Marchewkowiec 183cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki sody 2 szkl. bakalii (u mnie orzechy, wiórki i rodzynki)Przygotowanie:Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach (jeśli będzie za dużo soku to trzeba marchewkę odcisnąć).Mąkę oraz olej utrzeć mikserem, dodawać kolejno po 1 jajku. Ucierać do czasu, aż masa zbieleje.Do masy dodać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę
charlotte gotuje
Pączki hiszpańskie 284spotkałam się pierwszy raz. U mnie mówi się na nie po prostu GNIAZDKA ;) Składniki: 200 g mąki100 g masła4 jajkaszczypta soli1 szkl. wodyGlazura: 200 g cukru pudrułyżka soku z cytryny2-3 łyżki gorącej wodyDodatkowo :papier do pieczenia pocięty na kwadraty ok 10 x 10cmPrzygotowanie:Wodę zagotować w garnuszku razem z masłem i szczyptą soli.Zmniejszyć ogień i wrzucić
charlotte gotuje
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 335pieczenia do ok. 20 min. Po upieczeniu odkrajamy cienką, górną część biszkoptu i kruszymy - to będzie nasza posypka na boki ciasta.Zaparzamy herbatę i studzimy. Brzoskwinie wyciągamy na talerzyk, a sok łączymy razem z herbatą.Część brzoskwiń kroimy w kosteczkę, a cześć na półplasterki - to będzie nam służyło do dekoracji.Mus brzoskwiniowy : 1 galaretkę rozpuszczamy w ok. 1 szklance wody, czakamy
charlotte gotuje
Drożdżowe odrywane bułeczki 245pokazywałam :)Składniki :325 - 350g mąki pszennej65 g margaryny50 g cukru30 g świeżych drożdży1 szkl ciepłego mleka1 jajkoszczypta soliNadzienie :posiekane orzechy włoskierodzynki1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach (odciskamy sok)Dodatkowo :3 łyżki rozpuszczonego masłalukierPrzygotowanie:Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka - rozpuszczamy i odstawiamy.W garnuszku rozpuszczamy margarynę z pozostałym mlekiem i cukrem.Do
charlotte gotuje
Kotlety z marchewki i kukurydzy (pieczone) - ok. 420 kcal 248kukurydzy (nie na całkowity krem) 3. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski) 4. Cebulę siekamy 5. Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie. 6. Z marchewki wyciskamy sok (zrobiłam to normalnie biorąc bo garstce i zaciskając w pięści nad zlewem ;)) i dodajemy ją do kukurydzy (dosypujemy także pozostałe 20 g całej kukurydzy)7. Z bułki odsączmy wodę
Malowane smakiem
Krokiet i sałatka oraz sos czosnkowy 238łuskanegoWYKONANIE:Brokuły ugotować w osolonej wodzie.Ser pokroić w kostkęSłonecznik uprażyć na patelni.Następnie połączyć składniki naprzemiennie. Przepis na SOS CZOSNKOWY;SKŁADNIKI:1 duży jogurt naturalny4 łyżki majonezu2 łyżki soku z ananasa2-3 ząbki czosnku1 łyżka sosu sojowegopieprzWYKONANIE:Połączyć wszystkie składniki i schłodzić
Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami 239CIASTO:2 jajka1/3 szklanki cukru1/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejpół łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliblaszka (średnica 25 cm)PONCZ:1/3 szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soku z cytrynyBITA ŚMIETANA:500 ml śmietanki 30% lub 36%2,5 łyżeczki żelatyny(śmietanka 30%) lub 2 łyżeczki żelatyny (36% śmietanka)3 łyżki cukru pudru+ owoce (ja dodałam troszkę poziomek
Serce zamknięte w formie pyszności
Szarlotka na kruchym cieście. 231ciasto dzielimy na dwie części. Należy rozwałkować jedną część stosownie do wymiarów formy (ja miałam formę o wymiarach 36cmx25cm ). Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy. Następnie wyciskamy z jabłek nadmiar soku i przekładamy na ciasto. Jabłuszka posypujemy cukrem i cynamonem :) Teraz należy rozwałkować drugą część ciasta i przełożyć na jabłka. Wbijamy widelec w ciasto robiąc ładny wzorem :)Wkładamy ciasto do nagrzanego
Serce zamknięte w formie pyszności
Biały lukier na święta 382ciastek za jednym razem.Składniki:2 białka1,5 - 2 szklanek cukru pudru (w zależności od tego jakiej potrzebujemy konsystencji)1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie), zamiast można dodać kilka kropel soku z cytrynyCukier puder dokładnie przesiewamy przez sitko. Białka wkładamy do wysokiej miski i umieszczamy w kąpieli wodnej. Na małym ogniu ubijamy około 3 min dodając po łyżce wymieszany cukier puder
Ciastkozercy
Podwójnie czekoladowe babeczki z borówkami 276środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Dodatkowo możemy do niego dodać nieco soku z pomarańczy lub aromatu.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. W naczyniu do fondue roztapiamy mleczną czekoladę dodając odrobinę mleka
Ciastkozercy
Babeczki z granatem 259mąkiszczypta proszku do pieczeniaSuche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy.Obieramy granat, wyłuskane pesteczki powinny być "w całości", tak, żeby nie wyciekał z nich sok. Część zostawiamy do dekoracji, resztę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.W niedużej misce zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę, tak, żeby powstała jednolita kulka.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę
Ciastkozercy
Czekoladowe babeczki z kremem i granatem 213Czekoladowe babeczki z kremem i granatem - prezentują się równie dobrze, co smakują. Gorzka czekolada świetnie komponuje się z delikatnym kremem z twarożku, lekko cierpki granat dopełnia
Ciastkozercy
Walentynkowe Red Velvet 223Velvet Red Velvet to jedno z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich ciast. Masa świetnie nadaje się do wykonania efektownego tortu lub babeczek. Charakterystyczny czerwony kolor można uzyskać dodając do ciasta soku z buraków (barwa nie jest jednak wtedy tak intensywna) lub spożywczego barwnika. Do walentynek jeszcze sporo czasu, więc można się spokojnie zastanowić nad zrobieniem komuś słodkiego prezentu. Red Velvet
Ciastkozercy
Tarta limonkowa 632ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut.W dużej misce miksujemy na gładką masę serek i żółtka.Mleko kondensowane mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną i sokiem wyciśniętym z jednej limonki.Łączymy dokładnie masę serową z mlekiem skondensowanym. Na koniec możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego.Ciasto wyciągamy z lodówki i nakładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Jeśli
Ciastkozercy