sok - 13499 przepisów (strona:682/900)

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym 196

kroimy w poprzek na plastry grubości ok 3 cm. Każdy plaster kładziemy na bok i ubijamy ręką w poprzek włókiem, tak by miał grubość ok. 1 cm. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Smażymy na średnim ogniu

W SMAK
Bigos 136

garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego mały słoik koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kwaszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, a połowę dodatkowo przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i ponownie odcisnąć. Zalać szklanką wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, i rozgniecione ziarna jałowca. Doprowadzić do wrzenia i gotowac

W SMAK
Pieczone pączki z marmoladą różaną 156

Zimne pączki smarujemy lukrem sporządzonym z cukru pudru dokładnie rozprowadzonego w wodzie. Nim zastygnie, pączki możemy posypać kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczową. Jeśli wolicie lukier cytrynowy, zamiast wody użyjcie soku z cytryny

W SMAK
Sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną 196

smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewki pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Pierś z kurczaka pokroić w drobne kawałki. Posolić, natrzeć z tartym czosnkiem, pokropić sokiem z cytryny i obtoczyć w kuminie. Na patelni rozgrzać oliwę/ olej obsmażamy kurczaka. Następnie przykrywamy pokrywkę i dusimy aż do odparowania wody. Studzimy mięso i "rwiemy w strzępy".  Jarzyny

Smaki Brazylii
Nalewka z aronii na poprawę krążenia. 151

owoce z zamrażalnika, rozmróź, wsyp do dużego słoja i zalej spirytusem wymieszanym z przegotowaną , ostudzoną wodą. Gdyby owoce aronii były zbyt twarde, możesz je lekko utłuc, aby lepiej puściły sok. Słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc. Następnie zlej alkohol do drugiego słoja, szczelnie zamknij, a odcedzone owoce zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw jeszcze na dwa tygodnie. Następnie odcedź syrop

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z owoców dzikiej róży na wzmocnienie organizmu i serca. 156

owoce przed przymrozkami i są one bardzo twarde, to po usunięciu szypułek i pozostałości kwiatostanów, włóż je do zamrażalnika na 2 dni. Wtedy po rozmrożeniu zmiękną i lepiej puszczą sok. Rozmrożone owoce ułóż w dużym słoju warstwami na przemian z cukrem. Zamknij słój i odstaw na 2 tygodnie. Co 2-3 dni wstrząśnij słojem w celu wymieszania się składników

Przepisy i porady kulinarne
sernik cytrynowy na kruchym spodzie... 172

przyklepać do blaszki całe jajka w misie robota ubić z cukrem na kogel-mogel dodać ser bezsmakowy z wiaderka, wsypać budyń, ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do sera i wymieszać z 1 minutę ser wylać na ciasto i piec w 200C około 50 minut, zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia sernik jest aromatycznie cytrynowy, delikatny

W Mojej Kuchni Lubię
Domowy winegret nie tylko do sałatek 166

woła " .. ja mamo ja chcę mieszać .."  Za każdym razem możemy użyć innych ziół raz połączyć szczypiorek z pietruszką raz użyć bazylii itd. Jeśli zapragniemy łagodniejszej wersji ocet zastępujemy sokiem z limonki, z pomarańczy czy cytryny. Pięć minut pracy przy sosie i możemy uzyskać zaskakujący smak, podkręcić sałatkę, zioła. Nie bójmy się eksperymentować w łączeniu różnych wariacji. Zapewniam

Basia w kuchni
Grzane wino 149

pomarańczy Wykonanie: Wino wlać do garnka, dodać cukier wanilinowy, gałkę muszkatołową, imbir, cynamon, goździki oraz pokrojone cienkie plastry pomarańczy. Można trochę „podziubać” pomarańcze widelcem, żeby puściły sok. Podgrzać, ale NIE dopuścić do zagotowania. Na koniec można przecedzić. Polecam     function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Magiczne jabłka 145

wmasuj w skórę płyn ( 5 łyżek octu jabłkowego na pół szklanki wody). Zaczekaj minutę i spłucz włosy wodą. 2. Maseczka odżywcza Zmiksuj 1 jabłko z kilkoma jasnymi winogronami, łyżką soku z cytryny i odrobiną oleju. Nałóż na twarz, szyję oraz dekolt. Zmyj po 15 minutach. 3. Maseczka wygładzająca Dojrzałe jabłko zetrzyj na tarce, wymieszaj z łyżką miodu. Nałóż na twarz

dom-agi.pl
Kurczak w ziołowej panierce 252

dzisiejsze danie, ciasto trochę naleśnikowe, kryjące pysznego soczystego kurczaka… Składniki: - 2 spore piersi z kurczaka - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - ½ łyżeczki ostrej papryki - ½ łyżeczki suszonego tymianku Ciasto: - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżki siekanej pietruszki - 2 łyżki siekanego szczypiorku - 1 szklanka mąki - 1 jajko -¾ szklanki wody -½ łyżeczki sody - olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka rozkroić

dom-agi.pl
Ślimaczki z budyniem i malinami 128

domu, czy dla dzieci do szkoły. Ciasto wyszło łatwe do formowania i niezwykle lekkie jak na drożdżowe. Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: - 4 dag drożdży; - 8 łyżek cukru; - 0,5 kg mąki

dom-agi.pl
Sernik z truskawkami i rabarbarem 135

się składników (ok. 30 sek). Rabarbar i truskawki kroimy i zasypujemy w garnku cukrem. Po ok. 15 minutach owoce gotujemy przez około 10 minut (do czasu aż owoce puszczą sok, a rabarbar zmięknie). Obie mąki łączymy z wodą (najlepiej blenderem aby nie było grudek) i wlewamy do owoców. Gotujemy na małym ogniu tylko do zgęstnienia (masa będzie gęściejsza niż budyń

dom-agi.pl
Kotlet schabowy z kością 171

stron. Jajko rozbełtać, dodać pieprz i czosnek. Każdy kawałek mięsa rozbijamy, moczymy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor (aż z kości przestanie wypływać sok). Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

dom-agi.pl
Tort chałwowy i pierwsze urodziny bloga 151

tortownicę 20 cm: - 6 jajek; - 2 szklanki mleka; - 1/2 szklanki mąki pszennej+2łyżki - 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej+2 łyżki; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - 1/2 szklanki herbaty z sokiem z 1/2 cytryny; - 3/4 szklanki cukru; - 200 g masła; - 200 g chałwy+ chałwa do ozdoby; - 80 g mlecznej czekolady; - 2 łyżki kremówki; - 200 g konfitury wiśniowej; Wykonanie: Biszkopt: 6 jajek oddzielić

dom-agi.pl