łyżki zmiażdżonego czosnku (= 2 ząbki czosnku), sól, pieprz. Przygotowanie: Myjemy cukinię, odcinamy końcówki. Scieramy na tarce (lub jak kto woli miksujemy w mikserze). Przekładamy jogurt do miski. Dodajemy sok z cytryny, czosnek, 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki. Na koniec dorzucamy drobno startą cukinię. Zostawiamy sobie tylko 2 łyżki cukinii do udekorowania z wierzchu naszego jogurtu. Doprawiamy do smaku solą
MODA NA BIOPół pomidora malinowego 30-50g łososia wędzonego na zimno Kilka listków świeżej mięty Łyżka płatków migdałowych Kilkanaście owoców suszonej żurawiny Sos: Wymieszać:4 porcje oleju ryżowego, 1 porcje soku z cytryny, odrobinę cukru, soli i pieprzu Przygotowanie: 1/ Rwiemy na mniejsze kawałki umytą sałatę i szczaw, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, listki mięty, kawałki łososia, płatki migdałowe oraz suszoną
Kuchnia PROzdrowotnaFrittata do złudzenia przypomina omlet. Czas jej przygotowania, podobnie jak omletu jest bardzo krótki. Wspaniale smakuje przyrządzona na niedzielne śniadanie, podana ze szklanką soku ze świeżych pomarańczy. Przygotowuje się ją na bazie jajek i przeróżnych dodatków. Oto jeden ze sposobów podania tego wspaniałego, włoskiego dania. garść świeżych krewetek 1 mała cukinia 7 jajek 50 ml śmietany 30% kilka ząbków czosnku
Bon Ton Italiabanana, szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej. Farsz: duży ugotowany burak kostka wędzonego tofu łyżka octu balsamicznego ćwiartka limetki Buraka ścieramy na tarce, blendujemy razem z tofu i octem i sokiem z limetki. opakowanie fasolki szparagowej (rozmrażamy), podsmażamy 3 minuty wrzucając na patelnię z 3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, dodajemy szczyptę soli. Smacznego
greenscarfcukru 2 łyżeczki sody 100 g masła kokosowego (nierafinowane byłoby idealne) 100 g wiórków kokosowych krem: 100 g masła kokosowego 50 g cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych sok z połowy cytryny Masło rozpuszczamy, miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy podprażone na suchej patelni wiórki Wykonanie ciasta: masło rozpuszczamy i miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy kolejno miksując
greenscarfksylitolu (lub cukru pudru) 3-4 łyżki majonezu roślinnego (lub tradycyjnego) 4 łyżki ulubionego mleka lub jogurtu naturalnego (sojowego lub zwykłego) 1 łyżeczka chrzanu (ze słoika) 2-3 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego sól, pieprz Drobno pokrój kapustę, marchewkę i cebulę (np. za pomocą blendera). Wymieszaj dokładnie składniki sosu. Następnie wymieszaj go z warzywami. Odstaw do lodówki
Qlinarnie i Qlinarniecytryny, świeży imbir* Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji i odłożyć na bok. Kroję na mniejsze kawałki i zasypuję je łyżeczką cukru, żeby puściły sok. W misce ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru. *Na tym etapie możemy dodać do śmietanki np. skórkę startą z cytryny bądź starty świeży imbir - ilość zależy
Plate of Joyjakie, u mnie były połówki truskawek, maliny i borówki. Delikatnie nakładamy drugie ciasto, lekko dociskając. Nakładamy drugą część kremu i dekorujemy całość owocami. Smacznego :) * ciasto można nasączyć sokiem, herbatą czy alkoholem, ja tego nie zrobiłam
Plate of Joyprzyjeżdżał Pan, od którego zawsze kupowałam brzoskwinie i arbuzy! Czysta poezja! Można było brać w ciemno, a zawsze były idealnie słodkie! Najpiękniejsze brzoskwinie jakie widziałam, najsłodsze i takie soczyste! Sok ściekał po palcach i brodzie! Jaka to była frajda, uśmiech na twarzy gwarantowany :) Pan już na targ nie przyjeżdża, a owoce muszę szukać w innych miejscach! Tęsknie za owocami, które
Plate of Joyjagód, 3 łyżki cukru do podania : bita śmietana Jagody oczyścić i włożyć do rondelka. Zasypać cukrem i gotować na małym ogniu do czasu, aż lekko zaczną się rozpadać, a sok troszkę zredukuje. W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, dodać do tego wszystkie mokre i dokładnie wymieszać. Mufinki piekłam w foremkach silikonowych z Ikei - wysmarowałam je olejem, następnie
Plate of Joypierś, drugi na drugą. Włożyć kurczaka do nagrzanego piekarnika, piec około godziny i 50 minut, maksymalnie 2 godziny. Podczas pieczenia najlepiej 2-3 razy polać kurczaka powstałymi w naczyniu sokami. Wyciągnąć kurczaka z piekarnika, przed pokrojeniem dajmy mu odpocząć kilka minut. Smacznego
Plate of Joyjest już gotowy rozdrapujemy go widelcem i przekładamy do naczynia, w którym go podamy, dodajemy obsmażonego bakłażana (większe plastry pokroić na połówki), pokrojone pomidorki, całość wymieszać i lekko skropić sokiem z cytryny. Następnie dodajemy cienko pokrojoną w półksiężyce czerwoną cebulę, posiekaną z grubsza natkę i mięte, przyprawiamy solą, pieprzem i zatarem. Dodajemy ciecierzycę i całość skrapiamy oliwą. Mieszamy
Plate of Joyczego chcieć więcej? Serdecznie zapraszam :) Składniki: 500 g pałek kurczaka, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta pieprzu cayenne, sok z 1 limonki, pieprz Kurczaka umyć, oczyścić i wysuszyć. W miseczce połączyć ze sobą składniki marynaty. Kurczaka umieścić w woreczku strunowym, włożyć przygotowaną marynatę, zamknąć woreczek i dokładnie wszystko wymieszać
Plate of Joyporzeczek + do dekoracji Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać cukier puder - ilość cukru zależy od słodkości owoców. Truskawki pokroić na małe kawałeczki, porzeczki rozgnieść widelcem, żeby puściły sok. Beziki pokruszyć na mniejsze kawałki i wmieszać w masę śmietanową razem z owocami. Deser przełożyć do miseczek, pucharków czy kieliszków, wyrównać wierzch i udekorować truskawkami, porzeczkami oraz listkami melisy
Plate of Joysyrop z agawy dla zrównoważenia kwaśnych smaków, następnie wrzucić gałązki świeżego tymianku oraz lód i zalać wszystko wodą. Na koniec zamieszać wszystko łyżką, lekko dociskając owoce, aby puściły trochę soku. Smacznego
Plate of Joy