sok - 13499 przepisów (strona:720/900)

Lemoniada z czarnego bzu 215

przygotowania lemoniady wystarczy jeden sciety kwiatostan,ktory nalezy zalac na noc woda mineralna,najlepiej gazowana.Po tym czasie aromat "przejdzie " do napoju.Po dodaniu lyzki miodu (niekoniecznie,nie dodawalam),soku z cytryny lub kilku listkow miety i kostek lodu otrzymamy orzezwiajacy napoj,doskonaly na letnie upaly.Koniecznie sprobujcie! To jest przepis na lemoniade z bzu,gdy macie jednak troche wiecej cierpliwosci mozecie przygotowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lody,lody....niskokaloryczne truskawkowe i chałwowe na bazie jogurtu 167

Skladniki:1 mala puszka mleka skondensowanego 4% tluszczu ( u mnie 170 g)150 g truskawek3 lyzki cukru pudru ( lub innego slodzika)sok z cytrynyWykonanie: Przed planowaniem robienia lodow wszystkie skladniki powinny byc mocno schlodzone.Puszke z mlekiem najlepiej na cala noc umiescic w lodowce.Truskawki,po oberwaniu szypulek razem z cukrem umiescic w blenderze i zblendowac do pozadanej konsystencji.Nie polecam wiekszej ilosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny baklazan zapiekany z ziolami i pomidorami z piekarnika - "al forno" 156

dodac pieprz i dusic pod przykryciem okolo 10 minut.W miedzyczasie umyc baklazany i pokroic wzdluz na 1 cm grubosci plastry.Pokroilam je krajalnica do chleba.Posolic plastry baklazana,odstawic,az puszcza sok (pozbawimy je w ten sosob goryczki).Nastawic piekarnik na 200 ° C.Blache wylozyc papierem do pieczenia.Oberzyny osuszyc,ulozyc na przygotowanej blaszce i przy pomocy pedzla posmarowac oliwa.Posiekac kapary oraz oliwki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodowe ciasto jogurtowe-Heidelbeerkuchen 154

Idealne ciasto na lato, to ciasto z jagodami.Jagodom doprawdy trudno sie oprzec.Moje ciasto jest mocno jagodowe i przekladane przepysznym kremem jagodowym.Baza kremu jest twarozek,zatem zawiera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórek,czy wart pożądania? 133

owocow nie nalezy mieszac np. w salatkach z innymi warzywami,takimi jak pomidory czy papryka,gdyz ich wzajemne dzialanie eliminuje witaminy.Dopiero dodatek octu winnego neutralizuje dzialanie askorbiny.Dzieki zdolnosciom regenacyjnym soku ogorkowego,znalazl on ogromne zastosowanie w kosmetyce.Platki swiezego ogorka polozone pod oczy doskonale niweluja opuchlizne.A oklady ze swiezych platkow stosowanych na oczy swietnie nawilzaja galke oczna.Ogorki zawieraja kukurbitacyne,ktora odpowiada

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Leczo z cukini i bakłażana 162

puszki.Baklazana pokroic w grube plastry,a potem w gruba kostke.Przygotowuje go odzielnie na patelni przed dodaniem do rondla.Na odrobine tluszczu wsypac kostki baklazana i posolic je.Gdy baklazan pusci sok,ktory wymiesza sie z tluszczem ladnie sie zarumieni.Kielbase slaska kroje w kostke i rowniez odzielnie podsmazam,a wytopionego tluszczu nie dodaje do bigosu.Na koniec pokroic cukinie w kostke i dodac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z cukinii, z bakłażanem i czarnym sezamem 154

kremowa konsystencje .Gotowac 15-20 minut.W miedzyczasie pokroic w kostke baklazana i podsmazyc do zrumienienia na patelni na 1 lyzeczce masla ghee.W czasie smazania posypuje baklazana sola,pusci wtedy sok i nie wymaga wiekszej ilosci tluszczu,by sie ladnie przyrumienic.Zupe zmiksowac na krem .Na talerzu przybrac podsmazonym baklazanem i posypac sezamem.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernikobrownies z malinami 151

