sok - 13499 przepisów (strona:642/900)

Kotlety z kaszy gryczanej (156 kcal) 133

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażymy, aż wyparuje z nich sok. Do ugotowanej kaszy dodajemy cebulkę z pieczarkami, marchew startą na drobnej tarce, jajka i przyprawy. Uformujemy kotleciki, które smażymy na oleju (kotleciki przed usmażeniem będą raczej sypkie, dlatego przy nakładaniu

e-PrzepisyKulinarne
mizeria z koperkiem ,czosnkiem i olejem 130

Produkty: 1 ogórek 1 łyżka koperku 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju sól

Ugotujmy Coś
Pieczony pstrąg tęczowy. 230

oliwek. Kaloryczność o "niebo" mniejsza, smak doskonały. Polecam! SAŁATKA Z ROSZPONKĄ DO OBIADU: - 3 garście umytej roszponki - 1 duży pomidor - 5 rzodkiewek - kilka czarnych oliwek dresing: oliwa z oliwek, sok z limonki, 1 łyżeczka miodu, sól PSTRĄG TĘCZOWY PIECZONY: - 1 szt. pstrąga tęczowego (lub filet) - 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka klarowanego masła, sól morska,  Z w/w składników robimy

SMYKWKUCHNI
Fakes czyli Grecka zupa inaczej 231

Gotuję około 1 godziny co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone pomidory – jeśli świeże to obrane ze skórki,  sparzone lub gotowe  z puszki, skrapiam sokiem z cytryny. Duszę jeszcze ok 10-15 minut na niewielkim ogniu, doprawiam papryką,  pieprzem, bazylią, oregano i pietruszką. Kosztowałam też przepyszną zupę grecką (pozdrawiam panią Edzię, mamę mojej bratowej

IzaGotuje
Odchudzanie dietą – na czym to polega? Kaloryczność posiłków i jadłospis. Część III 167

ogórka i cebuli (100g) Herbata zielona II śniadanie : Jogurt naturalny (150g) Jabłko (150g)   Obiad : Zupa ogórkowa (200g) Pulpet z dorsza (70g) Ziemniaki (150g) Starta marchew z jabłkiem (100g) Sok pomarańczowy (100g) rozcieńczony Podwieczorek : Pomarańcza   Kolacja : Fasolka szparagowa z wody (150g) Chleb razowy (40g) z margaryną niskotłuszczową (3g) lub pastą kanapkową Herbata owocowa bez cukru Rozłożenie kalorii na poszczególne

IzaGotuje
Zielona zupa z fasolki szparagowej 184

żeby przykryła fasolkę). Gotuję na niewielkim ogniu 5-7 minut. W tym samym czasie zagotowuję bazę do zupy.  Przecieram fasolkę. Do gotującego wywaru dodaję rozdrobnioną fasolkę z całym sokiem, który pozostał z jej gotowania. Sporządzam zawiesinę z mleka (lub wody) i mąki, podprawiam zupę.  Mieszam dokładnie i zagotowuję zupę. Kosztuję i przyprawiam wedle potrzeby. Na koniec wrzucam świeżą

IzaGotuje
Marchewkowo Owocowe Babeczki - Bezglutenowe i Smaczne 143

pyszne. Oto nasze ostatnie dzieło: Składniki: mąka gryczana 300 g amarantus ekspandowany 1/2 szklanki marchew 2 sztuki = 220 g banan 1 sztuka = 100 g brzoskwinie 2 sztuki świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy mleko kokosowe 250 ml wiórki kokosowe 2 łyżki płatki migdałowe 2 łyżki olej kokosowy/rzepakowy 100 ml laska wanilii bezglutenowy proszek do pieczenia cynamon 2 łyżeczki 2 łyżki

IzaGotuje
Kacza pierś w jabłkach 129

sporą kostkę.  Posypać cynamonem i majerankiem, wymieszać. Pierś z kaczki obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, do utworzenia lekkiej skórki, która zatrzyma soki. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, wyłożyć jabłkami, ułożyć piersi z kaczki, przełożyć jabłkami. Na koniec podlać czerwonym winem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze

IzaGotuje
Mniszek z melisą - miodzik na kaszel = vescia melissa miele di tosse 152

gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie garnek odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier. Gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 do 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając.Miód sprawdzamy wylewając niewielką ilość na talerz, czekamy chwilkę

w mojej kuchni
Miodzik z mniszka lekarskiego 164

gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie garnek odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier. Gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 do 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając.Miód sprawdzamy wylewając niewielką ilość na talerz, czekamy chwilkę

w mojej kuchni
PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO 137

balkonie. U mnie już rośnie :) SKŁADNIKI: garść liści czosnku niedźwiedziego 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika 3-4 łyżki oleju (użyłam z włoskich słoneczników) 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól  pieprz opcjonalnie ząbek czosnku, dla wzmocnienia smaku A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na gładką masę, doprawiając do smaku solą

Kuchnia w opałach
Gulasz indyczy z grzybami leśnymi i kaszą. 154

mięsa. Ściągamy mięso z rondla. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy paprykę, cebulę i pieczarki i posiekany ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy, podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy soki puszczą dorzucamy mięso, dodajemy sporą łyżeczkę papryki, czosnek staropolski, grzyby i zalewamy wywarem z moczonych grzybów. Wcześniej odsączone grzyby siekamy. Dusimy pod przykryciem do zgęstnienia sosu. Pod koniec można dodać

BaRepas
Pajata – rzymski przysmak przyprawiający o dreszcze 330

dalekie od próbowania tak kontrowersyjnych, lokalnych specyfików. Zgodnie ze sztuką kulinarną, jelita są tylko wstępnie oczyszczane, jednak pozostawia się w ich wnętrzu chymus – papkę pokarmową wypitego mleka z sokami trawiennymi. Pajata jest podstawą jednej z tradycyjnych potraw Wiecznego Miasta – Rigatoni con la pajata . Dla jego sporządzenia jelita są cięte na ok. 20-30 cm kawałki i łączone nicią

Bon Ton Italia
Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 188

wodnej) Taki spód wstawiamy do lodówki aby zastygł na czas robienia masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu na sernik 3 całe jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 500 g puree z dyni 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika LUB po 1/2 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru i gałki

Jedzeniomania
Kokosowe nuggetsy (z dipem ananasowym) 341

prostu wersja bez wiórków kokosowych) Składniki na dip: puszka ananasa  2-3 łyżki wiórków kokosowych (jeśli chcemy sam dip kokosowy to nie dodajemy ich) Ananasa odsączamy (soku nie wylewamy!!). Kroimi go na kawałki i blendujemy dokładnie. Dodajemy 3 łyżki syropu, który został po odsączeniu, oraz wiórki kokosowe (chyba że robimy wersję tylko ananasową to pomijamy wiórki) i dokładnie mieszamy

Jedzeniomania