sok - 13499 przepisów (strona:689/900)

Bardzo mocno czekoladowe babeczki :) 95

dużo czasu. 250 g gorzkiej czekolady 175 g masła 125 g cukru pudru 75 g mąki 5 jajek połowa pomarańczy Czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy sok z połowy pomarańczy oraz startą skórkę, mieszamy. Mąkę, cukier, jajka miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy i wlewamy do foremek. Pieczemy 8 minut w temp. 200 stopni

noteskulinarnyfiga
Krem bananowy na ciepło 99

łyżeczki jogurtu greckiego pół cytryny garść orzechów włoskich i migdałów czekolada mleczna z orzechami 1 łyżeczka cynamonu Banany rozdrabiany widelcem na gładką masę i przekładamy do garnka. Wlewamy sok z połowy cytryny, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, nie gotujemy. Następnie dodajemy jogurt grecki, cynamon, mieszamy. Na samym końcu przed samym podaniem rozdrabniamy mniejszą połowę czekolady i dodajemy do kremu

noteskulinarnyfiga
Sałatka z cytrusów na ostro z miodowym vinegretem 93

się w menu ;) składniki na 1 porcję połowa pomarańczy 1 mandarynka 1 owoc sweetie mała cebulka czerwona ( w zasadzie potrzebujemy tylko 2-3 plastry) pestki słonecznika miodowy sos vinegret sok z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy miodowej 2 łyżeczki oleju kilka kropel octu balsamicznego sól, pieprz Pomarańczę obieramy ze skóry i kroimy na plastry. sweetie obieramy i delikatnie dzielimy

noteskulinarnyfiga
limonkowo cytrynowa tarta z bezą 156

masła 4 jajka (żółtka) 1 cytryna  2 limonki  pół szklanki cukru  szczypta soli  Masło ucieramy z cukrem dodając stopniowo jajka, szczyptę soli, startą skórkę i sok z 2 limonek i 1 cytryny. Masa na początku może wyglądać jakby się zważyła, ale nie przejmujcie się bo po zagotowaniu wróci do normalności. Gotujemy ok 8 minut. Beza

noteskulinarnyfiga
POLĘDWICZKI W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z KASZĄ PĘCZAK 246

osobnej patelni i posiekane orzechy – mieszamy i dusimy do miękkości. Całość zalewamy śmietanką, dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy miód i musztardę oraz odrobinę soku cytrynowego. Podajemy gorące! Na blogu znajdziecie też polędwiczki w sosie cebulowym i sosie własnym

Ostra na Słodko
Poniedziałkowy "fit" - wyrazista surówka 134

pora w towarzystwie innych warzyw?  Surówka z pora marchewki i papryki SKŁADNIKI: około 10-14 cm białej części pora 1 marchewka 1/2 niewielkiej papryki sól ziołowa sok z 1/3 cytryny liście sałaty lodowej 1-2 szt PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Paprykę kroimy w niewielką kostkę bądź paski

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - trufelki z mascarpone i czekoladą 120

mleka w proszku 1 cytryna łyżka kakao 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej   Z cytryny zetrzeć skórkę. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać mleko w proszku, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz startą skórkę i wszystko dokładnie wymieszać. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do miski z serkiem. Całość mieszać aż do uzyskania jednolitej, gładkiej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 165

zupełnie przypadkiem na testowanie nowego urządzenia do gotowania metodą Sous vide - czyli w niskich temperaturach. Dzięki tej metodzie jedzenie gotowane ma być soczyste, zdrowsze, ma zachować witaminy i naturalne soki. Podczas gotowania nie jest uszkadzana naturalna struktura jedzenia. Danie prezentowało się na talerzu naprawdę pięknie, jednak jego smak już nas tak nie zachwycił. Kasza była odrobinę rozgotowana i przez

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki z domowym twarożkiem waniliowym 113

miseczki przekładamy ser, dodajemy ziarenka z laski waniliowej, cukier puder (około 2 łyżki) oraz jogurt i całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Mandarynki z puszki odcedzamy z soku który wypijamy ;)  Na naleśniki nakładamy masę serową oraz mandarynki i składamy w trójkąty. Podajemy posypując cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - pstrąg z patelni grillowej 164

cytryny 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą sól 2 łyżki oliwy Ryby należy opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki należy drobno posiekać. Do miseczki przekładamy pietruszkę, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, pieprz z kolendrą, sól oraz oliwę i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy ryby w środku i na zewnątrz i odkładamy na godzinkę.    Patelnię grillową rozgrzewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak pieczony z nutą cytryny 186

kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1 cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, przekrawamy udka na pół, przekładamy je do miski, skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Do miseczki przekładamy przyprawę, paprykę, natkę pietruszki oraz curry i dodajemy sól i pieprz do smaku - mieszamy, gotową mieszanką posypujemy kurczaka. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry, obkładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 192

wywijamy kawałki w bok.  Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.  Z cukru pudru i soku wyciśniętego z pomarańczy przygotowujemy lukier.  Dodajemy do niego skórkę pomarańczową i polewamy wystudzony wianuszek. Do wypieku wykorzystałam masę makową z bakaliami oraz skórkę pomarańczową Helio, które dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Masa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Karp z piekarnika z cytryną i cebulą 177

kawałki, aby były dwie porcje. Oczyszczonego karpia mocze w mleku min godzinę. Następnie opłukuję osuszam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką. Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny kroję na plasterki. Cebulę również kroję na plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz ukraiński na botwince 124

dodatkiem. Myślę, że  warto by gościł na naszych stołach. Barszcz ukraiński na botwince SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki botwinki młodej 200 ml soku z buraków 30 dag fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól i pieprz do smaku    PRZYGOTOWANIE: Fasolę moczymy w wodzie przez minimum 12 godzin - ja namoczyłam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem 129

minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni.  W razie niepewności można sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.    Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier, którym polewamy gotowe, wystudzone ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki