smażymy kilka minut na delikatny rumiany kolor ( sprawdzamy czy mięso jest usmażone w środku ).Oprószamy pieprzem.Wyciągamy w ciepłe miejsce.SOS :Na tę samą patelnię wrzucamy drobno posiekane mango , dodajemy sok z limetki i szczyptę curry.Cały czas mieszając doprowadzamy do połączenia składników.Podlewamy mleczkiem kokosowym , gotujemy ok. 2 minuty i doprawiamy do smaku.CAŁOŚĆ :Mięso podajemy gorące , polane sosem
Ostra na SłodkoNagrzewamy piekarnik na 20C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut.Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia.Podpieczone smarujemy marmoladą truskawkową.KREM CYTRYNOWY :Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy,Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia.Dodajemy
Ostra na Słodkosłodką śmietankę.Gotujemy na wolnym ogniu aż zredukujemy ilość płynów mniej więcej o połowę.Powstały sos przecedzamy przez gęste sito, tak by uzyskać aksamitny, gładki sos bez cebulki.Sos doprawiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym.Dodajemy musztardę, szczyptę soli i cukier.Dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika.Kroimy ukośnie na plastry.Opalamy delikatnie palnikiem, by marynata na mięsie jeszcze odrobinę się
Ostra na Słodkotworzenie się ( albo nie tworzenie się ) kamienia na jego dnie! Z przyjemnością sięgamy teraz po „ kranówę „ Zauważyliśmy smak przygotowanych napojów – zarówno herbat , jak i kaw i soków do wody. Kostki lodu zrobione z użyciem wody przefiltrowanej mają przejrzysta krystaliczną barwę.Zdrowa i smaczna woda prosto z kranu!Jak wiecie nie piję , bo nie lubię w ogóle „czystej wody
Ostra na Słodkocebula – 1 szt* marchew – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pstrągi myjemy , oczyszczamy , suszymy.Z zewnątrz i w środku skrapiamy sokiem z cytryny , solimy z każdej strony ( również wewnątrz ) , odrobinę pieprzymy.Czosnek siekamy z koperkiem , mieszamy z 2 łyżkami masła i umieszczamy w środku ryby.Cebulę siekamy w piórka , marchew kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy
Ostra na Słodkoblatem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę. Kładziemy trzeci blat, dociskamy i następnie polewamy czekoladą.Odstawiamy do „przegryzienia”PS. do kremu śmiało można dodać kilka łyżek soku cytrynowego – ciasto będzie bardziej orzeźwiające.Smacznego
Ostra na SłodkoW sklepach i na targach możemy właśnie dostać przepyszne i niesamowicie soczyste brzoskwinie.Sok kapie po rękach a brzoskwinia rozpływa się w ustach!Któż z nas tego
Ostra na Słodkosól – 1 szczypta * olej – 3 łyżkiFARSZ:* tatar z łososia Suempol – 200 g* mozzarella – 150 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* sok cytrynowy – do smaku* świeży koperek – 1 pęczekDODATKOWO:* jajko + bułka tarta do panierowania* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy dość spore cienkie naleśniki.Odkładamy
Ostra na SłodkoSady , targi i stragany obfitują w przepysznym gruszkach!Każdego roku z niecierpliwością wyczekuję jesieni, by móc cieszyć się ich smakiem.Lubię zarówno te niesamowicie soczyste, przy których sok kapie po rękach …. jak i te twarde, przy których zęby można połamać!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną.Fantastyczny pomysł zarówno do popołudniowej
Ostra na Słodkołyżeczka* sól – do smaku* mąka pszenna – 2 łyżki* oliwa do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry, delikatnie nakłuwamy w kilku miejscach.Miód i sok z cytryny mieszamy, a następnie smarujemy tofu.Z każdej strony posypujemy ziołami , solą i odstawiamy na ok. 10 minut.Obtaczamy w przesianej mące i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Smacznego
Ostra na Słodkoszklanki cukru25 g przyprawy do piernika1,5 łyżeczki sody130 g miodu0,5 kostki margaryny2 jajkaSkładniki na lukier:1 białko1 szklanka cukru pudru0,5 łyżeczki winianu sodu lub kilka kropel soku z cytryny U mnie robienie pierniczków zawsze zaczyna się od odkopania odpowiednich foremek :)Do tego przepisu możecie wykorzystać gotowe foremki z otworem na brzeg kubka...... lub całkiem zwyczajne świąteczne
Ciastkozercykuchni pojawił się hummus czyli pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej.Przyrządzacie? Lubicie? Smacznego!Składniki :* puszka ciecierzycy * 4 łyżeczki pasty sezamowej tahini * sok z połowy cytryny* ząbek czosnku* 2 łyżki oliwy z oliwek * sól, świeżo mielony czarny pieprzPrzygotowanie :Wszystkie składniki przekładam do malaksera i ucieram na gładką masę. Próbuję, doprawiam do smaku. Idealnie
Magiczne Życie Martygadżety jednak ułatwiają i umilają pracę w kuchni.50 dkg dowolnej rybysok z cytrynyprzyprawa do ryb40 dkg obranych i ugotowanych ziemniaków2 jajka1 cebulaszczypiorekpieprz, sól, wegetaFilety rybne pokroić na kawałki , skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać ugotowaną i rozdrobnioną rybę, jajka
Moje domowe kucharzenierybnego1 łyżeczka cukru brązowego3 dymki posiekane wraz ze szczypiorkiemgarść świeżej posiekanej natki kolendrytabasco, sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj krojone pomidory, cebulę, czosnek, liście laurowe i sok z limonki, włóż rybę, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmij rybę z marynaty, wyrzuć liście laurowe i odstaw.Umieść pozostałą marynatę wraz
karmelowyswoje mięso piekłam 70 min. Podczas pieczenia z mięsa wypływają soki, które po upieczeniu możemy wykorzystać do sosu lub zrobić domowe kostki mięsne.Po wystudzeniu mięsa, ciasto zdejmujemy i raczej wyrzucamy, kiedy nasiąknie trudno będzie się go pozbyć. Pewnie taką wersję pieczenia wymyślił ktoś
Proste Potrawy