 Zielona sałatka 416
Zielona sałatka 416wymieszać z jajkami, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem. W osobnej miseczce zmieszać jogurt, majonez oraz ocet jabłkowy. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać skórkę startą z 1/2 cytryny oraz łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, sosem polać składniki. Przed podaniem oprószyć kwiatami praz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Smacznego:) Przepis
Z miłości do słodkości Placek z kremem i truskawkami 209
Placek z kremem i truskawkami 209łyżki galaretki truskawkowej, łyżka żelatyny. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić na 5 minut. Podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, skórką oraz sokiem z 1/2 cytryny. Wlać rozpuszczoną żelatynę i wstawić na 15minut do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół. Połowę kremu wyłożyć
Z miłości do słodkości Świąteczne pierniczki 413
Świąteczne pierniczki 413paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy ładnie w rączce i wciskamy w środek migdały. Proste i urocze! ;) Pierniki po ostudzeniu dekorujemy lukrem zrobionym z mieszanki białka (opcjonalnie soku z połowy cytryny) i cukru pudru. W tym celu możemy użyć zwykłego pędzelka do pomalowania całej powierzchni lub tylki do lukru, jeśli naiwnie wierzymy, że uda nam się zrobić ładne
sama złodycz Tort czekoladowy z truskawkami 210
Tort czekoladowy z truskawkami 210upadłam na głowę :) Rzucanie biszkoptem zapobiega jego opadaniu, więc serio warto! Rozdrobnione truskawki podgrzewamy na wolnym ogniu z cukrem i odrobiną wody do momentu aż puszczą sok. Dodajemy mąkę i galaretkę, gotujemy chwilę do zgęstnienia i zostawiamy do ostygnięcia. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałeczki i przekładamy do garnka ze śmietanką i kakao. Całość delikatnie
sama złodycz Babka piaskowa 265
Babka piaskowa 265mąki 5 jajek 4 łyżki śmietany 30 % cytryna 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Maso ucieramy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz mąką przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy
Salonik smaków Sałatka porowa z brzoskwiniami 389
Sałatka porowa z brzoskwiniami 389brzoskwinia to ciekawe połączenie. Zapraszam na sałatkę porową z brzoskwiniami. Składniki: 30 dag pora 20 dag białej kapusty 1 jabłko 3 brzoskwinie z puszki 2 łyżki majonezu 5 łyżek soku z brzoskwiń cukier, sól, pieprz do smaku Por kroimy w półtalarki. Kapustę, obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki. Wszystko mieszamy i dodajemy
Salonik smaków Cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią 288
Cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią 288łososia1 średnia cukiniasólpieprz cytrynowycytrynaoliwa z oliweklistki miętyPRZYGOTOWANIE Usuwamy skórę z łososia. Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Cukinię kroimy na cienkie paski (sztuk tyle ile kawałków łososia). Sparzamy ją w gorącej wodzie przez 4 minuty. Każdy
Moje Kuchenne Rewelacje Sałatka z rukolą, gruszką i camembertem 269
Sałatka z rukolą, gruszką i camembertem 269Przepyszna sałatka z rukoli, sera camembert z gruszką i orzechami włoskimiSKŁADNIKI 2 gaście rukoli1 gruszka1 serek camembert garść orzechów włoskichsos:3 łyżki oliwy1 łyżeczka miodu1 łyżeczka soku z cytryny1/2 łyżeczki cynamonu Prymatszczypta chiliPRZYGOTOWANIEUmytą rukolę układamy na talerzu/półmisku/w misce :) Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę.Układamy na środku rukoli. Dookoła kładziemy plasterki serka camembert. Orzechy kruszymy
Moje Kuchenne Rewelacje TARTA Z RABARBAREM I BUDYNIEM ORAZ KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH – 1 zł 393
TARTA Z RABARBAREM I BUDYNIEM ORAZ KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH – 1 zł 393kliku miejscach widelcem. 9. BUDYŃ (1 min): nakładamy go na ciasto. Nie trzeba wcześniej podpiekać ciasta, ponieważ budyń spełnia funkcję izolacji pomiędzy ciastem a rabarbarem, który puści sok w miarę pieczenia, więc nie ma mowy o zakalcu. 10. RABARBAR + KRUSZONKA (3 min): równomiernie wypełniamy rabarbarem całą powierzchnię ciasta z budyniem. Całość obficie obsypujemy kruszonką. 11. PIECZENIE (35 min) : > tartę wstawiamy
Nerds Kitchen FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 287
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 287pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego
Nerds Kitchen Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 266
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 266minut, a następnie zalałem gulasz butelką piwa. W moździerzu roztarłem około łyżeczki kminku, łyżeczki kminu rzymskiego i łyżeczki suszonego oregano, a następnie dodałem przyprawy do gulaszu. Doprawiłem gulasz sokiem z całej limonki, solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną słodkiej papryki w proszku i szczyptą pieprzu kajeńskiego. Tak przygotowany gulasz dusiłem na małym ogniu, aby odparował z niego nadmiar
Wyprawy kulinarne Włochy, czyli mule a'la marinara 308
Włochy, czyli mule a'la marinara 308jedynie delikatnie zeszkliły się. Do zeszklonych szalotek i czosnku dodałem zawartość dwóch puszek pomidorów krojonych i całość przez około 5 minut gotowałem na małym płomieniu. Następnie na patelnię dodałem sok z 2 limonek, pozostawiając cztery plasterki wycięte ze środka do udekorowania potrawy. Na patelnię dodałem również 500 ml białego wytrawnego wina. Tak przygotowany sos delikatnie doprawiłem solą oraz niewielką ilością
Wyprawy kulinarne American Burger 315
American Burger 315przekrojone bułki. W sumie mięso powinno smażyć się około 12 minut - 2 razy po 3 minuty z każdej strony. Nie należy się przejmować, iż puszcza ono dość dużo soku, który nie jest potrzebny. Kiedy mięso się usmażyło wyjąłem podgrzane i lekko chrupiące bułki z pieca. Na każdej dolnej części bułki ułożyłem usmażony na grillu kotlet. Na kotlecie ułożyłem
Wyprawy kulinarne Perliczka po staropolsku 278
Perliczka po staropolsku 278cienkie plasterki. Użyłem jabłek dość twardych, takich, aby nie rozpadły się w czasie pieczenia i o raczej kwaśnym, niż słodkim smaku. Gdyby jabłka były zbyt słodkie polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo ewentualnie octu jabłkowego. Do jabłek dodałem szklankę suszonej żurawiny. Całość przyprawiłem łyżeczką tymianku i łyżeczką rozmaryny. Dodałem 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszałem, aby wszystkie kawałki jabłek
Wyprawy kulinarne Węgierskie leczo 270
Węgierskie leczo 270podlałem jedną łyżką oliwy i podgrzewałem na małym ogniu przez około 2 minuty, aż zaczęła wydzielać intensywny zapach. Wtedy dodałem na patelnię zawartość jednej puszki krojonych pomidorów. Po wymieszaniu soku z pomidorów ze znajdującymi się na patelni przyprawami, dodałem na patelnię pokrojoną w drobne kawałki paprykę i podgrzewałem na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie ponownie dodałem
Wyprawy kulinarne