sok - 13499 przepisów (strona:744/900)

Szarlotka z kruszonką i bezą 162

cynamonem i zasmaż na na złoty kolor. Dodaj makę ziemniaczaną i szybko wymieszaj. Dodaj skórkę pomarańczy w cukrze i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na durszlak, aby odsączyc sok, o ile ten nie wyparował w trakcie przesmażania jabłek.  Składniki na ciasto wymieszaj na stolnicy (masło warto rozdrobnić nożem) i dobrze zagnieć, aż do równomiernego połączenia się składników. Czwartą

Grahamka, weka i kajzerka
Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem 169

Arcyciekawa propozycja Kwietniowej Piekarni, a właściwie zaproponowana tam receptura z Leśnego Zakątka, od razu mnie zainteresowała. Zwłaszcza, że już wcześniej przymierzałem się do zrobienia chleba na soku pomidorowym. Bardzo przyjemnie się chleb robiło, a efekt końcowy - rewelacyjny. Miąż o bardzo przyjemnej, sprężystej strukturze, o pomarańczowym kolorze, oraz wyczuwalnym aromacie i smaku pomidorów. Smak i zapach pomidorów jest zdecydowany

Grahamka, weka i kajzerka
Cebularze lubelskie 181

podstawowych surowców według ściśle określonej receptury. Drobno poszatkowana cebula z dodatkiem maku przygotowywana jest na co najmniej 3-4 godziny przed wypiekiem. Nadzienie delikatnie solimy, tak by cebula puściła sok. Pszenne ciasto wzbogacone dodatkiem tłuszczu oraz mleka jest wyjątkowo smaczne i cenne odżywczo, a pokrojona w kostkę cebula, sól oraz mak dodatkowo podnoszą jego walory smakowe, zapachowe i estetyczne, odróżniając

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowo- truskawkowym 1427

wyrównać i wstawić sernik do lodówki na parę godziny (najlepiej na noc).Sos owocowy:6. Do rondelka z grubym dnem przełożyć owoce, dodać cukier i podgrzewać, aż owoce puszczą sok oraz zmiękną. Następnie zdjąć je z ognia i zmiksować na mus (uwaga: może pryskać, więc proszę rondelek trochę nakryć ręcznikiem papierowym). 7. Z powrotem postawić owoce na ogień, dodać mąkę

Mała Cukierenka
Sałatka z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem 429

pierś kurczaka10 g serka typu włoskiegopomidorki koktajlowe ( ok 10 sztuk)0,5 szklanki kaszy jaglanej1 łyżka masłatymianek, oregano, słodka papryka, sól, pieprzsos:1 łyżka płynnego miodu1 łyżka soku z cytryny0,5 łyżeczki octu jabłkowego1 łyżka oliwysól i pieprz(wszystkie składniki łączymy)Przygotowanie:Kaszę zalewamy w garnuszku 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut

Niezły Młynek
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 220

której oczy potrzebowały w naszej miseczce. "Ma działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, stanów zapalny zatok i oskrzeli, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie

Wypisz Wymaluj
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 217

łyżek oleju1 łyżeczka octu balsamicznego500-600 g polędwiczki wieprzowejsól morskaszczypta słodkiej papryki w proszku2 łyżki mielonego pieprzu czarnego2 łyżki oliwyDressing miodowo-cytrynowy:4 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1½ łyżki miodu1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem.  Wyłóż ją na wyłożoną papierem

karmelowy
Kotleciki cukiniowe z kaszą jaglaną z parowaru 283

Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, kroimy na małe kawałki. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Czekamy ok. 10 minut, z cukinii wylewamy sok, który się wytworzył. Do cukinii dodajemy pieczarki i szczypiorek, wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki, które układamy na folii aluminiowej w parowarze.     Kasze jaglaną

Parowar Faceta
Grzane wino / Mulled wine 154

wino do garnka. Dodajemy cukier waniliowy, cukier cynamonowy, goździki i imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Przed zagrzaniem się wina dodajemy sok z 1 plasterka pomarańczy i dobrze mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek pomarańczy i cytryny. Gotowe :)!***** We pour the wine into

Projekty ze smakiem
Galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze 314

jeśli, lubicie mięso można zmielić.                                Sok z cytryny podkreśli smak galaretki, Smacznego

Proste Potrawy
Ciacho malinowo-kakaowe 163

listami artykułów spożywczych. Ma być prosto i smacznie i nie drogo.Jest to przepis na dużą blachę 35*40cm.Zmniejszone ilości podam na końcu posta.Malin nie zasypuje cukrem, gdyż nie o sok mi chodzi, a całe owoce, nawet jeżeli są kwaśne.Do naszego ciacha potrzebujemy:- 9 jaj w temperaturze pokojowej(ja, gdy zapomnę o tym wcześniej, wkładam całe jaja na ok.pół

Pasje Jolki
Buraczki z czosnkem na zimę 1231

często przygotowuję słoiki na zimę. Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również polecam.2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny, aby nie straciły koloru.Gotujemy do miękkościok. 1,5 godziny, ale trzeba kontrolować,bo to zależy od wielkości warzyw. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw na dużych

Pasje Jolki
Kanapka z porem.Szybkie śniadanie 174

Por jest zasadotwórczy. Zaleca się go jeść po zatruciach grzybami, ołowiem ze spalin samochodowych, nieświeżym pokarmem.Sok z pora jest afrodyzjakiem dla mężczyzn, leczy kamice nerkową i

Pasje Jolki
Brokuł z Kalafiorem po Polsku 124

skróć czas do 3 minut. Gdy brokuł jest podgotowany, wyciągnij go łyżką cedzakową do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, a do wody po brokule wlej łyżkę octu lub soku z cytryny i wrzuć umyty i podzielony kalafior .Gotuj ok. 10 minut, po czym odcedź i dołóż do brokuła.Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku i dodaj bułkę tartą

Pasje Jolki
Bananowy Krem do ciasta / Banana cream cake 280

kremu potrzebujesz- 1/2 litra mleka- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżki mąki pszennej- 1/2 szklanki cukru- 200 g masła- 2 cukry waniliowe- żółtko jajka- 3 dojrzałe banany i odrobinę soku z cytryny.Do miseczki wlej pół szklanki zimnego mleka i dodaj do niego żółtko. Rozbełtaj. Teraz dodaj obie mąki i dobrze rozmieszaj aby nie było grudek.Resztę mleka zagotuj z cukrem

Pasje Jolki