Bułeczki drożdżowe na słodko 428mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży 200 g. masła 1 szklanka cukru kryształ 8 żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka wiśnie z soku, tarte jabłka skórka starta z jednej cytryn jedno jako do smarowania ciasta WYKONANIE Mleko lekko podgrzewamy. Część mleka mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki
W kuchennym oknie Ewy
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 246schodów. Na drewnianych stołach potrawy ustawione w formie bufetu. Pyszna jajecznica, słodkie racuszki, domowe konfitury, z twarożkiem wędzonym i świeżo wypiekanym chlebem. No po prostu rewelacja! Do tego soki, soczki, koktajle, kawa, herbata, wędlinka, ciacho... same pyszności, które znikały ze stołu jeden za drugim. Na szczęście zachowałam zdrowy rozsądek i krążąc wokół stołu skupiałam się jedynie na domowej produkcji
Sajkofanka smaku
Beza Pavlowa 241pieczenia : 180 C + 140 C Czas pieczenia : 5 minut + 2 godziny Blaszka duża z piekarnika Składniki: 3 białka 200 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Krem 200 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: dowolne owoce do dekoracji Sposób przygotowania : Oddzielamy białka od żółtek. Następnie białka miksujemy
Słodkości i nie tylko
Sałata wiosenna z zaręconym kurczakiem w czerwonym sosie 225hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Przepis Pierś kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego
Mój Smak na Życie
Sos z grzybow lesnych 201wlewamy tyle by grzyby były prawie całkiem przykryte). Dusimy ok 5 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy serek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos ew. jeszcze raz doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy do klusek wszelkich bądź mięs. Możemy posypać natką pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kurczakiem 420pomidorków daktylowych lub cherry 1/2 cebuli czerwonej Sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy (ostrej) 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu (płynnego) 2 łyżki soku z cytryny Ewentualne dodatki: 4 łyżki grzanek czosnkowych Przepis: Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy. Następnie umieszczamy w parowarze lub w garnku do gotowania na parze i gotujemy przez
Emcia Pichci
Ciasto makowe krucho - drożdżowe 344łyżki miodu 2-3 jaja bakalie aromat migdałowy Dodatkowo: słoik wydrylowanych wiśni lub kawałki twardej marmolady Lukier: 3/4 szkl cukru pudru 1 lyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć razem do połączenia i uzyskania jednolitej masy Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym, dodać mak i bakalie. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Aromatyczna dorada z grilla 234entuzjastom potraw z grilla. Składniki: 2 dorady patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek 100g masła 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Ryby natrzeć oliwą z oliwek wewnątrz i na zewnątrz. Lekko opruszyć solą i pieprzem. Pozostałe składniki wymieszać. Usunąć płetwę grzbietową i zrobić u góry wzdłużne nacięcie. Nacięcie
naRuszcie
Jak zrobić sos winegret z musztardą i octem? 215jako dodatki do dań. Bo ocet ma wspaniałe własności : ułatwia trawienie, wyostrza smak potraw. Choć czasami jedno wynika z drugiego. Bo gdy jemy z przyjemnością, automatycznie wydzielamy więcej soków trawiennych. Dlatego czasami wystarczy zastąpić ciężkie sosy na bazie śmietany – prostym sosem winegret. Tymbardziej, że dodatek kilku kropel octu potrafi uczynić daną potrawę dużo lżej strawną. Niektóre dania słynące
MODA NA BIO
Nalewka ze słodkich owoców pomarańcza. 190Pomarańcze dokładnie umyć szczoteczką , opłukać pod bieżącą wodą , sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Obrać cieniutko, usunąć białą błonę. Oczyszczoną skórkę pokroić na kawałki, wsypać do większego słoja. Z obranych pomarańczy wycisnąć sok, usunąć pestki, wymieszać go z miodem, cukrem i wódką. Wlać do słoja, a słój szczelnie zamknąć. Odstawić na dwa tygodnie w zacienionym miejscu. Po tym czasie trunek przefiltrować przez gęstą
Przepisy i porady kulinarne
Pstrąg pieczony z warzywami 239białym winem. 5. Wkładamy naczynie z powrotem do piekarnika (już bez przykrycia) i pieczemy w temperaturze 160°C przez 15 minut. Gotowego pstrąga podajemy na warzywach skropionego odrobiną soku z cytryny. Smacznego
W kuchni Katie
Sałatka rybna z cytryną 230kostkę. Do jajek dodajemy groszek, oraz posiekaną drobno zieloną cebulkę. Z puszki z rybą odlewamy nadmiar zalewy z oleju i przekładamy bez rozdrabniania do reszty składników. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy pieprzem. Dodajemy kiełki i mieszamy. Do przygotowania sałatki wykorzystałam puszkę rybną firmy Graal . Co prawda sardynka tak jak i ostatnio okazała się szprotem (sprattus sprattus
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Grillowany bakłażan pod jajkiem sadzonym. 221wbijamy na rozgrzane masło, solimy i pieprzymy. Na talerzu układamy bakłażana, częściowo przykrywamy jajkiem. Dodajemy sałaty i pieczywo. Wszystko poza jajkiem skrapiamy oliwą, sałaty solimy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Jajko posypujemy szczypiorkiem i parmezanem
BaRepas
Kurczak długo pieczony z papryczką Chipotle 308czerwonej cebuli, posiekanej 2 ząbki czosnku 200 g pomidorów z puszki 2 papryczki chipotle w sosie adobo + 2 łyżeczki sosu 1 łyżka brązowego cukru sok z 1/2 limonki ok 1/4 szklanki świeżej kolendry 1/8 - 1/4 łyżeczki płynnego aromatu dymu (opconalnie) do podania: domowe tortille ( np takie ) lub bułki (np takie
Stare Gary
zupa pomidorowa i panna cotta z koziego sera 285Wlać do foremek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. MUS POMIDOROWY 1 puszka pomidorów sól i cukier do smaku 1 łyżka masła Pomidory odcedzić z soku i smażyć na maśle około 10 minut doprawić do smaku i zblendować na gładką masę gdy będą grudki należy przelać przez sitko. ROSÓŁ DYNIOWY 1 litr wody 5 marchewek
na gazie