sok - 13499 przepisów (strona:634/900)

Pan Rabarbar 213

momentu rozpuszczenia się cukru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Trzemy  jedną białą część ciasta na tarce o dużych oczkach, następnie ciemną część na którą nakładamy odcedzony rabarbar z nadmiaru soku przykrywamy ubitymi białkami na wierzch ścieramy drugą część białego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez 45 min. Ciasto wykonaniu pani Prezes Leokdi Smacznego

kgwjanczewo
Tarte tatin z czerwoną cebulą 111

jeżeli nie to cebulę przekładamy do tortownicy (z wyjmowanym dnem). D Dobrze jest dodatkowo zabezpieczyć formę otulając jej dno na zewnątrz folią aluminiową aby w trakcie pieczenia nie wyciekał sok. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je tak aby mieć koło zakrywające dno (ja po prostu odciskam formę) Na cebulę kładziemy ciasto, jego resztkami możemy dodatkowo wylepić brzegi. Pieczemy w temp

greenscarf
Młody jęczmień 179

Młody jęczmień ma specyficzny smak- podobny do siana, który nie każdemu może podpasować, mnie on nie przeszkadza. Można pić go z wodą, kefirem bądź jogurtem, lub jako dodatek do soków warzywnych i owocowych a także koktajli. Dzienna dawka wynosi 10 gram i nie należy jej przekraczać.Zazwyczaj zaleca się picie 20 minut przed posiłkiem. Pamiętajmy, że należy mieszać

Życie na widelcu
SAŁATKA Z AWOKADO, MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 146

Dziś jest tak pięknie... SKŁADNIKI: kilka liści młodej sałaty rzymskiej 1 kulka mozzarelli 1 awokado 3-4 suszone pomidory kilka piórek czerwonej cebuli 1-2 jajka ugotowane na półtwardo sok z cytryny posiekany szczypiorek sos olej z zalewy suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki ostrej musztardy suszona bazylia, oregano i tymianek sól pieprz A jak to zrobić: Liście sałaty porwać na mniejsze

Kuchnia w opałach
Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.86 164

cytryny... Przepis z bloga Addio Pomidory . Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe 300 g mąki tortowej, przesianej 200 g masła, posiekanego 90 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z całej dużej cytryny ½ łyżeczki cynamonu Mąkę mieszamy z solą, cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Dodajemy żółtko i masło. Krótko wyrabiamy formując z ciasta kulę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placki ryżowe z warzywami i słonecznikiem 188

wymieszać dokładnie. Kłaść porcje na rozgrzany olej, smażyć z obu stron.   Placki dobrze się komponują z keczupem - u mnie z ketchupem dla dzieci Primavika  robionym na bazie soku jabłkowego, bez dodatku cukru, który de facto smakuje jak sosik pomidorowy :)  (recenzja wkrótce

Kto ugości moich gości?
Surówka z cykorii i pomidorów 164

przygotowaniu.  SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Surówkę należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu, gdyż może podejść wodą, jeżeli będzie długo stała. Z dodatku octu można całkowicie zrezygnować, lub zastąpić go sokiem z cytryny, a szczypiorek - drobno posiekaną cebulą. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 177

trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Warstwa II: 2 buraki gotowane 3 duże łodygi selera naciowego garść słonecznika garść płatków żytnich pieprz, oregano Zaczynamy

vegetanie
Jogurt grecki z cukinią. Co przygotować do ryżu na szybko? 157

łyżki zmiażdżonego czosnku (= 2 ząbki czosnku), sól, pieprz. Przygotowanie: Myjemy cukinię, odcinamy końcówki. Scieramy na tarce (lub jak kto woli miksujemy w mikserze). Przekładamy jogurt do miski. Dodajemy sok z cytryny, czosnek, 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki. Na koniec dorzucamy drobno startą cukinię. Zostawiamy sobie tylko 2 łyżki cukinii do udekorowania z wierzchu naszego jogurtu. Doprawiamy do smaku solą

MODA NA BIO
Sałatka FIT ze szczawiem i łososiem 228

Pół pomidora malinowego 30-50g łososia wędzonego na zimno Kilka listków świeżej mięty Łyżka płatków migdałowych Kilkanaście owoców suszonej żurawiny Sos: Wymieszać:4 porcje oleju ryżowego, 1 porcje soku z cytryny, odrobinę cukru, soli i pieprzu Przygotowanie: 1/ Rwiemy na mniejsze kawałki umytą sałatę i szczaw, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, listki mięty, kawałki łososia, płatki migdałowe oraz suszoną

Kuchnia PROzdrowotna
Przepis na… – Frittata, omlet po włosku 224

Frittata do złudzenia przypomina omlet. Czas jej przygotowania, podobnie jak omletu jest bardzo krótki. Wspaniale smakuje przyrządzona na niedzielne śniadanie, podana ze szklanką soku ze świeżych pomarańczy. Przygotowuje się ją na bazie jajek i przeróżnych dodatków. Oto jeden ze sposobów podania tego wspaniałego, włoskiego dania. garść świeżych krewetek 1 mała cukinia 7 jajek 50 ml śmietany 30% kilka ząbków czosnku

Bon Ton Italia
Kukurydziane naleśniki z buraczanym farszem i fasolką szparagową 180

banana, szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej. Farsz: duży ugotowany burak kostka wędzonego tofu łyżka octu balsamicznego ćwiartka limetki Buraka ścieramy na tarce, blendujemy razem z tofu i octem i sokiem z limetki. opakowanie fasolki szparagowej (rozmrażamy), podsmażamy 3 minuty wrzucając na patelnię z 3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, dodajemy szczyptę soli. Smacznego

greenscarf
Ciasto słonecznikowo- bananowe z kokosem 186

cukru 2 łyżeczki sody 100 g masła kokosowego (nierafinowane byłoby idealne) 100 g wiórków kokosowych krem: 100 g masła kokosowego 50 g cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych sok z połowy cytryny Masło rozpuszczamy, miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy podprażone na suchej patelni wiórki Wykonanie ciasta: masło rozpuszczamy i miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy kolejno miksując

greenscarf
Kotlety selerowe i coleslaw, konkurs na Vegespot 212

ksylitolu (lub cukru pudru) 3-4 łyżki majonezu roślinnego (lub tradycyjnego) 4 łyżki ulubionego mleka lub jogurtu naturalnego (sojowego lub zwykłego) 1 łyżeczka chrzanu (ze słoika) 2-3 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego sól, pieprz Drobno pokrój kapustę, marchewkę i cebulę (np. za pomocą blendera). Wymieszaj dokładnie składniki sosu. Następnie wymieszaj go z warzywami. Odstaw do lodówki

Qlinarnie i Qlinarnie
Eton mess z truskawkami 162

cytryny, świeży imbir* Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji i odłożyć na bok. Kroję na mniejsze kawałki i zasypuję je łyżeczką cukru, żeby puściły sok. W misce ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru.  *Na tym etapie możemy dodać do śmietanki np. skórkę startą z cytryny bądź starty świeży imbir - ilość zależy

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania