sok - 13499 przepisów (strona:733/900)

Dżem agrestowy 111

   Powoli przygotowujemy zapasy na zimę.Dżem agrestowy wykorzystamy do ciast i jako dodatek do pieczywa.Składniki:-2 kg agrestu-1,5 kg cukru 

Maminek kulinarny
Nalewka agrestowa 192

połówki.Wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem.   Odstawiamy do czasu rozpuszczenia cukru, co pewien czas potrząsając słojem.      Kiedy cukier się rozpuści i powstanie sok, dolewamy wódkę i odstawiamy na 4 tygodnie.Po tym czasie odcedzamy płyn i dolewamy do niego spirytus.Mieszamy i rozlewamy do butelek, które odstawiamy na 3 miesiące.Trzeba trochę poczekać, ale warto.Na

Maminek kulinarny
Ćwikła z chrzanem 151

Młode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek.Składniki:-1 kg ugotowanych buraków-20 dkg świeżego korzenia chrzanu-sól-ocet lub sok z cytryny   Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki.Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy, do którego będzie wpadała

Maminek kulinarny
Dżem śliwkowy 131

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.Zasypujemy kilogramem cukru i odstawiamy na ok. godzinę.   Przekładamy do garnka, dosypujemy pozostały cukier i gotujemy.   Gdy pojawi  się dużo soku możemy go odebrać, zagotować i przelać do słoików ( nie wymaga dodatkowej pasteryzacji ) a resztę śliwek gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia.   Gorący dżem

Maminek kulinarny
Sałatka z kapusty 166

cukier i sól oraz pieprz.Dokładnie wszystko mieszamy.   Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy.Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały.   Przekładamy do słoików, uzupełniamy sokiem, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji na 25 minut.Smacznego

Maminek kulinarny
Kolorowa zapiekanka z serem feta 142

Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem, ale nie solimy- slony smak nada potrawie ser feta (poza tym sól sprawia, że warzywa puszczają sok).Pieczemy około 45 minut- warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Teraz musimy nastawić piekarnik na maksimum lub włączyć górną grzałkę- grill. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera feta. Wstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka Nicejska 233

Składniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna Sos winegret czosnkowy:2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina1 łyżka musztardy1 łyżeczka cukru lub mioduząbek czosnku, przetartysól, pieprz Przygotowanie:Przygotowanie sałatki jest banalnie proste.Zaczynamy

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak w estragonie 238

wino zacznie wrzeć, i wsypujemy sól. Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest dogotowane, odkrawamy kawałek z najgrubszej jego części. Jeśli wyciekający sok nie będzie przezroczysty, gotujemy jeszcze kilka minut, po czym znowu sprawdzamy mięso. Wyjmujemy kurczaka z patelni, a pozostały na patelni płyn doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę i starannie mieszamy, doprawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Placki z cukinii 83

Składniki:2 cukinie4 ziemniaki1 marchew1 jajko4 łyżki mąkiolej do smażenia Przygotowanie:Cukinie, ziemniaki i marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odstawiamy na sitku aby

Smakowity Blog Kulinarny
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 199

lodówki na 30 minut. Aby przygotować farsz, na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek, aż się lekko zezłoci. Dodajemy szpinak i gotujemy przez 2-3 minuty, aż soki, które się wydzielą, zredukują się. Lekko zwiększamy ogień, dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Szpinak odcedzamy i siekamy. W dużej misce mieszamy ricottę, parmezan i szpinak. Jeśli trzeba przyprawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 386

Bardzo proste, pyszne danie. Gorące grillowane mięso we wspaniałych chlebkach na ciepło. Dip z awokado nie jest typowo marokański, ale jego gładka, jedwabista tekstura z dodatkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone podudzia kurczaka z bekonem i puree z selera i ziemniaków 360

chrzanu1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sólpieprz białyPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka. Do miski wlewamy rum, dodajemy 3-4 łyżki miodu, skórkę z 1 limonki i sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Do marynaty wkładamy podudzia kurczaka, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 1/2 ostrej papryczki pokrojonej w plastry i kilka listków szałwii porwanych na mniejsze kawałki. Odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Żeberka w marynacie Jack Daniel's 162

Jasper Newton Daniel urodził się w połowie XIX wieku w Lynchburgu w amerykańskim stanie Tennessee. Dziś to małe miasteczko odwiedza rocznie około 200 tysięcy turystów, a

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z mango, awokado i wołowiną 174

łatka: Rukolę i sałatę myjemy i osuszamy. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w plastry. Awokado przecinamy, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy na połówki. Układamy na talerzu przygotowane składniki sałatki. Wołowinę kroimy w plastry, układamy na sałatce. Na koniec dodajemy cienkie plasterki sera grana padano i listki bazylii

Smakowity Blog Kulinarny
Chłodnik z ogórków 171

litr maślanki8 ogórków gruntowych1-2 ząbki czosnku1 pęczek koperkukilka listków miętysólpieprzPrzygotowanie:Ogórki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puszczą sok. Koperek i miętę myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie odciskamy ogórki, przekładamy do garnka i mieszamy z maślanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny