sok - 13499 przepisów (strona:637/900)

Tarta migdałowa z gruszkami 129

wysypujemy warstwę suchego grochu lub fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, ściągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 5 minut. Gruszki obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy masę migdałową. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko, mąkę, mielone migdały i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Kruchy spód smarujemy dżemem i rozkładamy na nim gruszki

Ciastkozercy
Weekendowe śniadanie - masło tuńczykowe 136

łyżeczki kaparów (opcjonalnie), 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie), 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół (do wyboru: tymianek, pietruszka, kolendra, bazylia itp).  sól, pieprz i sok z limonki do smaku.  Do podania: siekany szczypiorek, awokado, cząstki limonki. Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem masła zmiksować na gładka masę. Dodać masło, miksować chwilę do połączenia się składników, doprawić

SzczyptaSmaQ
Sernik zdziwiony 317

żółtka 1 jajo Masa serowa 1 kg sera śmietankowego z wiaderka 2 budynie śmietankowe 1,5 szklanki cukru 6 jaj 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 2,4  szklanki zimnego mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy pozostałe składniki, wyrabiając dokładnie ciasto. Wykładamy

kgwjanczewo
Sałata grillowa Duet 118

Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 niewielka czerwona cebula 200 g sera feta pokrojonego w kostkę Dressing: 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól Składniki dressingu wymieszać. Sałatę pokroić lub porwać na niewielkie kawałki. Cebulę obrać i pokroić w pół-krążki. Sałatę zmieszać z cebulą. Dodać dressing i jeszcze raz wymieszać

Trzeci talerz
Napój szpinakowo-bananowo-jabłkowy 133

minutos, nawet mniej.. Kalorie to około 250. Może to być również Twoje drugie śniadanie jak i kolacja. :)) - szpinak świeży lub mrożony 160 g - banan 150g - jabłko 100g - sok z połowy cytryny - woda 250g (ciepła lub zimna) wrzuć wszystko do miksera, zmiksuj i gotowe!!! SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Śniadaniowa bomba witaminowa 158

duży czerwony grejpfrut 1 pomarańcza garść jarmużu 1/2 pęczka natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Wyciskamy sok z owoców i miksujemy z zieleniną. Podajemy i wypijamy natychmiast :) Pycha

Moje Kuchenne Rewelacje
Lecznicza nalewka z młodych pędów sosny na ból gardła i kaszel. 106

czystej wódki 45 % 50 dkg cukru 0,5 l wody Sposób wykonania :   Opłukane i osuszone pędy sosnowe ( zbieramy je w maju ) lekko rozgnieć, aby szybciej puściły sok. Wsyp do czystego słoja, zasyp cukrem, wymieszaj, przykryj czystą bawełnianą ściereczką lub płótnem i odstaw w nasłonecznione miejsce np. na parapet okna. Co 2-3 dni wstrząśnij słojem, aby składniki się wymieszały

Przepisy i porady kulinarne
Woda doskonała dla każdego ! 133

smakowe, gdyż często są dodatkowym źródłem substancji słodzących, sztucznych aromatów oraz konserwantów.          Jeśli chcecie urozmaić wodę, warto dodać do niej świeże owoce, miętę oraz sok z cytryny, bądź pomarańcza. Tak przygotowana lemoniada doskonale wygląda oraz smakuje

Fit-amina
Tarta z rabarbarem i kruszonką 103

kształcie koła , przełożyć do formy i posmarować marmoladą wieloowocową  , z drugiego   kawałka ciasta wyciąć paseczki i zrobić w koło brzeg. Na ciasto wyłożyć odsączony z nadmiaru soku rabarbar , posypać kardamonem i cukrem waniliowym. Na rabarbar poskubać dość duże kawałeczki ciasta  Z podanych składników na kruszonkę ,zagnieść ciasto i pokruszyć na wierzch tarty. Piec w temperaturze 180 stopni

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką 1192

powinny być w temperaturze pokojowej - rabarbar oczyścić, nie obierać ze skórki (tylko uszkodzone miejsca), pokroić na niezbyt grube plasterki, zasypać 2 łyżkami domowego cukru waniliowego, odstawić - gdy rabarbar puści sok, należy go odcedzić/osuszyć - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, pokroić na niezbyt duże kawałki (u mnie przypominały one wielkością kawałki rabarbaru) - do miski przełożyć jajka i cukier, roztrzepać razem

Smakołyki Bereniki
Ciasto brzoskwiniowo - śmietanowe 159

będą przestudzone i delikatnie zaczną gęstnieć. Brzoskwinie pokroić na plasterki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.  Dolać przestudzoną, tężejącą galaretkę i ubić przez chwilę razem. Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń.  Ułożyć połowę owoców i rozsmarować pół ubitej śmietany.  Położyć drugi blat biszkoptu.  Ponownie nasączyć i ułożyć owoce.  Na wierzchu rozsmarować pozostałą część śmietany.  Odstawić

Sto kolorów kuchni
Szarlotka po góralsku 143

Mniejsza część ciasta odkładamy do zamrażalnika. 2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasienny i szatkujemy w plastry, układamy na zapieczonym spodzie ciasta, przesypujemy cynamonem i cukrem wg. uznania, skrapiamy sokiem z limonki.  3. Na przekładankę jabłkową ścieramy mniejszą część ciasta. Zapiekamy całość przez ok. 1 godz. Po upieczeniu i wystudzeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Makaron ze szparagami, czosnkiem, suszonymi pomidorami z białym winem 226

zimowe dni umilały mi posiłki :) Składniki: ulubiony makaron pęczek świeżych szparag 2 łyżki oliwy z oliwek 15-20 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wina (lub soku z winogron, jeśli nie możecie pić wina) 1/3 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz do smaku Szparagom odłamujemy zdrewniałe końce (ich nie wykorzystujemy). Obieramy (bez główek, chociaż część ludzi zielonych szparag

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
121. Czerwienie na straganach czyli: zawijane drożdzówki z truskawkami i domowym budyniem waniliowym 222

jaja 50g (1/4kostki) rozpuszczonego masła 6 łyżek cukru  25g drożdży świeżych lub 7g drożdży instant  Nadzienie: 0,5 kg truskawek 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka soku z cytryny ( opcjonalnie) Domowy budyń: 1 szklanka mleka (zaw. tłuszczu wedle uznania) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią żółtko opcjonalnie - nasionka z całej laski wanilii Dodatkowo

Symfonia Smaków
Klasyczny barszcz ukraiński :) 184

Teraz czas na dodanie buraków i kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki. Możecie je pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodajemy też opłukaną fasolę. Zagotowujemy i dodajemy sok z połowy cytryny. Następnie 2 łyżki jogurtu naturalnego należy rozmieszać z jedną łyżką mąki. Dobrze jest do jogurtu dodać gorącą zupę, ponieważ zahartujecie jogurt i nie zważy się po dodaniu

vegetanie