wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła. Dodać pokrojony drobno czosnek, wrzucić grzyby, posolić popieprzyć, dusić parę minut pod przykryciem, aż grzyby lekko puszczą sok. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba, możemy trochę grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin
Stare Garypozbawić pestek.Do garnka włożyć wszystkie składniki, zalać 1 litrem zimnej wody, przykryć, zagotować. Gotować aż śliwki będą miękkie a kompot nabierze dobrego smaku i głębokiego koloru. Dosłodzić i doprawić sokiem z cytryny wg własnego smaku. Smacznego
Stare Garypłatki chili ok 10 minut, aż cebula lekko zbrązowieje. Dodać pomidory z puszki, bazylię, tymianek i bulion z kurczaka. Dodać pomidory pieczone w piecu, wraz z całym sokiem który puściły. Można przed dodaniem ich do zupy obrać je ze skórki, ale jest ona tak aromatyczna,że szkoda mi było je wyrzucać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym
Stare Garysmażeniem obsypać czosnkiem. Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowymDo misy wolnowaru przełożyć wołowinę wraz z sokami które puściła, posypać cebulą, imbirem i czosnkiem, polać bulionem, przykryć.Ustawić na program low i gotować 7 - 9 godzin, do czasu aż mięso będzie miękkie.Po tym czasie w małej
Stare GarySame dobre składniki. Ciepła kaszanka dodana do sałaty może wydać się nieco zaskakującym dodatkiem, ale całość okazała się naprawdę smaczna. W przepisie oryginalnym użyto black pudding
Stare Garyowocami lub z różnymi bakaliami z syropem z agawy/miodem tworzy wspaniały deser* oraz dzisiejsza propozycja- twarożek.* pulpa migdałowa* jogurt naturalny- 150ml* rzodkiewka- kilka sztuk (u mnie 3 duże)* szczypiorek* sok z cytryny- odrobina* pieprz i sól* skórka z cytrynyWszystkie składniki ze sobą wymieszać i gotowe.Smacznego! :) Jestem ciekawa jak wykorzystalibyście migdałową masę...Czekam na Wasze propozycje
Kraina Miodem Płynącamacie chęć. Ja wykorzystałam tylko żółtka, bo akurat miałam je 'luzem')* sałata- 1 mała główka* pomidor- 2 szt.* ogórek kiszony- 3 średniej wielkości* jogurt naturalny kozi- 250ml* szczypior- pęczek* sok z cytryny- 2 łyżki* przyprawy: pieprz i sólSałatę wymieszać z pomidorami, ogórkiem, szczypiorkiem, jogurtem, doprawić i wymieszać.Przełożyć odpowiednie porcje sałatki na talerzyki.Zagotować litr wody ze szczyptą soli.Jajko pojedyńczo
Kraina Miodem Płynącacebula- 1 duża szt.* sól, pieprzSałatka:* sałata- 5 liści* pomidorki koktajlowe- 6 szt.* mango- połowa* rzodkiewka- 6 szt.* sezam- 2 łyżki* olej z pestek winogron- 2 łyżki* sok z cytryny- 1 łyżka* sól, pieprzPolędwiczka:Nagrzać piekarnik do 190 stopni.Polędwiczkę oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem i dosłownie chwilę podsmażyć, z dwóch stron, na rozgrzanym maśle klarowanym.Podsmażoną polędwiczkę włożyć
Kraina Miodem Płynącakurczaka- 3 szt.* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* papryczka chili- pół łyżeczki* ciemny sos sojowy- 3 łyżeczki* pieprz- do smakuSos:* woda- 250 ml* miód- 4 łyżki* cytryna- sok (6 łyżek) oraz skórka (1 łyżka)* imbir- łyżeczkaOpłukane piersi z kurczaka zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem, papryczki chili i pieprzu (minimum przez godzinę).Następnie przesmażyć na oliwie z dwóch stron.Doda
Kraina Miodem Płynącamięsa.Sałatka:* roszponka- 1 opakowanie* pomidorki kokatjlowe- 12 szt.* mandarynka- 2 szt.* pestki dyni- garść* chleb- 2 kromki* masło klarowane/oliwa- do smażeniaMiodowy dressing:* olej z pestek dyni- 6 łyżek* sok z cytryny- 4 łyżki* miód płynny- 1 łyżka* sól, pieprz- do smakuSałatka:Roszponkę umyć, osuszyć, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, mandarynkę obrać i pokroić na małe kawałki.Rozgrzać masło
Kraina Miodem Płynącachoć trochę przełamać tę słodycz.Zamiast dżemu porzeczkowego może być inny kwaśny np. agrestowy czy wiśniowy, albo jaki macie pod ręką, a jeżeli słodki, to wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny.A co do kremu, to jest to masa budyniowa, zrobiona na żółtkach, z dużą ilością wanilii oraz masła- i jest, krótko opisując- wyśmienita!Inspirowałam się moim ulubionym, obłędnie smacznym
Kraina Miodem PłynącaZ tym sosem po raz pierwszy spotkałam się robiąc w domu waniliowe lody (czyli jakieś 2 lata temu) i od razu się zakochałam! :)Zazwyczaj robiłam na
Kraina Miodem Płynącatworzy wspaniałą kompozycję.* suszone pomidory- 100 g* bazylia- 5 gałązek* parmezan- 50 g* czosnek- 1 ząbek* olej słonecznikowy- 2-3 łyżki (jeśli użyjecie pomidorów w oliwie, to wykorzystajcie zalewę)* sok z cytryny- 1 łyżeczka* sól, pieprz- do smakuWszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować (niekoniecznie na gładki krem).Miksując wlewać oliwę łyżka po łyżce i zaprzestać, kiedy tylko pasta uzyska
Kraina Miodem Płynącaporcje:* ryż parboiled- 100 g* pomidorki koktajlowe- około 10 szt.* ogórek kiszony- 2 średniej wielkości* jajka- 3 szt.* szczypiorek- 3 gałązki* oliwa z pestek winogron- 2 łyżki* sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku Ugotować ryż i jajka, ostudzić.Do miski z ryżem dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jajka i szczypiorek.Całość polać
Kraina Miodem Płynącaogórek kiszony- 1 średniej wielkości* jajko- 1 szt.* koper- 2 łyżki* sól, pieprz* oliwa do smażeniaWymytego łososia zmielić.Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w małą kosteczkę (wcześniej należy odcisnąć sok), wbić jajko, wsypać koperek i doprawić.Całość wymieszać i formować spore kulki, które następnie należy delikatnie spłaszczyć.Smażyć na rozgrzanej oliwie z dwóch stron.Smacznego
Kraina Miodem Płynąca