sok - 13499 przepisów (strona:716/900)

Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym 203

frytkami.Przepis pochodzi z książki  "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manningskładnikiburger600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonejszczypta imbiru3 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki musztardy40 g tartej bułkijajkosól, pieprzsos pomidorowyłyżka oliwy1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę2 rozgniecione ząbki czosnku1/2 łyżeczki płatków chili1 łyżeczka gorczycy (zmielonej lub zgniecionej w moździerzu

Stare Gary
Mielonka bosmańska 230

Zawiązać końcówkę osłonki sznurkiem z jednej strony. Wystający koniec osłonki po pierwszym zawiązaniu zgiąć i jeszcze raz zawiązać. Chodzi o to, aby w trakcie parzenia z osłonki nie wychodziły soki. Osłonki napełnić masą dokładnie ubijając, tak aby  między warstwami mięsa nie było pustych przestrzeni i jak najmniej powietrza. Zawiązać osłonkę podobnie z drugiej strony, wypychając powietrze. Włożyć batony

Stare Gary
Pierś gęsia pieczona II 153

osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek  i imbir zetrzeć na tarce.  Mięso natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem czosnkiem i imbirem. Polać sokiem z limonki, włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 90 minut. Mięso wyjąć i obsmażyć na patelni na małym ogniu, aż się zrumieni, zaczynając od strony skóry

Stare Gary
Policzki wołowe w winie 237

naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać marchew i odcedzone z marynaty zioła i przyprawy  i owoce. Przykryć i wstawić do piekarnika na 3 i1/2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest

Stare Gary
Karczochy w dresingu ziołowo cytrynowym 154

składnikiok 400 g karczochów z puszki lub słoika, osączone1 - 2 drobno posiekane ząbki czosnkusok z cytrynygarść szczypiorku i pietruszkisól, pieprzprzygotowanieOdsączyć karczochy z zalewy. Wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić na co najmniej 10 minut. Zioła posiekać, połączyć z karczochami tuż przed podaniem. Smacznego

Stare Gary
Pieczony kalafior 243

zbyt przypiekać. Warzywa są gotowe, gdy są lekko rumiane a  widelec wchodzi w nie tylko z niewielkim oporem.Przed podaniem skropić ponownie  dobrej jakości oliwą z oliwek i sokiem z cytryny , a następnie posypać  pietruszką i  posolić. Smacznego

Stare Gary
Młoda kapusta z boczkiem 153

obiad gotowy! Zapraszam!Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek koperku lub kopru2 średnie cebule ok. 300 g boczku wędzonego1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki octu balsamicznego sok z cytryny1/2 kostki rosołowej (opcjonalnie)sól, pieprzprzygotowanieKapustę umyć, przekroić na cztery części, pokroić w paski nożem lub robotem. Zdarza się że młoda kapusta ma goryczkę. Aby się

Stare Gary
Dynia faszerowana z boczkiem 200

190st. C i piec ok 1 godziny, aż miąższ dyni będzie miękki.Wyjąć dynię z piekarnika i przy pomocy łyżki wyskrobać do miski upieczony miąższ, razem z maślanym sokiem  i czosnkiem, pozostawiając przy skórce warstwę  ok 1 cm grubości. Na patelni podsmażyć  cebulę, tak aby zmiękła, dodać boczek i smażyć jeszcze przez chwilę, aż boczek zrobi się

Stare Gary
Koktajl z truskawek i mango 163

najwięcej !składniki1 dojrzałe mangook 300g truskaweksok z 1 limonki lub 1/2 cytrynyprzygotowanieMango obrać, usunąć pestkę, truskawki umyć i pozbawić szypułek, z cytryny lub limonki wycisnąć sok.Wszystkie owoce zmiksować, dodać sok z cytryny i gotowe. Dodatek cukru jest, moim zdaniem, zbędny. Smacznego

Stare Gary
Mielona karkówka na szpadkach - grill 199

drewniane szpadki, wymoczone wcześniej w wodzie.  Dobrze jest gotowe mięso wstawić na jakiś czas do lodówki (min 30 minut)gruszkiGruszki podzielić na ćwiartki. W misce wymieszać oliwę, miętę, sok z  limonki, otartą z limonki skórkę, 1 łyżeczka harissy, sól. Do miski włożyć gruszki, obtoczyć w marynacie, pozostawić na parę minut.sos jogurtowyWszystkie składniki sosu wymieszać.Na grillu ułożyć najpierw

Stare Gary
Ciecierzyca z jagnięciną - mięso - etli nohut 155

obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki, papryki wypestkować , pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę. Dodać mięso, przesmażać mieszając aż soki odparują. Dorzucić chili i pastę lub koncentrat  pomidorowy i pastę paprykową, rozprowadzić równomiernie, chwilę jeszcze smażyć a następnie dodać pomidory, paprykę, 2 łyżeczki soli, dodać trochę  bulionu. Przykryć

Stare Gary
Tarta z kurkami i kozim serem 208

blasze, lekko posolić i popieprzyć polać oliwą  - rękoma rozsmarować oliwę na całych kurkach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, na ok 6 - 7 minut. Kurki puszczą sok, po wyjęciu z piekarnika należy je odcedzić. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować cienko na placek większy niż średnica formy na tartę, wyłożyć nim formę. Piekarnik nagrzać

Stare Gary
Gulasz wołowy z cebulą i czosnkiem 184

instrukcją. Mięso  umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki ( kostka 4 x4 cm) W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać mięso i obsmażać na średnim ogniu aż soki odparują. Przełożyć do misy wolnowaru. Do garnka włożyć obrane cebulki i obrane ząbki czosnku, w całości. Podsmażać przez 4 - 5 minut aż lekko się zbrązowią.  Dodać 2 szklanki wina, ocet

Stare Gary
Sałatka z młodych ziemniaków 227

ugotowanych, młodych ziemniaków1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku2 łyżki posiekanej świeżego koperek1 cebula - pokrojona w kostkęłyżka kaparówŚwieżo zmielony pieprz do smakusos1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego1/2 łyżeczki soli2 duże jajka na twardo, obrane i grubo posiekaneprzygotowanieSkładniki sosu wymieszać w miseczce. Ziemniaki pokroić na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości

Stare Gary
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 209

kiszonej kapusty   250 g speck'u (wędzona szynka), pokrojonego w drobną kostkę 2 jajka250 g mąki pszennej1 łyżeczka cukrupieprzsólprzygotowanieKapustę wyłożyć na sito, odsączyć nieco soku. Odcisnąć lekko, nie powinna być całkiem sucha, posiekać bardzo drobno, umieścić w misce.Speck pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać speck, ładnie przyrumienić na niewielkim ogniu. Gdy jest już prawie

Stare Gary