sok - 13499 przepisów (strona:687/900)

Polędwiczki z dorsza. 175

sól, pieprz, przyprawa kamis- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, WYKONANIE: rozmrożone polędwiczki osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki, opruszamy przyprawami, kropimy(delikatnie- 2-3 kropli na kawałek) sokiem z limonki, spryskujemy oliwą z oliwek i odstawiamy na 2 godz. następnie z jajka, , mąki oraz przypraw, przygotowujemy rzadkie ciasto, maczamy kawałki dorsza, obtaczamy w bułce i smażymy na lekkim

Kuchnia Beaty
Krucho- drożdżowa szarlotka z kisielem 395

równe części. Jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wym. 24cmx30cm.  3. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Odciskam sok. Owoce wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję kisielem, cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wierzch ciasta ścieram ciasto z zamrażalnika.  4. Piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z jarmużem, dynią i kozim serem 203

cienkie paseczki (na tarce) Przyprawy do kurczaka: sól pieprz słodka papryka w proszku czosnek granulowany oliwa/olej do smażenia Składniki na sos winegret: 2 łyżeczki musztardy  2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny  200 oliwy z oliwek szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii Wszystkie składniki na sos energicznie mieszamy w zamkniętym słoiczku. Dynię kroimy w paski o szerokości

Bon Appetit Małgorzaty
Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem 437

pomyślałam, że schab tez świetnie się nada. Trafiłam w dziesiątkę: wyszło pyszne, kruche i aromatyczne danie. Trzeba tylko użyć dobrej jakości keczupu lub ewentualnie dobrego, gęstego soku pomidorowego doprawionego odpowiednio. Jeśli ktoś lubi zdecydowane smaki, to na pewno to danie zasmakuje mu. Konrad swój schab przygotował i opisał na swoim blogu, jeśli chcecie zobaczyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti à la bolognese. 143

czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz z sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem.  Makron gotujemy w 2,5 litrach osolonej według czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy

Symfonia smakowa
Zielone jabłuszko 325

litra wody, dodać galaretki, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Wystudzić. Jabłka obrać ze skóry, wydrążone zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać do tężejącej galaretki. Wymieszać. Biszkopt nasączamy ½ szkl. sokiem jabłkowym. Wykładamy ½ budyniu. Następnie galaretkę z jabłkami. Ostawiamy do lodówki aby galaretka dobrze stężała. Następnie wykładamy pozostałą część budyniu. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem (skórką biszkoptu, którą otrzymaliśmy po zdjęciu

kulinarnyswiatdomi
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 196

masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki 250 ml wody 1 jajko olej, do smażenia lukier - 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami wody lub soku z cytryny (proporcje trzeba zwiększyć) Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżymi należy najpierw wykonać rozczyn) i mieszamy. Dodajemy masło i delikatnie łączymy. Nie wyrabiamy z mąką gdyż

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki z białym serem 195

żółtko          1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej          sok z pół cytryny          2 łyżki kwaśnej śmietany          1/2 szklanki cukru Przygotowanie:     Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko ze sobą

Amatorka kuchenna
Małże z pesto 132

muszel (kilka zostawiłam do ozdoby w muszlach). Ugotowane ziemniak obieramy i kroimy w kawałki, ogórek kroimy w plasterki. Na talerzu układamy sałatę, ogórek, ziemniaki i małże. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny o polewamy sosem pesto

Amatorka kuchenna
Konfitura z pomarańczy 119

Przygotować syrop: zagotować w garnku 1/2 szklanki wody z 1 kg cukru (cały czas mieszając, żeby się nie przypalił) po czym wyłączyć ogień. Przełożyć owoce do syropu wraz z sokiem, który pomarańcze wypuściły, dokładnie wymieszać i zagotować. Od momentu zagotowania smażyć owoce 10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć i odstawić do wystygnięcia. Drugi dzień: czynność

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Deser z budyniu i galaretek (przepis autorski) 179

szczerze mówiąc był to eksperyment - nie wiedziałam nawet czy wyjdzie:)  I wyszedł! Składniki: 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 2 łyżki cukru 1 galaretka malinowa 1 galaretka cytrynowa sok malinowy foremki do ciastek folia aluminiowa Galaretki przygotować według opisu na opakowaniu (użyłam troszkę mniej wody ze względu na porę roku - jest dosyć ciepło i galaretki mogłyby nie stężeć). Odstawić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sos do pizzy 155

miski jeśli będziemy sos robić mikserem z końcówką do siekania) Bazylię kroimy - nie musi być drobno. Przekładamy do pomidorów Dodajemy oregano i wszystkie składniki miksujemy (lub ucieramy) Sok, który się zbierze z pomidorów, można ostrożnie odlać, żeby sos nie był zbyt mokry Smarujemy ciasto i układamy resztę składników - według uznania Potrzebny jest kartonik z gotowym sosem? Nie! :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Łosoś zapiekany w sosie ziołowym 158

żółtka sól pieprz Piekarnik nagrzać do 180 st. C (u mnie termoobieg) Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem... ... i polać sokiem z połowy cytryny oraz obłożyć pokruszonym masłem Włożyć do piekarnika i piec 12 minut W tym czasie przygotujemy sos: na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z 1 łyżeczką mąki - podsmażamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sos Winegret (Vinegrette) 178

Jedni dodają do sosu musztardę, inni jej nie dodają. Ja zrobiłam bez, bo nie chciałam nią zabić smaku octu winnego. Gdybym dodała sok z cytryny to wówczas dodałabym musztardę. Składniki: 1 łyżeczka octu winnego 3 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz Do miseczki wlać łyżeczkę octu winnego, posolić i dodać pieprz - wymieszać. Ja lubię używać do mieszania sprężynki Następnie dodać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki warzywno-jaglane 201

również kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło z olejem na patelni i wrzucamy pieczarki z cebulką Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wszystko podsmażamy i odparowujemy, ponieważ pieczarki wypuszczają sok (nie wylewamy tłuszczy - będziemy na nim smażyć placuszki) Przekładamy do miski  dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną - mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką Dodajemy jajka ugotowane na twardo, jedno jajko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com