ugotować wg przepisu na opakowaniu, pamiętając o namoczeniu przynajmniej na 12h . Sezam z oliwą i czosnkiem zmiksować blenderem. Następnie również za pomocą blendera zmiksować cieciorkę. Wszystko razem połączyć, dodać sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zblendować. Pomidorki pokroić na bardzo bardzo małe kawałki, dołączyć do pasty.Jeżeli pasta jest za gęsta, czyli blender nie daje rady
pieprzny smaczeksuszone naturalnie, marynowane w kwasie octowym lub mlekowym albo konserwowane solanką.- pieprz czerwony (peruwiański) to owoce rośliny Schinus terebinthifolius (tzw. "brazylijskiego drzewa pieprzowego.Działanie: Wspomaga trawienie (pobudza wydzielanie soków trawiennych) - pomocny w różnego rodzaju dietach, Wspomaga ukrwienie tkanek, wzmacnia mięśnie, Działa dezynfekująco i przeczyszczająco, odkrztuśnie i przeciwzapalnie w chorobach układu moczowego, Pomocny w bólach głowy, stawów
Wypisz Wymalujjogurtu naturalnego dodaję majonezu ale w wersji light można go pominąć. Składniki: 4 ząbki czosnku jogurt naturalny 165 ml 5 łyżek majonezu sól i pieprz do smaku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka oliwy z oliwek łyżeczka oregano łyżeczka przyprawy do ziemniaków (u mnie Prymat) Przygotowanie: Czosnek bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Do czosnku dodać cytrynę
cooklifeSalmon with leek-caper sauceSkładniki.4 filety z łososia bez skórkiOstra marynata cytrynowo-pieprzowa.1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego2 szalotki2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwekSos porowo-kaparowy.1 por mały2 łyżki kaparów konserwowych5 dag masła100 ml wina białego wytrawnegosólpieprz1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w moździerzu
Kulinarny karnet ChristopheraCudowny zachód słońca, moc pomarańczy i kolorów ciepłych jak letnie sycylijskie wieczory. Muśnięcie wiatru w delikatnych płatkach róży , subtelny powiew świeżości , lekkość, czar, moc. Nic lepszego nad świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, pełen witamin, połączony z korzenną kompozycją na bazie gruszki i Rooibos, doprawiony rozgrzewającym , aromatycznym cynamonem. Ten wyborny napar z kwiatową nutą płatków róży przyjemnie relaksuje, pobudza krążenie
Z Kuchni Do KuchniCiasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopniW malutkiej miseczce mieszamy sok z cytryny i cukier puder.Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka strunowego - nie może być zbyt gorące, ale musi ciągle jeszcze być płynne. Odcinamy malutki rożek worka.Na ciasteczka przyklejamy lukrem
Ciastkozercypółmisku i nałożyć dekoracyjnie krem serowy. Ozdobić papryczką chilli.Babeczki z kremem chrzanowym i oliwkami królewskimi.Składniki.10 babeczek wytrawnych10 oliwek królewskich5 dag naturalnego serka homogenizowanego2 łyżki chrzanu1 łyżeczka soku z cytrynysólpieprznatka do dekoracjiWykonanie.Serek wymieszać z chrzanem i przyprawami. Babeczki wypełnić kremem serowym, na wierzchu ułożyć oliwkę i ozdobić natką.Kminkówki krucho-drożdżowe.Składniki.20 dag mąki12 dag margaryny4
Kulinarny karnet Christopheraugotowanej zielonej fasolki szparagowej* 6-7 pomidorków koktajlowych* 12 czarnych oliwek* 50g dobrej jakościowo podsuszanej kiełbasy - u mnie papieska* garść świeżego szpinaku* dressing : 4 łyżki oleju z pestek dyni, sok z ćwiartki cytryny, łyżeczka miodu lipowego, sól, pieprz do smaku* opcjonalnie sezam i czarnuszka do posypania Przygotowanie :Składniki dressingu połączyć. Pomidorki przekroić na połówki. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć
Magiczne Życie Martykroimy na kawałki, pokrapiamy cytryną. Masło roztapiamy w garnuszku i wrzucamy do niego jabłka, cukier, cynamon, cukier wanilinowy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu jak jabłka zmiękną a sok, który się wytworzy w trakcie gotowania, prawie całkowicie wyparuje.Do miski wkładamy wszystkie składniki na kruszonkę. Najpierw mieszamy łyżką, a następnie palcami rozdrabniamy masę, żeby nie powstało zbite ciasto, a sypka kruszonka.Jab
Anielska Kuchnia Aniszybko zaraz zmontuję, bo przecież nie zasnę :-)Co my tu mamy, hmmm...będzie pasta, na kanapkę. Dzisiaj tylko jedna :-)Składniki:jedno dojrzałe awokadopół kostki fetydwa ząbki czosnkudwie łyżki soku z cytrynypieprz, sól, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia:Obieramy awokado, kroimy w kostkę. Łączymy z fetą oraz pozostałymi składnikami.Blendujemy lub rozdrabniamy dokładnie widelcem.Pasta gotowa od razu do spożycia, jednak na drugi
pieprzny smaczeksiebie dać)Sposób przyrządzenia : Warzywa dokładnie umyć, pokroić na kawałki mniejsze większe, jak lubicie. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i najpierw podsmażyć obie papryki. Kiedy puści soki i trochę odparuję przełożyć ją do miski. Analogicznie robić tak samo z pozostałymi warzywami jednocześnie skrapiając je odrobiną sosu sojowego. Jerzy twierdzi, że dzięki temu będzie pewność, że frittata
pieprzny smaczekmałe jajka 5 łyżek mąki sól,pieprz, zioła prowansalskie olej rzepakowy do smażenia Sposób przyrządzenia:Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić. Odcisnąć nadmiar soku. Szynkę i ser również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z cukinią. Dodać mąkę, jajka, przyprawy. Wszystko dokładnie razem połączyć, posmakować w razie konieczności dosolić. Smażyć na małej ilości
pieprzny smaczekMarchewka pyszna i zdrowa. Większość na hasło marchewka od razu kojarzy surówki , obiadki , soki. Mniejszość również wie, że z marchwi można robić ciasta, desery i tym podobne rzeczy. Dzisiaj dla tej większości będę robiła z marchewki, coś słodkiego do kawy.Składniki: 1/2 marchwi 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka1/2 cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia
pieprzny smaczekpomidorowego Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka, gotujemy 20 minut. dodajemy wszytskie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy. dodatki:30 dag piersi z kurczaka przyprawa
Z Majeczką w kuchnikoniec możemy też kotleta polać jajkiem, które nam zostało z panierowania. Gdy jajko się zetnie na mięsie utworzy się chrupiąca skorupka. Jeśli lubimy, możemy też go delikatnie skropić sokiem z cytryny.Kotlet schabowy panierowanyProporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:4 kotlety schabowemąka pszenna do panierowaniatarta bułka do panierowaniajajkosólpieprztłuszcz do smażenia (daję pół na pół smalec z olejem rzepakowym
Kulinarne przygody Gatity