Koktajl pomarańczowy z gruszką i kiwi 164koktajlowe połączenie, jakie udało mi się uzyskać do tej pory :) SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 3-4 pomarańcze 1 duża dojrzała gruszka 1 duże dojrzałe kiwi 1. Z pomarańczy wycisnąć sok i razem z miąższem przełożyć do blendera. 2. Gruszkę i kiwi obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Całość zmiksować
Kto ugości moich gości?
Dorsz w ziołach z folii 262nacieramy solą i pieprzem, a następnie o ctem z ziołami Nagrzewamy piecyk do 200 stopni C Dokładnie zawijamy w folię aluminiową, rolując jej krawędzie tak, żeby nie wypłynął sok Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym... ... i wkładamy do piecyka zmniejszając temperaturę do 180 stopni C Pieczemy 25 minut Jeden talerz to ryba, warzywa i kasza jaglana, a drugi talerz
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Legumina jabłkowa z tapioką - bez mleka, bez cukru, bez glutenu 205kuleczki zawieszone w gęstym kisielu. To zdecydowanie deser dla miłośników mniej lub bardziej gęstego "gluta" a takimi na pewno jesteśmy. Tapiokę można ugotować na dowolnym mleku albo soku osiągając za każdym razem inny wariant smakowy. Często robię sama kisiel domowy na bazie dostępnych akurat owoców bo to szybki i smaczny deser. Do zagęszczenia wtedy służy przeważnie skrobia ziemniaczana
Smaczna Pyza
4. Bananowe zawijańce 182Biszkopty nie mogą być przesuszone, gdyż trudno je będzie zawinąć. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, schłodzić. Roztrzepać mikserem powoli dodając serek Danio. Biszkopty obficie skropić przegotowaną wodą z odrobiną soku z cytryny. Na każdym krążku rozprowadzić krem, włożyć obranego banana i zawinąć. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem
Jadło i czytadło
36. Sałatka z surimi z sosem z brandy 166paczki makaronu - drobnego kapusta pekińska - 1/4 średniej główki 3 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 2 łyżki brandy 1/2 łyżeczki tabasco sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki sosu wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Surimi, ogórek i jajka pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, dodać kukurydzę, przyprawić i wymieszać z sosem
Jadło i czytadło
50. Żeberka w miodzie z BIEDRONKI 210Przepis pochodzi z gazetki wydawanej przez BIEDRONKĘ 1 kg żeberek 125 ml piwa 4 łyżki miodu sok z połówki cytryny 4 łyżki oliwy 6 ząbku czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Mięso myjemy i osuszamy. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, którą zalewamy żeberka. Odstawiamy na noc do lodówki. Wyjęte z zalewy żeberka obsmażamy
Jadło i czytadło
59. Perliczka w miodzie i pomarańczach 119cała perliczka 100 g masła 3 ząbki czosnku 2 pomarańcze 1 jabłko 4 łyżki miodu pieprz, sól, rozmaryn Perliczkę nacieramy pieprzem, solą, czosnkiem i rozmarynem. Masło, miód i sok z 1 i 1/2 pomarańczy podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Jabłko i pół pomarańczy kroimy w większą kostkę, dodajemy kilka łyżek zaprawy miodowej, mieszamy i faszerujemy perliczkę. Pozostała częścią miodowo-pomarańczowej
Jadło i czytadło
115. Sałatka ryżowo-kurkumowa z ogórkiem 266kurkumy 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Ryż ugotować z solą i kurkumą na sypko. Ogórek pokroić w kostkę, posolić i odstawić na sicie aż puści sok. Koperek pokroić i połączyć z ryżem, ogórkiem, majonezem i musztardą. Doprawić do smaku
Jadło i czytadło
129. Ogórki po meksykańsku - zaprawa na zimę 177octu 10% 1/2 kg cukru Ogórki pokroić wzdłuż na 4-8 części (w zależności od ich wielkości), posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały sok a ogórki posypać papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Składniki na zalewę zagotować i zalać ogórki. Wymieszać i pozostawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie włożyć ogórki do słoików i zalać
Jadło i czytadło
132. Ciasto borówkowe w mlecznej masie 503ukroić należy je schłodzić. Uwaga: Kilka kulek borówek wrzuciłam na masę, jednak Wam nie radzę, gdyż borówki które nie były otoczone masą popękały i wylał się z nich sok. Uważam, że lepiej wszystkie borówki wymieszać z masą, tak będzie ładniej
Jadło i czytadło
139. Bałagan na grilla 190doprawić. Z foli aluminiowej przygotować osiem płatów do zawinięcia naszego bałaganu. Gotowe, szczelnie zamknięte porcje umieszczamy na rozgrzanym ruszcie. Po ok. 20 minutach otwieramy lekko górę foli, aby wytworzony sok mógł odparować i grillujemy jeszcze przez chwilę
Jadło i czytadło
159. Sałatka ogórkowa na zimę 183proponuję sałatkę ogórkową. Zimą będzie jak znalazł! 1 kg ogórków w plasterki ½ kg cebuli w piórka 3 łyżki soli Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok. Dodać: ½ kg marchewki w plasterki ½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski 3 ząbki czosnku (zgniecione) Natka pietruszki 1 szklanka cukru 1 szklanka oliwy 1 szklanka octu Wymieszać
Jadło i czytadło
174. Baklawa 367oliwy szczypta soli mączka ziemniaczana do procesu wałkowania 1 kostka masła do smarowania ciasta farsz: 300 g orzechów włoskich 200 g pistacji 100 g masła syrop 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny wody. Przygotowujemy ciasto filo: Do miski wlewamy wodę, oliwę, sól i wsypujemy większą połowę mąki. Mieszamy to za pomocą miksera, dodając tyle mąki ile się da, wsypujemy
Jadło i czytadło
182. Gzik z sałatką z cykorii i olejem rydzowym 146kostkę, dodać nasiona i wszystko razem wymieszać z olejem rydzowym, ewentualnie można delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę nałożyć na gzik. Podawać na śniadanie z pieczywem i sokiem
Jadło i czytadło
Sos musztardowo - miodowy do sałatek i nie tylko 160moich ulubionych ekspresowych sosów. Jego składniki prawie zawsze są pod ręką, nadaję się do surówek, sałatek, mięs i nie tylko 3 łyżki oleju 3 łyżki musztardy 3 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe
Jadło i czytadło