gęstej kwaśnej śmietany 1 torebka małego proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 15 dkg konfitury morelowej 4 dkg wiórków kokosowych Sposób wykonania : Owoce dokładnie odsączyć z soku. Masło utrzeć z cukrem,solą i otartą skórką z cytryny. Następnie dodać po 1 jajku i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,dokładnie wymieszać
Przepisy i porady kulinarnejamie ustnej. Wybielają też zęby,a dzięki zawartości wapnia i fosforu wzmacniają je. Truskawki najlepiej jeść na czczo, wtedy organizm lepiej przyswaja zawarte w nich witaminy. Doskonałe na soki,dżemy,kompoty i ciasta
Przepisy i porady kulinarnekoniec gotowania dodajemy 1 łyżkę masła, przyprawy i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Zamiast koncentratu pomidorowego i wody,możemy dać 2 szklanki soku pomidorowego lub domowy przecier z pomidorów, który jest dużo rzadszy niż koncentrat
Przepisy i porady kulinarneNapój pomarańczowy - doskonale gasi pragnienie. Składniki : 1 duża pomarańcza 1/2 cytryny 150 ml wody mineralnej 4 łyżeczki glukozy Sposób wykonania : Wyciśnij sok z pomarańcza i cytryny. Dodaj wodę mineralną, glukozę i dokładnie wymieszaj łyżeczką. Podawać z chłodzone. Doskonały naturalny orzeźwiający napój
Przepisy i porady kulinarnekwiaty, wymieszać i gotować 4 minuty. Następnie kwiaty przecedzić przez sitko. Kwiaty wyrzucić, a do syropu wsypać cukier i gotować 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać. Syrop zlać do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut. Można pić go podczas przeziębień, dodając do herbaty
Przepisy i porady kulinarnekrwi. Regulacja ta zachodzi przy użyciu hormonów wydzielanych przez trzustki - insuliny i przeciwnie do niej działającego glukagonu. Glukoza w stanie wolnym występuje w miodzie, owcach (np. winogrona) i sokach owocowych. Glukoza dodana do domowego wina przyśpiesza fermentację. Drożdże z dodatkiem glukozy lepiej wyrosną. Glukoza dodana do domowego chleba przyśpiesza brązowienie skórki. Glukozą można słodzić herbatę, będziemy wtedy mieć dużo
Przepisy i porady kulinarneścianki naczyń krwionośnych. W ich składzie są też kwasy owocowe wspomagające oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji, Działanie to wzmacniają pektyny, które dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu. Codzienne picie szklanki soku z tych owoców ułatwia zasypianie i wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych
Przepisy i porady kulinarneSoda jako nie niszczący tkaniny wybielacz. Gdy chcemy wybielić firany lub inne białe tkaniny należy namoczyć je w wodzie z dodatkiem sody, lub połączyć 2-3 łyżki sody z sokiem z cytryny i dodać do prania
Przepisy i porady kulinarneBorówki - niezwykle cenne dla oczu. W sezonie warto je spożywać codziennie, a w zimie pijmy dużo soku z tych cennych i smacznych leśnych owoców. Można je też mrozić, w niskiej temperaturze zachowują większość swoich wartości i witamin. Zawarte w nich garbniki normują pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom i powstrzymują biegunki. Neutralizują także toksyny pokarmowe i blokują wchłanianie ich przez błony
Przepisy i porady kulinarneMarmolada musi być dość rzadka, aby dała nam się wycisnąć przez tubkę. Powinna mieć gęstość kwaśnej śmietany. Gdy nasza marmolada jest zbyt gęsta należy ją rozrobić przegotowaną wodą lub sokiem owocowym. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneduże i nie pozorne, ale to właśnie one dbają o nasze zdrowie skuteczniej niż cała armia suplementów witaminowych ! Bardzo często sięgamy po nie w przetworach np. soki, dżemy, ale warto je jeść na surowo. Ich owoce są kopalnią wzmacniającej układ odpornościowy witaminy C, której w przetworach część ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Porzeczki są też pomocne zapobieganiu miażdżycy, dzięki
Przepisy i porady kulinarneWiosenna kuracja miodowa. Napój wzmacniający: Łyżkę miodu wielokwiatowego wymieszaj ze szklanką letniej przegotowanej wody, przykryj i odstaw na noc. Rano dodaj troszkę soku z cytryny,wymieszaj i wypij na czczo. Stosuj codziennie przez 3-4 tygodnie. Koktajl pobudzający : Zmiksuj pół banana i pół szklanki malin ( mogą być mrożone ). Dodaj szklankę chudego mleka oraz łyżkę miodu. Wymieszaj wszystko razem
Przepisy i porady kulinarnebowiem przemianę materii i stymuluje spalanie tłuszczów. W dodatku średnie warzywo ma zaledwie 17 kcal. Związki nadające cykorii charakterystyczny smak pobudzają wątrobę do produkcji żółci, a żołądek do wytwarzania soku, co znacznie poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Warzywo to korzystnie wpływa także na naszą urodę , a to dzięki zawartości beta-karotenu, który poprawia koloryt skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek
Przepisy i porady kulinarne