papryka słodka sól pieprz biały mielony łyżka śmietany lub jogurtu Rzodkiewki myję , odcinam ogonki i ścieram na tarce o grubszych oczkach . Zostawiam na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku. Przekładam je do miski, do rzodkiewek dodaję twaróg, rozdrabniam go za pomocą widelca, można twaróg wcześniej zmielić, dodaję jogurt, „ucieram „ całość łyżką . Następnie doprawiam do smaku solą
Takie tam pichcenieRóżne potrawy z mniszka już robiłam : miody, kwiaty w cieście, soki , sałatki ale konfitury jeszcze nie i na nią czas przyszedł. Spieszcie się bo mlecze przekwitają a konfitura jest warta zrobienia i skosztowania pyszności. Zapraszam gorąco. Domowa konfitura z mniszka lekarskiego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieciasto jest suche troszkę jeszcze dolejemy ) farsz 1 mała główka świeżej kapusty 1 cebula garść posiekanego kopru sól, świeżo zmielony pieprz do smaku kilka kropli soku z cytryny do smaku 2 łyżki oleju dodatkowo 2 łyżki masła 1 mała cebula koperek do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Kapustę oczyścić z wierzchnich liści
Basia w kuchnijednej pomarańczy cienko obranej), gotować 5 minut. Dodać umyty i pokrojony rabarbar, gotować kolejne 5 minut. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony rabarbar odcedzić na sicie bez odciskania, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, ewentualnie dosłodzić. Dodać pozostałe świeże zioła, mocno schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Przed podaniem rozcieńczyć wodą gazowaną i/lub winem musującym. Dobrze smakuje z ciastem rabarbarowym
SzczyptaSmaQczegoś więcej od sałatki :) 100 g melona zawiera tylko 36 kcal. Sałatka jest bardzo soczysta. Składniki: 1/2 melona siatkowego 2 kiwi 100 g ryżu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Melona przekroić na pół, łyżką wydrążyć ze środka miąższ z pestkami. Połówki przeciąć jeszcze na 4 części
Kuchcik gotujeNiedawno dotarła do nas paczka pełna zdrowych smakołyków. Chcieliśmy bardzo serdecznie podziękować Eko Zieleniakowi , firmie Vero soki oraz Pani Magdalenie Lech za otrzymane pyszności. Możecie się spodziewać w krótce przepisów z wykorzystaniem poniższych produktów
Szybko Tanio Smaczniezyskała miano suchej i niezbyt zachęcającej, czas to zmienić. Przede wszystkim mięsa tego nie należy poddawać zbyt długiej obróbce cieplnej. Tak więc ma być szybko i bardzo gorąco, aby soki nadto nie wyciekały. Dość tych mądrości ludowych. Do przygotowania tego dania wykorzystałam Przyprawę gosposi bez glutaminianu sodu i soli od Rafex . W swoim składzie ma: pieprz czarny - grys, majeranek, bazylia
MamaOskarkadrożdży piekarskich 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 125 g masła lub margaryny 5 żółtek 1/2 szklanki jagód goi Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok wyciśnięty z 1 cytryny Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję 2-3 łyżki cukru, rozmieszam ,zasypuję 2-3 łyżkami mąki, nakrywam i odstawiam, aż zaczną pracować,na około
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: (na 1 porcję) 250 ml schłodzonego kefiru pół awokado pół banana kilka kropli soku z limonki Dekoracja: szczypta kakao szczypta tartej czekolady deserowej opcjonalnie: łyżeczka koktajlu z czerwonego buraka-Przepis znajdziesz poniżej. Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki połączyć na gładki mus przy pomocy blendera bądź blendera ręcznego 2. Dekorować kakao bądź startą czekoladą, 3. Idealnie smakuje z kleksem koktajlu
KreatywnePinyobieramy przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzewamy masło dodajemy cebulę smażymy, następnie dokładamy pokrojonego w kostkę ananasa, dusimy razem ok 10 minut. Pomidory oraz sok z ananasa miksujemy razem, wlewamy do rondla. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisek kładziemy rybę i polewamy sosem ananasowym, zostawimy do wystudzenia. Danie
kgwjanczewoPrzepis na pyszny i bardzo zdrowy zielony sok. Opcja idealna na śniadanie lub przekąskę. Świetnie wpływa na odporność i przeciwdziała bezsenności. Składniki (3 porcje): 2 gałązki selera naciowego 1 pęczek zieleniny (miks pietruszki, szczypiorku, kopru) 3 liście jarmużu 3 jabłka 1/2 cytryny Przygotowanie (7 minut): - składniki kroimy i wkładamy do wyciskarki do skoków SMACZNEGO
Pora na pora i pomidorałodygi rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Rabarbar obrać i pokroić w 5 mm plasterki. Wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut, a następnie odsączyć sok. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać masło i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy
O kuchni z uczuciemlitr dobrej wody mineralnej 3 limonki 1. Miód rozpuszczamy z wodą, wlewamy do specjalnych woreczków lub foremek do mrożenia kostek lodu, zamrażamy. 2. Dzbanek napełniamy wodą mineralną, wyciskamy sok z 2 limonek, trzecią limonkę możemy dodać w kawałkach. Szklanki do 1/2 wysokości napełniamy miodowymi kostkami lodu i zalewamy wodą z limonką. Można opcjonalnie dodać liście świeżej mięty
Apetyczna babeczkabłyskawicznych gryczanych 1 małe jabłko (starte na tarce wraz ze skórką) 1 łyżka jagód goi 1/2 banana 6-7 czubatych łyżek jogurtu 1 łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie) 1 łyżeczka soku z cytryny Jabłko skropić cytryną, banana pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z miodem. W słoiku układać dowolnie
Delicious Titbitssobie o nim przypomniałam. Jego zaletą jest nie tylko mała ilość składników, ale także prostota przygotowania i to, że jest to danie jednogarnkowe. Sos powstaje z redukcji piwa i soków z wołowiny – nic więcej (oczywiście alkohol odparowuje – nie ma przeszkód, żeby obiad jadły dzieci czy kierowcy). Danie robi się dość długo, lecz mimo to nie ma przy
Poezja smaku