oliwy z oliwek Pomidory dokładnie myjemy, wycieramy, przekrawamy na pół, wycinamy szypułki i wyjmujemy gniazda nasienne i miąższ (nie wyrzucamy go! przyda nam się do zrobienia soku pomidorowego - wpis dodam już niedługo :)). Połówki pomidorów układamy gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Włączamy termoobieg i ustawiamy temperaturę 100 stopni i w takiej temperaturze przez parę godzin
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!miodu 1/5 łyżeczki imbiru Masa serowa: 1 kg serka ricotta 2 jajka 50 g drobnego cukru 50 g miodu 50 g mąki 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki imbiru Dodatkowo: figi Spód: Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z imbirem. Dodajemy rozpuszczone masło i miód i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy takimi
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!duże jajko 100 g mąki Masa serowa: 1 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego 200 g cukru 4 duże jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 2 pomarańczy sok z 2 pomarańczy Dodatkowo: konfitura pomarańczowa kawałki pomarańczy Spód czekoladowy Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy brązowy cukier i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuści. Dodajemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!smaż wszystko na średnim ogniu prze chwilę dobrze mieszając. Wyłóż na talerze i podawaj od razu. Dołącz do każdej porcji cząstkę limonki, aby każdy mógł osobiście pokropić swoje danie sokiem. Smacznego! Moje wskazówki: * Nie wiem dlaczego Gordon w swoim przepisie zaleca, aby wyłożyć usmażonego brokuła z kurczakiem na talerz, a następnie na czysty wok wlewać jaja, lekko je ścinać
Moja DelicjaWnętrze ryby posól i popieprz. Obsyp nasionami kopru włoskiego. Cytrynę pokrój w plastry. Włóż do wnętrza każdej ryby. Delikatnie ściśnij rybę od strony nacięcia, aby cytryna lekko puściła sok we wnętrzu. W dużej misce mieszaj sól wraz ze 100ml wody, do momentu gdy mieszanka zacznie wyglądać jak mokry śnieg (w razie potrzeby można dolać odrobinę wody). Blachę do pieczenia wyłóż
Moja Delicjapodobnego 1/2 łyżeczki oleju/oliwy (co lubicie) garść groszku mrożonego 50-70g łososia wędzonego 3-4 łyżki śmietany 30% skórka starta z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz kilka kropel soku z limonki lub cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, al dente. W trakcie gotowania makaronu przygotować sos: Na patelni rozgrzać pół łyżeczki oleju/oliwy, a gdy się zagrzeje
Moja Delicjazacznie zmieniać kolor na jaśniejszy, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać wodę oraz dodać pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut (w tym czasie warzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki umożliwi nam odparowanie nadmiaru wody) . Zmniejszyć ogień do minimum, garnek przykryć i dusić kolejne 15-20 minut. Gdy mięso będzie
Moja Delicjaciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki na 1,5 h do stężenia. 3. Mrożone truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy łyżką cukru trzcinowego. Podgrzewamy stopniowo, aż truskawki puszczą sok i będą się rozpadać. Blendujemy na w miarę gładki mus. Dodajemy tyle wody, żeby całego płynu było 400 ml. Podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim truskawkową galaretkę. Odstawiamy do ostygnięcia
My Culinary Artcienkie paski. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem arachidowym. Wyłożyć ryby układając je ciasno obok siebie. Otrzeć skórkę z jednej sparzonej limonki, dodać wyciśnięty sok z limonek, sos rybny i sojowy, pozostały olej i pieprz. Marynatą skropić ryby i odstawić na 20 minut do zamarynowania. Posypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 15 minut
SzczyptaSmaQcukru. Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami mascarpone z czekoladą, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Wiśnie w alkoholu: Wiśnie (zamrożone) przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem. Gdy puszczą sok zalewamy je alkoholem, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin. Polewa czekoladowa: Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy na kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Tort
W kuchni Katiemąki pszennej 100 g. świeżych drożdży 200 g. masła 1 szklanka cukru kryształ 8 żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka wiśnie z soku, tarte jabłka skórka starta z jednej cytryn jedno jako do smarowania ciasta WYKONANIE Mleko lekko podgrzewamy. Część mleka mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki
W kuchennym oknie Ewyschodów. Na drewnianych stołach potrawy ustawione w formie bufetu. Pyszna jajecznica, słodkie racuszki, domowe konfitury, z twarożkiem wędzonym i świeżo wypiekanym chlebem. No po prostu rewelacja! Do tego soki, soczki, koktajle, kawa, herbata, wędlinka, ciacho... same pyszności, które znikały ze stołu jeden za drugim. Na szczęście zachowałam zdrowy rozsądek i krążąc wokół stołu skupiałam się jedynie na domowej produkcji
Sajkofanka smakupieczenia : 180 C + 140 C Czas pieczenia : 5 minut + 2 godziny Blaszka duża z piekarnika Składniki: 3 białka 200 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Krem 200 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: dowolne owoce do dekoracji Sposób przygotowania : Oddzielamy białka od żółtek. Następnie białka miksujemy
Słodkości i nie tylkohansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Przepis Pierś kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego
Mój Smak na Życiewlewamy tyle by grzyby były prawie całkiem przykryte). Dusimy ok 5 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy serek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos ew. jeszcze raz doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy do klusek wszelkich bądź mięs. Możemy posypać natką pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewióry