcie powoli i niech Wam będzie dobrze. Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 190

wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na ok. 50 minut. Co 15 minut obracamy je. Po wyjęciu, zanim polędwiczki pokroimy, odstawiamy je na ok. 10 minut, aby soki się wchłonęły. Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym podajemy do obiadu, z ulubioną surówką i dodatkami (kasza, ziemniaki, ryż, kluski śląskie). Pokrojone w cienkie plastry będą wspaniałą wędliną do kanapek. Miękkie, soczyste

mojewypiekiinietylko
Koktajl orzeźwiający! 139

Koktajl orzeźwiający! Sok pomarańczowy, pomarańcz, truskawki, banan, jogurt.  W/w zmiksuj

SMYKWKUCHNI
Sorbet Truskawkowy 168

formować. Powiem Wam też, że w ogóle jest nie wyczuwalny. Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Kurcze, robienie lodów uzależnia :) Składniki: 800 g truskawek (mogą być mrożone) 2/3 szklanki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy na gładki mus, który następnie wstawiamy do lodówki do porządnego schłodzenia. Ja użyłam

Blondynka Gotuje