pieczenie lub podkładzie silikonowym. Zaczynamy od równomiernego rozprowadzenia sosu pomidorowego na obu pizzach. Następnie rozkładamy resztę składników, pamiętając, by surowych pomidorów nie kłaść bezpośrednio na spodzie (puszczą sok i mogą rozmoczyć ciasto). Mozzarellę w kostkach dodajemy do pizzy męskiej, a tę w plasterkach do damskiej. Na koniec posypujemy żółtym serem w proporcjach odwrotnych do mozzarelii (2/3 na męską
Zakręcony Widelecpomidora) wraz z przyprawami z moździerza. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, a następnie dodajemy pastę curry i pomidora. Gotujemy 5-7 minut na małym ogniu.Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i sok z limonki, a jej skórkę wrzucamy, by dodała jeszcze smaku. Dosypujemy cukru. Wrzucamy fasolkę, a po chwili makaron sojowy. Próbujemy i w razie potrzeby dosypujemy trochę soli. Gotujemy kilka minut
Zakręcony Widelecdynia zacznie się rozpadać. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku.Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy cukru, papryki i soli. Gotujemy chwilę i gotowe! Gdy pestki są już wysuszone, część obieramy, by wsypać do zupy, a resztę możemy
Zakręcony Widelecłyżki miodu CytrynaSzczypta rozmarynu , tymianku1 łyżeczka musztardySzczypta chili Vegeta Wykonanie;Żeberka umyć i osuszyć ręczniczkiem .Z około 3 łyżek miodu, 1 szklanki dobrej oliwy , łyżeczki musztardy , odrobiny soku z cytryny i przypraw zrobić marynatę zanurzyć w niej żeberka i natrzeć . Przykryć miseczkę z mięsem i odstawić na noc do lodówki .Żeberka przełożyć do rękawa wlać troszkę marynaty
Sama słodycz i szczypta chilitemperatury około 180 stopni. Podudzia zawieszamy na stojaku, a całość ustawiamy na ruszcie. Używając stojak do grillowania należy pamiętać aby w wanience ociekowej był zawsze płyn (woda, wino, piwo, sok owocowy). Podudzia grillujemy w ten sposób około 20-30 minut lub do momentu aż ich temperatura wewnętrzna osiągnie minimum 88 stopni. Grillowane podudzia z boczkiem is a post from: naRuszcie.plThe
naRuszciejest już ciemno ><Tak więc, dzisiaj przez to sprzątania ciąg dalszy :P Ps. Wczorajszy wpis uzupełniłam o przepis :)Przepis:40g mąki pełnoziarnistej20g maki pszennej15g zimnego masła20ml soku pomarańczowego10ml mlekaszczypta sody oczyszczonej1/3 łyżeczki proszku do pieczeniacynamon, przeprawa korzennaskórka starta z pomarańczyaromaat pomarańczowycoś do posłodzeniagorzka czekoladaMąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników. Rozetrzeć z zimnym masłem. Dodać resztą składników
More food, love and dreamsdokładnie pokrywać. Umieścić szybkę z przyprawami w liściach kapusty pekińskiej i grillować/piec w niskiej temperaturze przez 3-4 godziny. Szynka z grilla z nutą pomarańczySkładniki: 1 szklanka soku pomarańczowego¼ szklanki miodu1/8 łyżeczki białego pieprzu3 łyżki, tartego imbiru2 łyżki oleju roślinnegoszynka gotowana, 2 kg½ szklanki konfitury morelowej¼ szklanki musztardy DijonPrzygotowanie: Na szynce wykonać nacięcia, tak aby uzyskać strukturę diamentu
naRuszcieŁączymy oba wywary w jednym garnku - doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia, dolewamy zakwasu buraczanego.Doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem, majerankiem, a jeśli trzeba to odrobiną cukru i/lub soku z cytryny.Barszcz przed podaniem zagrzewamy - nie zagotowujemy, gdyż straci wtedy swój ładny, intensywny, czerwony kolor.We Wigilię podajemy z uszkami, ale w inne dni idealnie sprawdzi się pity z kubeczka
W kuchni KatieWyjątkowe filety rybne, które możemy podać nawet na wigilijną kolację. składniki: 2 filety z okonia mogą być też z dorsza, każdy około 2-3 cmdo marynaty: sok z połowy różowego grejpfrutasok i skórka z dwóch mandaryneksok i skórka z połowy limonkiskórka z jednej pomarańczy2 łyżki posiekanego estragonu1 ½ łyżeczki miodu1 łyżka białego octu winnego1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie: W płytkim szklanym
naRuszcieCarp baked in the rootsSkładniki.1 filet z karpia1 łyżeczka kminku rzymskiego1 chilli czerwone małe1 wiązka kolendry1 łyżeczka soli1 łyżka soku z cytryny5 łyżek oliwy z oliwek1 pomidor10 pieczarek6 oliwek zielonych1/2 cytrynyWykonanie.Kminek prażyć, aż uwolni się jego zapach. W rozdrabniaczu zmiksować wszystkie przyprawy razem z 2 łyżkami oliwy.Rybę umyć, osuszyć i naciąć skórę. W nacięcia wetrzeć zmiksowane przyprawy, przykryć
Kulinarny karnet Christopherabiałka na sztywną pianę Tak ubite białka stawiamy na parze ( tzn.w garnku zagotowujemy wodę i na tym garnku stawiamy metalową miskę z pianą ) i dolewamy strużką syrop cukrowy i sok cytrynowy- ubijamy dość długo, bo około 20 min. W ten sposób białka się zaparzą Taki krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy upieczone, przestudzone rurki. Jest bardzo słodki. Moje uwagi
Proste Potrawycebulę i pokrój w plastry.Układaj warstwami: cebula,ryba,cebula.Naczynie przykryj folią i ustaw na balkonie lub w lodówce na całą noc lub nawet dwiebezpośrednio przed smażeniem skrop karpia sokiem z cytryny,obtocz w jajku i bułce tartej i smaż powoli na rozgrzanym maśle ghee z każdej strony.Podawaj prosto z patelni.Jeśli smażysz większą ilość,złóż do naczynia i przechowaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miód, dodać sos sojowy. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku, ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki, suszone śliwki , odrobinę wody, gotujemy.Dodać sok z 1 cytryny. Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu.kaczkaKaczkę wyjąć z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowaniaZ kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek odciąć
Stare GaryGreckie placuszki z cukinii i fety, przepis tutaj. Najlepsze jadłam w tawernie na Zakinthos w Zakinthos. Dostałam nawet przepis , ale gdzieś zaginęła karteczka.....
Stare Garyłyżeczek soli1 łyżeczka cukru oliwaSospuszka pokrojonych pomidorówsól i pieprzkilka ząbków czosnkuoliwaoreganocebula pokrojona w kostkę Dodatki - np. mozzarella i liście bazyliiPrzygotowaniePrzygotować sos:Pomidory wraz z sokiem przełozyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos zrobi się gęstyWyrobić ciasto:Metoda pierwsza
Stare Gary