walce z nadwaga,cukrzyca i chorobami ukladu krazenia.Trzeba jednak pamietac,iz pomidory z upraw ekologicznych zawieraja 3 razy wiecej dobroczynnych skladnikow niz te z upraw tradycyjnych.Niektorzy twierdza,ze szklanka soku pomidorowego dziennie chroni niemal przed wszystkimi chorobami,a zwlaszcza zima przed przeziebieniem. Jednak nie wszystkim pomidory wyjda na zdrowie.Ostroznym nalezy byc w przypadku chorob watroby i drog zolciowych,chorob wrzodowych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warunkach nadaje sie idealnie.Jesli robimy wieksza ilosc suszonych pomidorow,postepujemy identycznie jak wyzej,tylko na koniec pomidory zalac olejem i dodac lyzke octu.Ocet pelni tu identyczna role jak sok z cytryny przy przygotowaniu dzemow.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!maki125 g masla75 g cukru1 lyzka cukru waniliowego1 jajkoskorka otarta z 1 catrynySkladniki na kruszonke :125 g masla175 g maki75 g cukruszczypta soli1/2 lyzeczka cynamonuDodatkowo: 1 kg sliwek250 ml soku pomaranczowego (moze byc sliwkowy,wisniow)+ 50 ml wody do rozpuszczenia budyniu1 opakowanie budyniu waniliowego40 g maki ziemniaczanej (2 lyzki)100 g cukruWykonanie:Make,cukier ,maslo,cukier waniliowy,skorke z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dawno zapomniany deser,bo kto dzisiaj robi jeszcze kisiel ?Moze warto przypomniec stary dobry przepis na poczciwy deser, lubiany przeciez nie tylko przez dzieci.Banalnie prosty,bo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzieciom tez beda smakowyly.Znakomite rowniez na zimno np. do kanapek.Bardzo polecam.Skladniki na kotlety:600 g filetu z lososia1 czerstwa buleczka2 lyzki bulki tartej2 lyzki sosu rybnego (moze byc sojowy)sok z 1/2 limonki1/2 lyzeczki imbiru (swiezy jeszcze lepszy)1 jajko sol3-4 lyzki sezamu do panierowniaSkladniki na sos z orzeszkow ziemnych:100 g orzeszkow ziemnych(u mnie solonych z puszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!marchewki1 spore jablkosok z malej cytryny1 lyzka miodu lub 2 lyzeczki trzcinowego cukru1 lyzka oleju lnianegoWykonanie:Obrana marchewke i jablko zetrzec na najmnieszych oczkach tarki.Wymieszac z miodem,olejem i sokiem z cytryny.Podawac zaraz po przygotowaniu.Posypac natka pietruszki.Uwagi:Bardzo smaczna jest z dodatkiem startego imbiru ( 1-1,5 cm) lub z dodatkiem lyzki chrzanu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soli,pol lyzeczki cukru,swiezo zmielony pieprz,naciety,obrany zabek czosnku i doprowadzic calosc do wrzenia.Gdy barszcz bedzie za kwasny dodac szczypte cukru,jesli jest nie dosc kwasny dodac soku z cytryny,octu lub dolac zakwas.Na koniec zabielic jogurtem lub smietana.Do jogurtu dodac niewielka ilosc gorcego barszczu,2-3 lyzki i wlac do garnka dopiero po dokladnym wymieszaniu.Do barszczu podac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sól i byLa gotowa do podania,a nie jest łatwo smakowicie ją doprawić,szczególnie dobrać proporcje cukru i octu..Uważam,ze to przepis idealny,dlatego bardzo polecam.Być moe sok jabłkowy te by się tu sprawdził.Tak samo działa dodatek czerwonego wina do kapusty.Kapusta zyskuje jeszcze intensywniejszy kolor i smak.Rownież polecam.Dodając wino do jakiejkolwiek potrawy,wybierzcie wino,które
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami w mudurkach i smacznym, sosem jogurtowym.Przepis na sosik jogurtowy:150-200 g jogurtu greckiego2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka2 szczypty soli1 szczypta cukru1 lyzeczka soku z cytryny2 lyzki posiekanego koperkuWykonanie:Wszystkie skladniki wymieszac i podac do sledzi wylowionych z zalewy oraz z ziemniakami ugotowanymi w lupinach.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mieso polaczyc z cebulka,sola i pieprzem.Dokladnie wyrobic.Gdyby bylo za suche dodac 2-3 lyzki wywaru z rosolu. Mozna dodac majeranek.druga polowe ziemniakow zetrzec na drobnych oczkach tarki,odcisnac.Zlac sok,pozostawic by sie ustal.Sok wylac,skrobie pozostawic .wymieszac odcisniete tarte ziemniaki z przepuszczonymi przez praske .Dodac obie maki jajko i skrobie pozostala po odlaniu soku.Wyrobic na jednolite ciasto.nabierac lyzka porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko popsuje smak zakwasu.Skladniki na kiszenie zuru: 1 litrowy sloik 4 kopiaste lyzki pelnoziarnistej maki zyniej600-700 ml przegotowanej,przestudzonej,ale lekko cieplej wody1 lyzeczka zakwasu zytniego (soku z ogorkow lub kapusty-opcjonalnie)2 zabki czosnku,obrane i przekrojone3 listki laurowe8-10 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie :Do suchego,wczesniej wyparzonego sloika wsypac make,zalac woda i wymieszac.Dodac przyprawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oczkach tarki.Pora dokladnie umyc i pokroic w cienkie polkrazki.Drobno pokroic cebule.Na patelni rozgrzac 1 lyzke masla ghee i zeszklic cebule.Dodac posiekane pieczarki i dusic okolo 10 minut.Gdy pieczarki puszcza soki zwiekszyc ogien i odparowac nadmiar wody.Pod koniec duszenia grzybow dodac pokrojonego pora.Zdjac z ognia i ostudzicusmazyc nalesniki.Kazdy posmarowac farszem grzybowym,boki nalesnika zalozyc do srodka i zwinac w rulonik.Obtoczyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skladniki sie "przegryza".Polecam!Skladniki:puszka fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli2 lyzki dobrego chrzanu ze smietana ze sloiczka4 lyzki oliwy,oleju rzepakowego tloczonego na zimnosol,pieprz1 lyzka soku z cytryny (nie dodawalam)Przygotowanie: fasole namoczyc wieczorem,dzien wczesniejzmienic wode i ugotowac fasole do miekkosci,okolo 60 minut jesli uzywasz fasoli z puszki,dokladnie wyplucz ja na sitku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ugotowane na twardopieprz grubo mielony4 czubte lyzki majonezu lub majonez wymieszany pol na pol z jogurtem lub gesta smietana.Wtedy dodatkowo doprawic sos szczypta soli,pieprzu,cukru i 1 lyzeczka soku z cytrynydodatkowo:zielony pieprz i rzezucha Wykonanie:wymoczone,umyte filety sledziowe osuszyc ,pokroic w gruba kostke ,posypac grubo mielonym pieprzem i odstawic na 1 godzineziemniaki cebule i ogorki pokroic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chipsow kokosowychkilka galazek miety lub kolendryPrzygotowanie:z melona usunac pestki i skore.Miazsz pokroic w plastry ,nastepnie w kostketruskawki umyc i oberwac szypulki i pokroic w cwiartkidekoracyjnie ulozyc na talerzykachwycisnac sok z limetki.Sok wymieszac z miodem i posiekana mietachipsy kokosowe uprazyc na suchej patelniowoce polac przygotowanym syropem i posypac chipsami kokosowymi podawac mocno schlodzona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!