sok - 13499 przepisów (strona:730/900)

Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 149

Reszta moich dodatków to:czerwona świeża papryka pokrojona w słupki,oliwki pokrojone w plasterki,cebula pokrojona w piórka,sucha kiełbasa pokrojona drobno.Sos pomidorowy:pół szklanki gęstego soku pomidorowego,3 łyżki oliwy lub oleju,1 łyżka ziół prowansalskich,duża szczypta soli,2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Wszystkie składniki połączyć. Jeśli często robicie pizzę, to taki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto marchewkowe z chili 222

wyrzucać. Można zasypać je lekko cukrem lub polać miodem, do tego naturalny jogurt i gotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy. I te wszystkie składniki wrzuciłam do ciasta potem. Dla dodania wyrazistości dosypałam jeszcze ostrej papryki, którą dawało się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami 211

lekko cebulę pokrojoną w piórka lub grubszą kostkę. Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojone na 4 pieczarki. Poddusić wszystko razem i dodać rozdrobnione dowolnie pomidory z puszki - wraz z sokiem oczywiście.Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę - zagotować i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości - doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza krakowska 170

Ciasto na pizzę nafaszerowałam ziołami i czosnkiem, więc samo w sobie było pachnące i smaczne. Dodatek płatków owsianych nadał ciastu chrupkości. Jednym słowem: pychaaaaaa :)Sos pomidorowy:2/3 szklanki gęstego soku pomidorowego,4 łyżki oleju,1 łyżka ziół prowansalskich,2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,duża szczypta soli,odrobina świeżo zmielonego pieprzu.Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić (w temperaturze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowany łosoś z zapiekanymi ziemniakami w ziołach 174

kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę.Ryba:filety z łososia,sól, pieprz (najlepiej biały),cytryna,suszona bazylia,suszony tymianek,olej.Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i bazylią. Odstawić na kilka minut.Tak przyprawioną rybę grillować (lub opiec na patelni lekko posmarowanej olejem) z obu stron przez kilka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki Red Velvet na Światowy Dzień Pieczenia 151

piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut. Upieczone wystudzić na kratce.Babeczki dekorujemy kremem, ja przygotowałam najzwyklejszą bitą śmietanę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, żeby przełamać słodycz babeczek :) Swoje babeczki wirtualnie podaruję wszystkim fajnym babeczkom zaglądającym do mnie :) częstujcie się, dziewczyny! :)Razem z grupą innych blogerów zdecydowaliśmy się upiec wspólnie właśnie babeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekana cukinia z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 146

średniej wielkości kostkę, bazylię posiekać. Do mięsa dodać pomidory, bazylię, zioła, jajko i sól. Dokładnie wyrobić masę. Z posolonych cukinii odlać powstały pod wpływem soli sok. Na dno włożyć mozzarellę dociskając lekko. Na ser wkładać masę mięsną również dociskając. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i ustawiać w nim nadziane mięsem i serem kawałki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Banawino - delikatnie alkoholowy drink na babskie ploteczki, czyli nektar bananowy i czerwone wino 240

oprócz najróżniejszych kaw na zimno, chciałoby się wypić coś równie chłodnego, a wieczorem może i "z charakterem" ;) Bazując na dość popularnym już chyba drinku z bananowego nektaru, soku z czarnej porzeczki i wódki, stworzyłam moją własną jego wersję: banan i wino. Napój smaczny, oryginalny i w sam raz na typowo kobiece spotkania :) Nazwałam go Banawino

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aksamitny dżem jeżynowo - porzeczkowy 189

minutach.Na koniec dokładnie przetrzeć dżem przez sito, aby uzyskał delikatną, aksamitną konsystencję. Jeśli wolimy gęstsze dżemy, wtedy przed gotowaniem należy odlać część soku - wykorzystujemy go na przykład do napojów. Można też gotować znacznie dłużej dżem, wtedy woda odparowuje w znacznie większym stopniu.Ilość cukru podałam orientacyjnie. Polecam wsypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 155

tworzyć pyszne, pachnące pasztety. Składniki:40 dkg wątroby wieprzowej,70 dkg karkówki,2 średnie cebule,5 większych ząbków czosnku,0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego,1 puszka czerwonej fasoli,sól, grubo mielony pieprz,1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,1 łyżka słodkiej mielonej papryki,1 łyżka majeranku,3-4 łyżki oleju.Mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu 179

łyżeczka mielonego kardamonu,3-4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy.Jajka ubić cukrem, dodać olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i kawę. Połączyć razem. Następnie dodać odcisnąć dynię jeśli puściła dużo soku i dodać. Po wymieszaniu, na samym końcu dodać mąkę i dokładnie wszystko połączyć.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domek Baby Jagi z piernika 207

udekorować połówką migdała. Oprócz tego wyciąć komin, i paski na płot. Piec ok 12-15 minut. Z białek i soku z cytryny ucieramy bardzo gęsty lukier. Dom sklejamy  i dekorujemy według własnego uznania, cukierkami i pierniczkami :)Wesołych Mikołajek

Niezły Młynek
Sałatka gyros 186

Następnie nałożyłam ketchup na ogórki i wyłożyłam odsączoną kukurydzę i fasolę. Wszystko to zalałam majonezem wymieszanym z jogurtem i czosnkiem. Kapustę poszatkowałam, doprawiłam szczyptą cukru, soli i odrobiną soku z cytryny.Dlatego, że przygotowywałam wszystko z połowy porcji sałatki było też połowę miski i ciężko zobaczyć warstwy jednak jak wykonamy sałatkę z całej porcji zmieści się w misce i będzie też

NA MOIM TALERZU
Kotlety mielone i ćwikła 182

tego dania.Ćwikła składniki:buraki ok. 4 małych (ugotowane obrane i starte na tartce)chrzan 2 łyżki (ilość zależy od ilości buraków)ocet balsamiczny mała łyżeczka (lub trochę soku z cytryny)szczypta cukru pieprz ziołowy/czarny mielonysól

NA MOIM TALERZU
Kwaśny kapuśniaczek 178

siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy

NA MOIM TALERZU