sok - 13499 przepisów (strona:736/900)

Kapusta zasmażana 490

boczku;3 ziarna ziela angielskiego;1 liść laurowy;5 ziaren pieprzu;3 łyżki mąki pszennej na zasmażkę;Olej/oliwa do smażenia;Pieprz zmielony;Sól.Sposób przygotowania: Kapustę odsączyć z nadmairu soku i drobno pokroić.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Pokrojoną kapustę włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, tak aby woda przykryła całą kapustę.Do garnka z kapustą dodać połowę

Gospodyni Miejska
Surówka z młodej kapusty 367

kapusty (około 500 g);2 małe marchewki (około 100 g);1 mała, biała cebula;1/2 natki pietruszki;1 ząbek czosnku;4 łyżki oleju/oliwy;2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny;1 łyżeczka cukru;Sól;Pieprz. Sposób wykonania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.Cebul

Gospodyni Miejska
Shoarma drobiowa z trzema sosami 839

majonezu;1/2 łyżeczki cukru;1/4 łyżeczki soli.Sos ostry:6 łyżek keczupu pikantnego;1/2 drobno posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili;1/2 drobno posiekanenj, małej cebuli;1 łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka słodkiej papryki;1/4 łyżeczki chili lub pieprzu.Sposób wykonania:Mięso:Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na małe kawałki. Następnie mięso polać olejem, oprószyć

Gospodyni Miejska
Chłodnik wiejski 169

śmietany i jogurtu greckiego jest podana w gramach, ponieważ w tak oznaczonych opakowaniach najczęściej występuje w sklepach.Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.Dodatek octu można pominąć lub zastąpić go sokiem z cytryny

Gospodyni Miejska
Stefanka 345

przepis na blachę o wymiarach 32x22 cm. Może się wydawać, że ciasta nie da się rozciągnąć na tak dużą blachę, ale jest to mylne wrażenie.Do kremu można dodać sok z wyciśniętej cytryny lub dodatkowo każdy z blatów posmarować dżemem czy powidłami.Blaty ciasta należy piec oddzielnie. Nie można upiec jednego placka i przekroić go na 3 części.Miód można

Gospodyni Miejska
Buraczki zasmażane 291

zimno jako dodatek do drugiego dania.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do przygotowania tej surówki można wykorzystać buraki pozostałe z gotowania wiejskiego barszczu czerwonego.Ocet spirytusowy można zastąpić jabłkowym, lub sokiem z całej cytryny.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Margarynę można zastąpić masłem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Leczo 126

dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić (już bez przykrycia), co jakiś czas mieszając, aż pomidory całkowicie się rozpadną, wszystkie warzywa będą miękkie, a część soków wyparuje.Na koniec dodać słodką i ostrą paprykę w proszku oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać z pieczywem lub ziemniakami.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Z dodatku ostrych papryczek

Gospodyni Miejska
Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym 234

małego dziecka.Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym, ale może być także rozdrobniony czy w oleju.Smak sosu można wzbogacić o czosnek czy o papryczkę chili.Koncentrat pomidorowy można zastąpić sokiem pomidorowym, przy czym sos może wówczas nie mieć tak intensywnie czerwonego koloru.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie oraz papryki o dowolnym kolorze

Gospodyni Miejska
Zupa jarzynowa z burakiem 210

śmietanką UHT (taką do kawy, tak nie powinna się zważyć).Z dodatku octu można zrezygonować (choć nie powinno się, bo on zapewnia kolor z buraków), lub zastąpić go sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym 228

żółtym serem.Dodatek wędliny można pominąć lub zastąpić ją tuńczykiem, salami czy mięsem mielonym.W celu zbogacenia smaku zapiekanki można zwiększyć ilość czosnku i/lub dodać kukurydzę.Koncentrat pomidorowy można zastąpić szklanką soku pomidorowego czy zblenowanymi pomidorami z puszki

Gospodyni Miejska
Bigos cygański 4021

nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.Cebule obrać, pokroić w pióra.Papryki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie, długie paski.Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Ogórki kiszone odsączyć z soku i pokroić w cienkie, długie paski.Na rozgrzany na głębokiej patleni olej wrzucić pokorojoną w pióra cebulę i zeszklić.Do zeszklonej na patelni cebuli dodać pokorojone w plasterki pieczarki i podsmażyć. Przyprawić

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką 349

Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a śmietanę kremówkę śmietanką UHT o zawartości tłuszczu 18% (taką do kawy).Do wody, w której będzie gotowany brokuł można dodać  łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru (zapewni mu to soczyście zielony kolor) lub ugotować brokuła na parze.Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych.Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować

Gospodyni Miejska
Surówka z kiszonej kapusty 343

netto, po odsączeniu);1 średnia marchewka;1 jabłko;1 mała cebula;4 - 6 łyżek oleju (u mnie rzepakowego);1 łyżeczka curku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kapustę dobrze odcisnąć z soku i drobno posiekać.Jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (u mnie na grubych).Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach

Gospodyni Miejska
Menemen - turecka jajecznica 187

czosnku. Dodać kumin i płatki chili i smażyć, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut.Po tym czasie zalać krojonymi pomidorami z puszki i smażyć na małym ogniu, aż sok wyparuje, a potrawa stanie się gęsta. Przyprawić solą do smaku. Wymieszać.Następnie za pomocą łyżki zrobić w sosie 4 dziury i wbić w nie całe jaja. Smażyć, aż się zetną

Gospodyni Miejska
Zapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem 183

masła i majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pióra cebuli i chwilę podsmażać. Dodać pieczarki, oprószyć solą i dalej podsmażać. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać pokrojoną paprykę i podsmażać, aż cała woda z pieczarek i papryki wyparuje, a warzywa będą miękkie. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wysypać równomiernie połowę kaszy

Gospodyni Miejska