szczypta soli (dałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania drożdżówek - lukier (cukier puder + sok z cytryny) Mleko podgrzewamy, odlewamy połowę do większego naczynia, dodajemy suszone drożdże i 2 łyżki cukru – mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
mojewypiekiinietylkocała puszka) 2 paczki galaretki malinowej lub cytrynowej 300 ml wody Mus rabarbarowy: 400 g rabarbaru 130 g cukru brązowego 1 paczka galaretki malinowej + 200 ml wody 1/2 szklanki soku z czarnego bzu lub innego o intensywnym kolorze 1/3 szklanki wody Sposób przyrządzania: Galaretki malinowe rozpuścić w zalecanych proporcjach
Zakątek rozkoszy kulinarnychstoi na przeszkodzie, aby np. zwolennicy ostrzejszych lub bardziej słonych smaków dodali mniejszą lub większą ilość musztardy Dijon. Innymi typowymi składnikami majonezu, których osobiście zwykle nie stosuję, są: sok z cytryny, ocet, sól oraz pieprz, choć można spotkać nawet dodatek cukru. Można też zrobić majonez z żółtek jedynie surowych, jak również z dodatkiem surowego białka, a także ziół. Zamiast oleju
Kulinarna Pokusapapryki mielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego parmezanu 200g spaghetti 2 łyżki oliwy i szczypta soli do gotowania makaronu kilka listków świeżej bazylii do dekoracji Instrukcje Pomidory wraz sokiem wlewamy do głębokiego garnka lub patelni o nieprzywierającej powłoce i podgrzewamy intensywnie przez kilka minut, aż się zagotują. Gotujemy jeszcze przez 10 minut na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem, kilkukrotnie
Kulinarna Pokusasobą. Podgrzewamy jeszcze przez kilka minut pod przykryciem. Uwagi To danie bardzo dobrze smakuje z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Zamiast przecieru pomidorowego, który wymaga rozcieńczania wodą, możemy użyć soku pomidorowego (ok. 600ml). Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby użyć własnoręcznie obranych i pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów (taka porcja wymaga ich ok. 1kg). Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery
Kulinarna Pokusałyżeczki na jednego bakłażana), po czym odstawiamy na sitku na co najmniej 30 minut, a nawet godzinę. Po upływie tego czasu, przez który warzywo puści pewną ilość ciemnego soku, dokładnie płuczemy bakłażana w zimnej wodzie, co pozwoli również usunąć nadmiar soli. Jeśli ma być smażony, osuszmy go również papierowym ręcznikiem. Nie musimy go już również dodatkowo solić, gdyż wchłonął część
Kulinarna Pokusadość obficie solimy i pozostawiamy na sitku na 30-60 minut – zgodnie z naszymi poradami jak przygotować bakłażana . Na koniec opłukujemy jego kawałki bieżącą zimną wodą z soli i soku. Żeberka kroimy na 6-8 kawałków. Płuczemy dokładnie pod zimną wodą po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy połową soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Cukinię obieramy ze skóry i tniemy
Kulinarna Pokusamiędzyczasie resztę soli i pieprzu. Dodajemy pomidory, raz jeszcze wszystko mieszamy. Zmniejszamy ogień do średniego i dusimy pod przykryciem przez ok. 4 minuty. Jeśli jednak wcześniej warzywa zaczną puszczać sok, jest to znak, że należy zakończyć podgrzewanie. Pozostawiamy patelnię pod przykryciem, aby warzywa nie wystygły. W międzyczasie rozgrzewamy 5 łyżek oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Kotlety smażymy przez
Kulinarna Pokusapodstawowa (dla 2 osób) 600g niezbyt dużych ziemniaków sól (w ilości wg upodobania) Wersja rozmarynowo-cytrynowa, np. do ryb i lekkiego białego drobiu 1 łyżeczka rozmarynu 2-3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku Wersja z majerankiem, np. do wieprzowiny, dziczyzny, kaczki lub gęsi 1 łyżeczka majeranku 5 łyżek oleju rzepakowego, który można zastąpić np. kaczym
Kulinarna Pokusawiększe i niekoniecznie najmłodsze okazy mogą mieć gorzkawą skórkę. Nie wszyscy jednak obierają cukinię, a niektórzy stosują taką samą technikę jak w przypadku bakłażana – solą warzywo, a gdy puści sok – płuczą je pod zimną wodą. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-67 {margin: auto;} #gallery-67 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna Pokusacienkie półtalarki. Dzielimy je następnie na poszczególne piórka. Ogórki kroimy na dość cienkie plasterki lub słupki i mieszamy z cebulą. Ta ostatnia powinna nabrać nieco pełniejszej barwy od kwaśnego soku z ogórków. Upieczone klopsy podajemy na gorąco z gotowanymi ziemniakami polanymi rozpuszczonym masłem oraz surówką z cebuli i ogórków. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska Zainspirowany przez Podróże
Kulinarna Pokusakilkumilimetrowej warstwie tłuszczu bardzo intensywnie podgrzewamy kotlety, aby „zamknąć” mięso i ustabilizować jego kształt. Nie będzie ono już wtedy tak łatwo wchłaniało tłuszczu, a zarazem nie utraci zbyt wielu soków w trakcie kolejnych kilku minut spokojniejszego już podgrzewania. Również fakt użycia chudego mięsa jako bazy sprawia, że zawartość tłuszczu w kotletach będzie zupełnie akceptowalna. Tak usmażone będą z zewnątrz lekko
Kulinarna Pokusapłaskich łyżeczek rozwiąże jednak problem. Dodajemy również szczyptę soli, co ma wpływ nie tylko na smak. Cukier i sól wchłaniane przez marchew sprawią, że nie utraci tak łatwo własnego soku i pozostanie bardziej jędrna. Użycie większej ilości masła lub margaryny niż wody ma jeszcze jedną zaletę. Marchewka uduszona/ugotowana w dużej ilości wody nie zawiera żadnego naturalnego zagęstnika, przez co sprawia
Kulinarna Pokusachilli, mieloną paprykę i sól. Patelnię przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy powoli przez około 15 minut, w zasadzie pod przykryciem. Jeśli jednak zrobią się zbyt wodniste (pomidory puszczą sok), zdejmujemy pokrywkę, aby odparować nadmiar wody. Na 2-3 minuty przed końcem duszenia dodajemy fasolę, dokładnie mieszamy całość i podgrzewamy. Na dużej suchej patelni na średnim ogniu podgrzewamy tortille. Powinny
Kulinarna Pokusajest naprawdę smakowity. Oprócz oczywiście tortilli najważniejszym pojedynczym składnikiem jest krótko smażony na oliwie kurczak. Lekko posypany solą i pieprzem, szybko usmażony na silnym ogniu zamyka w sobie wszystkie soki i jest absolutnie pyszny. Uzupełniam go o kilka plastrów żółtego sera, szynki konserwowej i pomidora, które stanowią łagodną, ale dobrze dobraną kompozycję. Dla wyostrzenia smaku dodaję drobno pokrojoną rzodkiewkę
Kulinarna Pokusa