Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażymy, aż wyparuje z nich sok. Do ugotowanej kaszy dodajemy cebulkę z pieczarkami, marchew startą na drobnej tarce, jajka i przyprawy. Uformujemy kotleciki, które smażymy na oleju (kotleciki przed usmażeniem będą raczej sypkie, dlatego przy nakładaniu
e-PrzepisyKulinarneProdukty: 1 ogórek 1 łyżka koperku 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju sól
Ugotujmy Cośoliwek. Kaloryczność o "niebo" mniejsza, smak doskonały. Polecam! SAŁATKA Z ROSZPONKĄ DO OBIADU: - 3 garście umytej roszponki - 1 duży pomidor - 5 rzodkiewek - kilka czarnych oliwek dresing: oliwa z oliwek, sok z limonki, 1 łyżeczka miodu, sól PSTRĄG TĘCZOWY PIECZONY: - 1 szt. pstrąga tęczowego (lub filet) - 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka klarowanego masła, sól morska, Z w/w składników robimy
SMYKWKUCHNIGotuję około 1 godziny co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone pomidory – jeśli świeże to obrane ze skórki, sparzone lub gotowe z puszki, skrapiam sokiem z cytryny. Duszę jeszcze ok 10-15 minut na niewielkim ogniu, doprawiam papryką, pieprzem, bazylią, oregano i pietruszką. Kosztowałam też przepyszną zupę grecką (pozdrawiam panią Edzię, mamę mojej bratowej
IzaGotujeogórka i cebuli (100g) Herbata zielona II śniadanie : Jogurt naturalny (150g) Jabłko (150g) Obiad : Zupa ogórkowa (200g) Pulpet z dorsza (70g) Ziemniaki (150g) Starta marchew z jabłkiem (100g) Sok pomarańczowy (100g) rozcieńczony Podwieczorek : Pomarańcza Kolacja : Fasolka szparagowa z wody (150g) Chleb razowy (40g) z margaryną niskotłuszczową (3g) lub pastą kanapkową Herbata owocowa bez cukru Rozłożenie kalorii na poszczególne
IzaGotujeżeby przykryła fasolkę). Gotuję na niewielkim ogniu 5-7 minut. W tym samym czasie zagotowuję bazę do zupy. Przecieram fasolkę. Do gotującego wywaru dodaję rozdrobnioną fasolkę z całym sokiem, który pozostał z jej gotowania. Sporządzam zawiesinę z mleka (lub wody) i mąki, podprawiam zupę. Mieszam dokładnie i zagotowuję zupę. Kosztuję i przyprawiam wedle potrzeby. Na koniec wrzucam świeżą
IzaGotujepyszne. Oto nasze ostatnie dzieło: Składniki: mąka gryczana 300 g amarantus ekspandowany 1/2 szklanki marchew 2 sztuki = 220 g banan 1 sztuka = 100 g brzoskwinie 2 sztuki świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy mleko kokosowe 250 ml wiórki kokosowe 2 łyżki płatki migdałowe 2 łyżki olej kokosowy/rzepakowy 100 ml laska wanilii bezglutenowy proszek do pieczenia cynamon 2 łyżeczki 2 łyżki
IzaGotujesporą kostkę. Posypać cynamonem i majerankiem, wymieszać. Pierś z kaczki obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, do utworzenia lekkiej skórki, która zatrzyma soki. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, wyłożyć jabłkami, ułożyć piersi z kaczki, przełożyć jabłkami. Na koniec podlać czerwonym winem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze
IzaGotujegotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie garnek odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier. Gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 do 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając.Miód sprawdzamy wylewając niewielką ilość na talerz, czekamy chwilkę
w mojej kuchnigotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie garnek odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier. Gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 do 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając.Miód sprawdzamy wylewając niewielką ilość na talerz, czekamy chwilkę
w mojej kuchnibalkonie. U mnie już rośnie :) SKŁADNIKI: garść liści czosnku niedźwiedziego 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika 3-4 łyżki oleju (użyłam z włoskich słoneczników) 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz opcjonalnie ząbek czosnku, dla wzmocnienia smaku A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na gładką masę, doprawiając do smaku solą
Kuchnia w opałachmięsa. Ściągamy mięso z rondla. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy paprykę, cebulę i pieczarki i posiekany ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy, podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy soki puszczą dorzucamy mięso, dodajemy sporą łyżeczkę papryki, czosnek staropolski, grzyby i zalewamy wywarem z moczonych grzybów. Wcześniej odsączone grzyby siekamy. Dusimy pod przykryciem do zgęstnienia sosu. Pod koniec można dodać
BaRepasdalekie od próbowania tak kontrowersyjnych, lokalnych specyfików. Zgodnie ze sztuką kulinarną, jelita są tylko wstępnie oczyszczane, jednak pozostawia się w ich wnętrzu chymus – papkę pokarmową wypitego mleka z sokami trawiennymi. Pajata jest podstawą jednej z tradycyjnych potraw Wiecznego Miasta – Rigatoni con la pajata . Dla jego sporządzenia jelita są cięte na ok. 20-30 cm kawałki i łączone nicią
Bon Ton Italiawodnej) Taki spód wstawiamy do lodówki aby zastygł na czas robienia masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu na sernik 3 całe jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 500 g puree z dyni 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika LUB po 1/2 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru i gałki
Jedzeniomaniaprostu wersja bez wiórków kokosowych) Składniki na dip: puszka ananasa 2-3 łyżki wiórków kokosowych (jeśli chcemy sam dip kokosowy to nie dodajemy ich) Ananasa odsączamy (soku nie wylewamy!!). Kroimi go na kawałki i blendujemy dokładnie. Dodajemy 3 łyżki syropu, który został po odsączeniu, oraz wiórki kokosowe (chyba że robimy wersję tylko ananasową to pomijamy wiórki) i dokładnie mieszamy
Jedzeniomania