Kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska (dieta Dr. Dąbrowskiej) 326morskiej (u mnie morska) Kapustę szatkujemy,marchewki, rzodkiewki, imbir ścieramy na tarce do talarkowania, cebulę i czosnek siekamy. Dodajemy sól, chilli i warzywa ugniatamy rękoma, aż pojawi się sok. Przekładamy do wyparzonego naczynia do kiszenia, na wierzch kładziemy liść kapusty i obciążamy.Smacznego
chwile dla mnie
Kanapka z pieczonym buraczkiem 214Uwielbiam buraki pod każdą postacią. W zupie, gotowane, pieczone, kiszone, na surowo, jako sok... Tym razem je upiekłam i włożyłam w bułkę, razem z moją kolejną miłością - szparagami :) Składniki: bułka pełnoziarnista rukola burak szparagi sól ocet balsamiczny do posmarowania bułki oliwa z oliwek, masło lub serek topiony ser mozzarella (opcjonalnie) Przekrojoną bułkę maczamy w oliwie lub smarujemy masłem albo
chwile dla mnie
Pesto z natki pietruszki 179Składniki: pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek sól (sporo) 2 ząbki czosnku 3 łyżki płatków migdałowych sok z cytryny do smaku Natkę drobno siekamy (ja posiekałam razem z łodyżkami), migdały prażymy na suchej patelni, czosnek przeciskamy prze praskę. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Smacznego
chwile dla mnie
Żółto - zielone pesto z liści marchwi 139nich pesto. Posiłkowałam się przepisem na pesto z natki pietruszki, zamieniłam tylko dwa składniki i też wyszło smacznie :) Składniki: pęczek liści marchewki (bez gałązek) 3 łyżki pestek słonecznika sok z cytryny sól 5 łyżek oliwy z oliwek 2 spore ząbki czosnku Pestki słonecznika namaczamy na co najmniej pół godziny, liście drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy
chwile dla mnie
Łosoś w naleśniku 234miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać mleko, wodę i szczyptę soli, zmiksować. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki. Sałatę umyć, osączyć. Twarożek kremowy wymieszać z solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Ostudzone naleśniki smarować twarożkiem, przykryć plasterkiem łososia i liściem sałaty. Zwijać ciasno w ruloniki. Następnie pokroić naleśniki w kawałki 3 na 10 cm i spiąć wykałaczką. Roladki naleśnikowe
Kuchnia Danusi
Tort śmietanowo czekoladowy 257pieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej 30% 1 - słoik dżemu wiśniowego 2- śmietan fix PONCZ 1/2 szkl przegotowanej wody 2 - łyżki soku z cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych orzechów laskowych wiśnie kandyzowane PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno
Kuchnia Danusi
Zupa z botwinki z jajkiem 231bulionu, gotować do miękkości warzyw.Pod koniec gotowania dodać liście z łodyżkami , gotować.Mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać trochę wywaru, wlać do zupy zagotować.Zupę zdjąć z ognia wlać odcedzony sok, wymieszać.Doprawić do smaku przyprawami.Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na cząstki.Zupę podawać z jajkiem i posiekanym koperkiem
Kuchnia Danusi
Polskie owoce morza – śledź z cebulą 250swoim dużym zadku mody i obowiązujące trendy. Nie spędza mi snu z powiek mało ekologiczna marchew nietknięta myszą. Nie zwilżają mnie modne burgery z food trucków ani sok z pokrzyw z wodą mineralną z Vichy. Ja moi drodzy lubię śledzie. Jak plebs jakiś taki. Więc dziś będzie wiejski klimat z akcentem produktu certyfikowanego. Poznajcie przepis na mojego ukochanego śledzia
ladykitchen
Pizza dwie pory roku 221zioła.Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek).Ciasto smarujemy sosem. Układamy na jednej połowie salami, pieczarki, pokrojone czarne oliwki, kukurydzę, połówki pomidorków koktajlowych i żółty ser. Na drugiej połowie układamy pieczarki, brokuły wcześniej gotowane około
Aga w kuchni
Drożdżówki z rabarbarem 190drożdże wlać do mąki, dodać jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto odstawić, przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok. Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki i ułożyć
Aga w kuchni
Tort z jagodami 197pieczenia, 1 szklanka cukru, 6 jajek, Krem: 400 ml kremówki, 0,5 szklanki cukru, 300 g jagód, Nasączenie: 1,5 szklanki ciepłej wody, 1/2 soku z cytryny, 40 g wódki, 16 g cukru waniliowego. Przygotowanie:Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem w misce postawionej na garnku z podgrzewana wodą - wtedy biszkopt jest pulchniejszy. Dodajemy
Aga w kuchni
Drobiowe szaszłyki z ananasem 208czerwone papryki, 1 puszka ananasa, 3 łyżeczki przyprawy do szaszłyków. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w duże kawałki, ok. 4x4cm. Następnie posypujemy je przyprawą i zalewamy sokiem ananasowym z puszki. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. W tym czasie kroimy paprykę w większe kawałki, a cebulę w plasterki. Po zamarynowaniu mięsa nadziewamy po kolei
Aga w kuchni
Sałatka z burakami 215rukoli, 1/3 ugotowanego buraka, 1 plasterek żółtego sera pleśniowego, 1/2 marchewki, 1 mała garść grzanek, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy,, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie: Układamy rukolę na talerzu. Mieszamy z marchewką, obraną specjalną obieraczką, która obiera w długie, wąski
Aga w kuchni
Pstrąg łososiowy z tymiankiem 194wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Od strony mięsa posypujemy tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni grillowej. Po usmażeniu skraplamy sokiem z cytryny. Polecam, bo rybka jest pyszna i robi ją się bardzo szybko
Aga w kuchni
Krewetki z czosnkiem i natką 197natką pietruszki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy krewetki. Smażymy po 2 minutki z każdej strony. Na talerzu układamy mix sałat i wykładamy na nie krewetki. Skraplamy je sokiem z cytryny przed podaniem
Aga w kuchni