sok - 13499 przepisów (strona:627/900)

Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem 194

płaskiej łyżeczki soli, zgodnie z naszymi poradami. Gotowe jajka osuszamy na papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Kapary i anchois drobno siekamy. Mieszamy dokładnie z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką soku z cytryny oraz 1 płaską łyżeczką suszonej lub posiekanej szałwii. Na talerzach rozkładamy szpinak. Umieszczamy na nim grzyby z papryką, a na szczycie – jajka. Całość polewamy sosem. Przez Krystian Kulinarna

Kulinarna Pokusa
Buraczane mufinki na Dzień Mamy 155

kazań, która nie wtrąca się do niczego, ale pyta. I jakoś tak instynktownie jest zawsze kiedy trzeba! Do przygotowania 20 muffinek potrzebujemy: - 1 i 1/3 szklanki mąki - 1 szklanka soku z buraków (do kupienia  tutaj ) - ok 200g ugotowanych/pieczonych buraków (zblendujcie) - 1/3 szklanki oleju - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 proszek do pieczenia - 1 jajko Do przygotowania kremu potrzebujemy: (możecie zrobić

Szybko Tanio Smacznie
Łosoś pieczony w migdałach 982

sól, pieprz 1. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. 2. Filet z łososia przekrawamy wzdłuż na pół. Nacieramy solą, pieprzem, startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na minimum 30 minut w chłodne miejsce. 3. Filety smarujemy kwaśną śmietaną, posypujemy płatkami migdałów. 4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut

Szefowa kuchni
Zupa krem z zielonego groszku 202

pożywną i przede wszystkim ekspresową zupę krem.  Składniki: 450g groszku (mrożony lub świeży w sezonie) 600ml bulionu 2 szalotki łyżka masła  1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki soku z limonki sól i  pieprz Do posypania (do wyboru): grzanki  groszek ptysiowy cheddar parmezan kminek natka pietruszki szczypiorek mięta bazylia kwaśna śmietana lub jogurt grecki Przygotowanie: Szalotki posiekać

Piąty grzech główny
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą 164

podpiec ok. 15 min. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i tuż przed wyłożeniem na ciasto wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nie wcześniej, żeby nie puścił soku! Białka ubić na dodać ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie gęsta i błyszcząca, na koniec dodać kisiel o dowolnym smaku i wymieszać na delikatnych obrotach

Mix smaku
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 150

pozbawić środków i zblenderować na  mus. Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo  dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać  sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam  ostrożność przy stosowaniu - ostry ! II miejsce – Blender (pałka) MBL-04   Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity

Moniki Smakołyki
Przepis na Koktajl Oczyszczający z marchwi i jabłka czyli detoks organizmu. Dieta Ewy Dąbrowskiej. 701

kładniki na 6 porcji : 4 marchewki , 4 kwaśne jabłka , 2 łyżki siemienia lnianego , 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej. J abłka i marchew umyć, obrać, pokroić w kostkę. O dcisnąć sok w sokowirówce, wymieszać z resztą składników i rozlać do szklanek. 1 porcja koktajlu oczyszczającego to zaledwie 44 kcal. Do takiego koktajlu warto dodać tzw. SuperFoods czyli łyżeczkę sproszkowanej Spiruliny

IzaGotuje
Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem 133

łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin Vitacorn sól do smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną przekładamy do miski sałatkowej, rozprowadzamy widelcem.  Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy razem z sokiem do kaszy. Rzodkiewki kroimy w paski, a ogórka zielonego w półplasterki. Oliwę extra virgin mieszamy z suszonym oregano, dodajemy sól do smaku, mieszamy, polewamy dressingiem sałatkę, mieszamy całość. Odstawiamy sałatkę

Moja smaczna kuchnia
Koktajl wzmacniający i budujący odporność 151

zamiennik niezdrowych gazowanych napojów. Idealny na schłodzenie się podczas upałów, na uzupełnienie witamin. Składniki -miód leśny lub gryczany u mnie  Skworcu -pęczek natki pietruszki -garść świeżego młodego szpinaku -sok z połowy cytryny -szklanka wody -2 jabłka -1 kiwi -plaster imbiru -kilka listków bazylii Wszystkie składniki wymyj, pokrój i wrzuć w blender. Dodaj miód . Ublenduj na gładko. I zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z arbuza w granatowym winegrecie z fetą,figami i pokusą dragona 209

ćwiartki 1 owoc smoczy (dragon fruit) dobrze schłodzony garść rukoli 1 czerwona cebula pokrojona w półkrążki na winegret: 4 łyżki syropu z czarnej morwy lub granatu 2 łyżki soku z limonki 4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego lub łagodnej w smaku oliwy 2 płaskie łyżeczki musztardy typu Dijone 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego spora szczypta pieprzu ciutka soli do smaku dodatkowo

Sztuka gotowania w/g Samiry
Truskawki w balsamico z serem Brie i bazylią 203

truskawek kilka gałązek tajskiej bazylii 2-3 łyżki orzeszków piniowych 4 plastry sera Brie winegret: 2 łyżki miodu 2 łyżki dobreh jakości ciemnego octu balsamicznego (di Modena) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego 2 szczypty pieprzu (opcjonalnie) 1 łyżka syropu z granatów 2 krople czerwonego Cocopandan (czerwony barwnik chiński) Wykonanie: Truskawki pokroić w dość

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pieczarki brązowe z kaszanką 204

strony nóżki aby pieczarkę rozgrzać po czym obracam i nadziewam kaszanką z cebulką. Grilluję bez płomieni na spokojnej temperaturze kilka minut dłużej licząc od momentu kiedy pieczarka puści soki. Przepis prosty i smaczny :) Mechanik grilluje - z pomysłem i smakiem

Mechanik grilluje
Rabarbarowe z budyniem 232

dobrze wyrobić. Formę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem. Podzielić ciasto na 2 części, jedną część włożyć do zamrażalki, drugą częścią ciasta , wyłożyć dno i boki formy. Rabarbar odlać z soku, ułożyć go na cieście. Budyń: Do garnka wlać 3 szkl mleka, dodać cukier, zagotować. Wsypać budyń do garnuszka, zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić

Kuchnia Danusi
Gulasz warzywny 187

białych pieczarek puszka czerwonej fasoli puszka słodkiej kukurydzy 2 łyżki oleju  1/3 filiżanki gorącej wody Metoda: Warzywa pokroić w kawałki. Oberżynę posolić i odstawić aż puści sok. Potem ją przemyć pod bieżącą wodą i osuszyć. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i poczekać, aż się zeszkli. Dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć razem 3 minutki. Podlać gorącą wodą i poddusić

MamaOskarka
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 428

odparuje cała woda. Usmażony szpinak przełożyć na sito i ostudzić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na pozostałej łyżce oliwy bez rumienienia (można dodać szczyptę soli, aby cebula puściła sok) . Ostudzić. Ostudzony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody na sicie, najbardziej jak się da (lub przecisnąć przez gazę) . Następnie przełożyć na deskę i drobno posiekać. Wrzucić do misy. Dodać ostudzoną cebulę

Moja Delicja