sok - 13499 przepisów (strona:743/900)

PRZECIER Z CUKINII 167

pomidorowegoWykonanie:Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka,gotujemy 20 minut. dodajemy wszytskie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy

Z Majeczką w kuchni
SURÓWKA MEKSYKAŃSKA 262

surówkę z białą kapustką, zapraszam..Składniki:1/2 kg białej kapusty2 marchewkipól puszki kukurydzy3 gałązki natki pietruszki1 por z kawałkiem zielonej częsci2 łyżki majonezu2 łyżki śmietany1 łyżeczka ostrej musztardy Kamisłyżeczka soku z cytrynysól do smakuWykonanie:Kapustę szatkujemy drobno, pora cieniutko kroimy w półplasterki. ,Marchew ścieramy na tarce o buraczanych oczkach.Wszystko mieszamy, dodajemy kukurydzę, dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, doprawiamy, mieszamy dokładnie, podajemy

Z Majeczką w kuchni
ŁOSOŚ W CYTRYNOWYM SOSIE 305

solą i pieprzem, zawijamyw folię aluminiową, podpiekamy ok 15 minut w temp 170 st. po tym czasie odkrywamy, zapiekamy jeszcze ok 3 minut. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, dokładamy drobno posiekany koperek oraz śmietanę, dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.W mojej kuchni używam obecnie tylko produktów Mlekovita. Asortyment jest tak duży że z łatwością

Z Majeczką w kuchni
Chleb pszenny z pomidorami, jabłkiem i czarnym sezamem. Wypiekanie na śniadanie 164

mąki pszennej typ 750 (w org. 300 g mąki pszennej t. 750)1 łyżka miodu, 30 g, użyłam mniszkowego1 puszka pomidorów - całe albo krojone, w soku pomidorowym15 g soli (w org. 10 g, ale wydawało mi się mało i miałam rację)25 g czarnego sezamu - może być zwykły albo siemię lnianeROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
ciasto kakaowe z malinami i śmietaną galaretkową... 229

mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 4 łyżki, maliny 20 dag, śmietana 30 % 400 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba, sok z cytryny 1/4 szklanki w temperaturze pokojowej składniki: olej, jajka, mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać wsypać mąkę, proszek, kakao i wymieszać nie za długo do połączenia składników do ciasta wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Buraczki zakwaszone czerwonym octem 204

wymyty buraczek ugotować do miękkości, ja gotuję często w szybkowarzePo wystudzeniu obieram, ścieram na tarce o średnich oczkachDoprawiam do smaku, solą, cukrem i octem, mieszam dokładnie. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Buraczek powinien mieć wyraźny słodko-kwaśny smak.Mojej Rodzinie najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu w lodówce. Podaję na zimno jako dodatek np. do kaszy z bitkami w sosie własnym

Proste Potrawy
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 144

przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można podawać z ryżem, ale same też smakują wyśmienicie. Razem ze mną udział w Wyzwaniu Blogerek

Magiczne Życie Marty
Spaghetti a'la caprese 296

Sierpień to szczególny miesiąc dla tych, którzy uwielbiają pomidory. Stragany warzywne uginają się pod ciężarem skrzynek wypełnionych tymi czerwonymi, dojrzałymi, błyszczącymi warzywami. Choć nazywamy pomidory warzywem

W kuchni Katie
Mus brzoskwiniowy z kremem mascarpone 247

czekoladySPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Mus brzoskwiniowy:1.   Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki.2.   W rondelku na małym ogniu prażymy pokrojone brzoskwinie razem z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, łyżką cukru i gałązką rozmarynu.Należy cały czas mieszać owoce, aby się nie przypaliły. 3.   Gdy brzoskwinie będą już miękkie zdejmujemy rondelem z ognia, wyciągamy rozmaryn

W kuchni Katie
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 264

ogniu, aż będzie miękki.2.   Odcedzamy ugotowanego selera z wody, dodajemy obrane ze skórki,  pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, natkę pietruszki, oliwę z oliwek i sok wyciśnięty z połowy cytryny (lub z całej - w zależności od Waszych upodobań smakowych ;)). Całość blendujemy na gładkie puree, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Sałata z pieczonymi pomidorkami

W kuchni Katie
Pieczonki 401

miękkie i czy się nie przypalają na brzegach garnkajeśli już są gotowe (cudownie pachnie w całej okolicy pieczonymi ziemniakami, boczkiem i kiełbaską!) zamykamy pokrywkę i turlamy garnek po trawie - soki potrawy znajdują się na dnie garnka, w ten sposób pozwalamy im wypełnić cały garnekPieczonki podajemy na talerzykach, choć tak naprawdę największą frajdę sprawia wspólne siedzenie wokół garnka i jedzenie bezpośrednio

W kuchni Katie
Przekąska z naleśników ze szpinaku posmarowanych kremem łososiowym 394

Gotowy jest do przewrócenia na drugą stronę, gdy jego brzegi są zarumienione. Krem łososiowy:1.   W dużej misce za pomocą blendera miksujemy twaróg, posiekanego na mniejsze kawałki łososia, wyciśnięty sok z limonki, papryczkę chili i jogurt naturalny.2.   Do zmiksowanych składników dodajemy czerwoną cebulę posiekana w drobna kostkę oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy.Nakładamy

W kuchni Katie
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchewką 251

Witajcie! Wiem, że ostatnio Was zaniedbuję i przez to na blogu pojawia się niewiele przepisów. Ale prawda jest taka, że nie wyrabiam z czasem. Za dużo

W kuchni Katie
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 204

albo też chlebek w sam raz do przekąsek na zabawie.Oczywiście pozostaje kwestia barwników. Jest tyle naturalnych do wyboru. Zielony to matcha, czarny to sproszkowany węgiel drzewny, różowy to sok z buraków, zółty to kurkuma, pomarańczowy to marchewka. Tym którym brak inwencji pozostają barwniki spożywcze.Składniki (na dwie foremki a 26 cm): 360 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong 186

przekąsek na KinderParty. Podstawą jest najzwyklejszy chleb pszenny na starterze Tang Zhong, istotna jest za to zabawa ze wzorem i kolorami. Zielony kolor to herbata matcha, czerwony to sok z buraków, żółty to kurkuma; dla leniwców pozostają barwniki spożywcze.Przyznaję się, tym razem byłem leniwcem :-) ... Składniki (na bochenek 26 cm): 180 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej

Grahamka, weka i kajzerka