dodać go jak najmniej - jednak w mojej mieszance było dość sporo słynących z kwaskowatości czerwonych porzeczek, więc wsypałam łyżkę zwykłego i łyżkę trzcinowego). Podlałam je wodą, żeby rozrzedzić mieszankę. Sok, który puściły owoce był niezwykle esencjonalny, więc mogłam sobie pozwolić na dość dużą dolewkę. Owoce podgrzewałam na tyle krótko, żeby zachowały swój kształt (maks. 10 minut). Z tego powodu truskawki
Kuchnia po mojemuwidelcem bądź wykałaczką wykładamy ulubione owoce (ciasto można przygotowywać z różnymi owocami) . W tym konkretnym wypadku Mama ułożyła pozbawione pestek wiśnie wymieszane z solidną łyżką mąki ziemniaczanej (żeby zagęścić sok wytwarzany przez owoce) oraz pokrojone w kostkę jabłka. Całość posypała cynamonem i pokryła ubitą z białek pianą (schłodzone, posolone białka ubijamy z połową szklanki cukru na sztywno. Z odrobiną mąki
Kuchnia po mojemuostra była - dla mnie nie do zjedzenia) Zwykła Margharita - ale jaka aromatyczna Doskonałym uzupełnieniem naszej zdrowej diety stał się napój o bursztynowej barwie, koniecznie zimny, dla niektórych z sokiem... piwko oczywiście ;). I piwko ... na Hawajach ;) I tak knajpka, do której wstąpiliśmy pierwszego wieczoru bo była jeszcze otwarta i były w niej dzikie tłumy stała się naszą urlopową jadłodajnią. Każdy
Kuchnia po mojemuzalewy garść borówek amerykańskich kilka truskawek kilka łyżek wiórków kokosowych kilka łyżeczek czekolady w wiórkach Składniki na ponch do nasączenia: 50 ml syropu z brzoskwiń 30 ml wody sok z cytryny do smaku 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Biszkopt: Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, żeby się lepiej kroił. Opisałam go też w osobnym wpisie. Zapraszam po przepis. Kroimy ostrym, dużym nożem
Kuchnia po mojemubardzo cienkie paski. Składniki delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę, trójkąciki lub jak kto woli ;) Mieszamy z sosem musztardowo miodowym (łyżka musztardy sarepskiej, łyżeczka dijon, łyżeczka płynnego miodu+ łyżeczka soku z cytryny) Jajko kroimy w ćwiartki. Mandarynkę dokładnie obieramy i dzielimy na cząstki. Układamy na wierzchu. Sałatka gotowa. Dla koloru można posypać szczypiorem. Te różne smaki cudownie się uzupełniają. Sałatka
Kuchnia po mojemułyżki startego sera żółtego 1/2 kulki mozzarelli 1 ząbek czosnku 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych 2 łyżki masła sól, pieprz zioła prowansalskie szczypta vegety kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki pieczemy wg receptury , którą już prezentowałam. Jedyną modyfikacją jest dodanie odrobiny kurkumy do gotowania by miały piękną barwę. Brokuła gotujemy z solą i odrobiną cukru do miękkości
Kuchnia po mojemudwie części. Tę trochę większą wykładamy na blachę (wysmarowaną bądź wyłożoną papierem). Drugą cześć schładzamy w zamrażalniku. Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy bułką tartą by wciągnęła nadmiar soku z owoców. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem i odrobiną mąki ziemniaczanej. Wykładamy osuszone i pokrojone w kostkę truskawki oraz całe borówki. Ze schłodzonych białek ubijamy
Kuchnia po mojemujabłkiem. Mniam. Znowu prosto szybko, smacznie i kurczakowo. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 1 twarde, słodkie jabłko garść majeranku dużo pieprzu kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli soku z cytryny sól Przygotowanie: Umyte ćwiartki nacieramy solą, dużą ilością pieprzu i majeranku. Skrapiamy cytryną i sosem sojowym. Odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w rękawie - z pokrojonym w ósemki, pozbawionym gniazd
Kuchnia po mojemucukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ok 100 ml wody Przygotowanie: Umyte owoce wrzucamy na patelnię. Zasypujemy cukrem - im bardziej dojrzałe i słodkie owoce tym mniej. Gdy owoce zaczynają puszczać sok - podlewamy wodą. Ilość wg upodobań - jeśli wolimy delikatniejszy w smaku i bardziej rzadki kisiel wlewamy więcej wody. Gdy owoce zaczynają się gotować zagęszczamy rozrobioną w odrobinie wody mąką ziemniaczaną. Nalewamy
Kuchnia po mojemugotowane na twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków lub z cytryny by pieczarki pozostały jasne. Jeśli są małe kroimy je po ostygnięciu na ćwiartki. Jeśli większe - po prostu w grubą kostkę. Białka oddzielamy od żółtek
Kuchnia po mojemułyżki tartego sera żółtego Przygotowanie: Ugotowane jaja kroimy w drobniutką kostkę. Pieczarki kroimy w plastry i przysmażamy na maśle. Doprawiamy dość intensywnie solą i pieprzem oraz zakrapiamy cytryną (lub sokiem z kiszonych ogórków (by pieczarki pozostały jasne). Ostygnięte pieczarki kroimy drobniutko. Dodajemy posiekaną cebulkę, szczypior i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy majonez do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Kuchnia po mojemupokroić w kostkę, posolić i dodać na patelnię. Gdy mięso nie będzie już surowe dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać. Kolejno dodawać mleczko kokosowe (tylko śmietanka), sos sojowy, sok z cytryny, cukier. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z ryżem (u mnie ryż brązowy). SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimusiałam sb grzanki z mięchem zrobić ;) Przepis znaleziony na allrecipes Składniki: (na keksówkę 30x10 cm) 1 kg mięsa mielonego (najlepiej mało tłustego bo puszcza duużo soków) 1 duża cebula 1 bułka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżka mieszanki ziół (dałam prowansalskie) 2 łyżki bułki
W kuchni bez szafekananasy w puszce 3-4 łyżki przecieru z papryczek chilli Przygotowanie : Polędwicę oczyszczam ją ze zbędnych błonek i robię to minimum 8h wcześniej a najlepiej jak dzień wcześniej. Cały sok z puszki ananasów mieszam z przecierem z papryczek chilli tworząc marynatę w której marynuję oczyszczoną polędwicę i odstawiam do lodówki na min 8h. Grilluję na brykiecie po ok 10 minut
Mechanik w kuchnipłatków chili (lub 1 świeża papryczka) garść orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych na patelni sól Sos tahini: 1 łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody duża szczypta cynamonu duża szczypta kuminu świeżo mielony czarny pieprz Umytą cukinię pokrój za pomocą noża lub spiromatu na cienkie i długie pasy . Posyp solą
Food Square