sok - 13499 przepisów (strona:630/900)

Wiosenna sałatka FIT 172

krwawnik, czosnek niedźwiedzi, bratki) . Dresing: 200 ml gęstego jogurtu, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka płynnego miodu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz cayene, sok z cytryny, sól sosnowa lub zwykła. Przygotowanie: Dresing: wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku, odstawić do lodówki.  Cebulę pokroić w pióra, zalać octem, odstawić.  Quinoe i ryż przepłukać

SzczyptaSmaQ
Topinambur z piekarnika 246

Uwagi : zaraz po obraniu topinambura zanurz go w zakwaszonej wodzie - octem lub sokiem z               cytryny, ponieważ bulwy szybko ciemnieją ze względu na dużą zawartość żelaza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
drożdżówka z wiśniami odmrożonymi... 161

misie do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić aby się odgazowało blacha 24x29 wyłożona papierem do piecznia - ciasto rozciągnąć w blaszce i powciskać rozmrożone na sitku wiśnie /bez soku/, zostawic na 15 minut piekarnik 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec 45-50 minut, pod koniec jeśli trzeba to wierzch przykryć folią do pieczenia wystudzone ciasto posypać

W Mojej Kuchni Lubię
Grillowana cukinia 202

dodatek niskokaloryczna. Grillowana cukinia typowa wiosenna uczta. :) Składniki: cukinia sól zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w krążki. Posypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Następnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Grillujemy z obu stron, aż pojawią się pręgi. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 124

rabarbaru i gotować w słodkiej wodzie do czasu aż rabarbar zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać. Należy rabarbar delikatnie obrócić by dokładnie zmiękł z obu stron. 4. Rabarbar puści soki, a syrop rabarbarowy zacznie gęstnieć. 5. Gdy rabarbar dostatecznie zmięknie kłaść na rozłożonym na tarcie kremie. 6. Syrop trzymać na ogniu aż mocno zgęstnieje, po czym polać nim wierzch tarty/rabarbar

KreatywnePiny
Pieczone warzywa 215

lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki. Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 2 buraki marynata: 150 ml oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 - 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżki miodu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka kolendry sól pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i umyć. Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, ziemniaki i buraki

Mama Gotuje
Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą 137

wspaniała właściwości prozdrowotne. D ostarcza dużo żelaza dzięki czemu przeciwdziała niedokrwistości i anemii, poprawia stan cery, paznokci i włosów a także wspomaga trawienie, przez pobudzenie żołądka do emisji soków trawiennych. A to tylko niektóre z licznych właściwości tego niechcianego chwastu. Składniki: szklanka ubitych liści pokrzywy szklanka mąki pełnoziarnistej typ 2000 (opcjonalnie pszenna) 2 jajka łyżka masła + do polania sól Sposób

Pyry na Gaz
Chłodnik z botwinką 137

okresie wiosenno-letnim często będę je robić. :-) Ważne jest by nie podawać ich od razu po przygotowaniu a przed tym schłodzić w lodówce - w tym czasie warzywa puszczają soki i smak jest zupełnie inny, lepszy. W przypadku chłodnika z botwinką najpierw zaskoczył mnie piękny kolor a później smak. Dodatek jajka jest wręcz obowiązkowy. :-) 1 pęczek botwinki 2-3 ogórki gruntowe

Szefowa kuchni
Sernik na zimno z brzoskwiniami (z serka mascarpone) 191

łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny ok. 15 sztuk okrągłych biszkoptów duża puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa PRZYGOTOWANIE Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Dodajemy 1 szklankę soku z brzoskwiń  i odstawiamy do ostudzenia. (zimną wstawiamy do lodówki) Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Łączymy

Moje Kuchenne Rewelacje
Krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną 169

Konfitura jest zamknięta w estetycznie wyglądającym słoiczku. Produkt jest godny polecania i wart zakupu. Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kluski ziemniaczane (kluski szare) 338

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub -jak ja- w melakserze. Starte ziemniaki przełożyć na sitko wyłożone gazą i zostawić, żeby odsączyć masę z nadmiaru soku. Z tego płynu zlać górną warstwę a pozostałą na dnie skrobię dodać do odciśniętych ziemniaków. Dodać do ziemniaków jajka, sól i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszać wszystko łyżką. Jeśli potrzeba

UgotujmyTo.pl
Atak cukrzycy - tarta truskawkowa pod bezą 190

wykładamy naszą formę i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Składniki 100 g. masła 100 g. mąki 100 g. cukru 3 żółtka Masa na tarte : Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z limonki, a następnie zaparzamy gorącą śmietaną. Garnek stawiamy na mały gaz i cały czas mieszamy rózgą. Czekamy aż masa zgęstnieje. Składniki 150 ml. śmietany 100 g. cukru 3 żółtka

Full Smaku
Pierogi z rucolą i ze szpinakiem 150

farsz szpinakowy podsmażamy go na patelni tak długo, aż będzie z niego odpowiednio zwarta masa i doprawiamy. Farsz z rukoli: sałatę drobno szatkujemy, wrzucamy na suchą patelnię, gdy puści sok dodajemy drobno posiekane w kostkę tofu i szczyptę soli.Smażymy aż rucola całkowicie zmięknie ( 5 minut) do koniec dodajemy łyżkę masła rafinowanego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Ciasto rozwałkowujemy

greenscarf
z jabłkami, wiśniami ciasto drożdżowe na oleju... 117

wyrośnięcia na 1 godzinę blacha 24x29 wyłozona papierem do poeczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto i gęsto poukładać jabłka pokrojone na grubsze kawałki w 2-óch rzędach odmrożone wiśnie bez soku rozłożyć wzdłuż jabłek i zostawić na 20 minut ciasto do podrośnięcia piekarnik 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec około 45 minut, pod koniec można nakryć folią

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki z serkiem 159

łyżki cukru 2 żółtka skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy [ nie dałam] Lukier: [ u mnie cukier puder zamiast lukru] ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlać połowę mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, wszystko razem wymieszać . Masło rozpuścić

Moje domowe kucharzenie