brownies:200 g gorzkiej czekolady(75 %)80 g masla120 g cukru2 jajka1/2 extraktu z wanilii105 g maki1/4 lyzeczki sody oczyszczonej1/4 lyzeczki solinalozenie:240 g twarozku100 g cukru2 lyzki soku z cytrynay1 jajko1/2 extraktu z wanilii20 g maki ziemniaczanejszczypta soli200 g malin1 lyzka cukruWykonanie:Czekolade z maslem powoli rozpuscic w kapieli wodnej.Wymieszac z cukrem i extraktem z wanilii. Odstawic do wystygniecia.Foremke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boczniaki z grilla-rarytas dla smakoszy 205

chetnie korzystaja wegeterianie,ale miesozercy takze powinni wlaczyc je do swojej diety.Dobra wiadomosc dla liczacych kalorie,boczniaki sa niskokaloryczne. A teraz przepis:300-400 g boczniakow4 lyzki oliwy1 lyzeczka soku z cytrynysol,pieprzkilka galazek swiezego tymianku3 zabki czosnkuWykonanie:Z podanych skladnikow przygotowac marynate i obtoczyc w niej grzyby.Grzybow nie mylam,ani nie czyscilam.Kupilam zafoliowane na tacce i byly idealnie czyste.Uzywamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smoothie arbuzowo-melonowo-truskawkowe 135

Nieprzetworzonych,surowych owocow nigdy nie za wiele ! Gdy spozyjemy je w tej postaci ,obdarza nas  ogromem swych dobroczynnych wlasciwosci.Nie polecam dodatku cukru do tego 

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Konfitura morelowa z płatkami róż i rozmarynem 137

ladnie zgestnieja,ale wieksze kawalki moreli beda widoczne i o to wlasnie chodzi.Przed napelnieniem sloiczkow wyparzyc je i dokladnie osuszyc.Pzred napelnieniem sloikow konfiture ostatni raz doprowadzic do wrzenia,dodac sok z cytryny i wylowic galazke rozmarynu.Napelnic sloiczki i gorace zaraz zakrecic.Przy tak duzym udziale cukru i zachowaniu nalezytej czystosci podczas pracy nie ma potrzeby pasteryzacji.Sam cukier jest tu zreszta swietnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fenkuł pieczony z łososiem 150

plastry.Nie ma potrzeby usuwania glaba.Dzisiejsze odmiany maja glab miekki i jadalny.Patelnie grillowa posmarowc oliwa i przypiec posolone i popieprzone plastry fenkula z obu stron.Lososia skropic sokiem z cytryny i posolic.Lososia i przygotowany fenkul ulozyc w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Skropic oliwa i ulozyc galazki tymianku cytrynowego.Zapiekac w piekarniku nagrzanym do 200 ° C 15-20 minut.Zycze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z białej kapusty 170

naszych wlosow,paznokci i skory.Ma opinie pospolitej jarzynki.Chyba calkiem nieslusznie.Najczesciej ja dusimy ze smietana lub laduje w bigosie.Zrobmy z niej czasem takze pyszna,zdrowa surowke.Zmienmy jej niepochlebny wizerunek.Sprobujcie zamiast soku z cytryny lub octu winnego zakwasic ja octem ryzowym,od razu nabierze bardzo szlachetnego,wyrafinowanego smaku.Skladniki na 3-4 porcje:pol glowki kapusty2 marchewki1 cebula1 jablko-opcjonalniesol,pieprz2 lyzki octu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Powidła śliwkowe-najlepsze 105

umyc ,usunac pestki i przepolowione wlozyc do duzego,plaskiego rondla o grubym dnie.Nie podlewam sliwek woda,tylko w pierwszej fazie przykrywam rondel pokrywka,wtedy sliwki szybciej puszcza sok.Gdy puszcza soki,rondel odkryc i rozpoczac smazenie. Smazyc na malym ogniu okolo 3 godzin pierwszego dnia.Smazymy nasze powidla przez 3 dni.Im wiecej wody odparuje i stana sie gesciejsze,mieszamy czesciej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem jeżynowy z tymiankiem i niezwykłe właściwości prozdrowotne jeżyn 124

przez sito.Pulpe owocowa bez pestek umiescic w szerokim rondlu,zasypac cukrem,dodac tymianek zwiazany nitka i gotowac na malym ogniu do pozadanej konsystencji.  Pod koniec smazenia dodac sok z cytryny.Tymianek oddal aromat,wiec pozbywamy sie go.Goracym dzemem napelnic wyparzone sloiczki i zakrecic wieczka.Pasteryzowac 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 120 ° C  minut (gorace sloiczki wstawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!