sok - 13499 przepisów (strona:742/900)

658. Omlet z ricotty 151

omlet z ricotty(bez ubijania białek)z rozgniecionymi truskawkami* i miodem *z cynamonem i sokiem z cytrynyTym razem bez ubijania białek, w środku wyszedł tak genialnie grubaśny i taki delikatny, że nie pomyślałabym. Bałam się, że będzie surowy coś, ale ładnie doszedł ;)Wagarowania dzień drugi, oj nieładnie

More food, love and dreams
680. Z kokosowym twarożkiem. 137

naleśniki z kokosowym twarożkiem*, mleczkiem kokosowym i malinami**oprószone trzcinowym cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi*twarożek sernikowy+mleczko kokosowe+mąką kokosowa**część rozgnieciona z sokiem z cytryny, w środku teżA teraz pakuję się i jadę nad wodę

More food, love and dreams
692. Z kremem mascarpone. 176

Drożdżowe kawowe naleśniki z kremem mascarpone* i malinami**oprószone trzcinowym cukrem pudrem*ser mascarpone, śmietanka, żółtko utarte z cukrem, sok z limonki**w środku teżPoranek idealny. Pomimo, że pogoda za oknem nie do końca taka jest.Wieczorem się grill zapowiada. Trochę odmiany

More food, love and dreams
Ćwikła 205

tarce, najlepiej na drobnych oczkach.Korzeń chrzanu płuczemy chłodną wodą, obieramy skórkę i ścieramy na drobnych oczkach tarki (polecam zetrzeć chrzan w mikserze). Starty chrzan mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny żeby nie ściemniał. Do buraków dodajemy odpowiednią ilość chrzanu smakując czy nie jest zbyt mocny. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną octu

prawdziwe jedzenie
Grillowany łosoś na himalajskim kamieniu solnym 150

niego sól oraz inne naturalne bogactwa mineralne, które znajdują się wewnątrz bloków solnych. składniki: 1 duży filet łososia ze skórą (około 1 ½ kg)1 Himalajski kamień solnydo sosu/glazury2 łyżki soku z limonki2 łyżki octu (ryżowego, jabłkowego lub białego wina)2 łyżki musztardy Dijon2 łyżki miodu2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku½ łyżeczki czosnku w proszku½ łyżeczki czarnego pieprzu¼ łyżeczki pieprzu cayenne60

naRuszcie
Grillowane szaszłyki z mango, podawane z łososiem w wiśniowej glazurze z sosem sriracha 160

Wyjątkowe połączenie składników występujące w tym przepisie sprawia, że bardzo często do niego wracamy. Szczególnie gdy potrzebujemy dania na szybko i tylko dla kilku osób. Składniki

naRuszcie
Muffiny jogurtowe z konfiturą 338

szklanki cukru,180 g jogurtu naturalnego,3 łyżki mleka,1 jajko,2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki oleju,2 łyżeczki cukru waniliowego,2 łyżeczki syropu z pigwy (ewentualnie sok z cytryny),konfitura malinowa Krokus.  Przygotowanie:    Do pierwszej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia. Do drugiej miski mokre składniki: jogurt, roztrzepane jajko, mleko

Aga w kuchni
TORCIK OWOCOWY Z MASĄ BUDYNIOWĄ 148

łyżki cukru pudruaromat waniliowydodatkowo;serek mascarpone 250gkolorowe cukrowe perełkiszklanka wiórek kokosowychowoce na wierzch : u mnie 2 kiwi, koszyczek truskawek, 2 plastry cytrynyponcz: 1,5 szklanki przegotowanej wody, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukruWykonanie:biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po torchu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem

Z Majeczką w kuchni
POMIDOROWA SALSA 133

Idealny dodatek do mięs na zimno, wędlin i pasztetów, pyszna..Składniki:2 papryczki chili2 duże pomidory1 zielona papryka1 cebula5 ząbków czosnku1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis1/4 łyzeczki

Z Majeczką w kuchni
TROSZKĘ INNY RABARBAREK 95

cytryny3 gałązki miętycukier cytrynowy-do smaku,ja sypię 4 łyżkiWykonanie:Rabarbar kroimy, jabłka obieramy,kroimy w cwiartki, wrzucamy do garnka zwodą. Zagotowujemy. Dosypujemy cukier, mieszamy, wrzucamy listki miety, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok.5 minut, Przelewamy do dzbanka, chłodzimy

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA Z ZIARNAMI I ORZESZKAMI PINII 234

samodzielne danieSkładniki:opakowanie mieszanki sałat z rukolą15 kostek sera fetaop. chrupiącej sałatki Bakalland- prażony mix:słonecznik,dynia,pinia15 pomidorków koktajlowychpęczek rzodkiewkigarść kiełków lucernysos:3 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki soku z cytrynypieprz czarny sól morska ziołowa KamisWykonanie:Do salaterki przekładamy sałaty, rzodkiewki pokrojone  w plasterki, połówki pomidorków koktajlowych, kiełki lucerny, dodajemy kostki fety i mieszankę Bakalland. Wszystko polewamy sosem

Z Majeczką w kuchni
ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM 129

sezonie zbieramy ją rodzinnie i robię z niej przetwory nigdy jednak nie używałam do marynaty,dzięki temu pomysłowi napewno marynaty na grila bede wzbogacała żurawiną. Dodatek pomarańczy i jej soku też dał smaczka..Palce lizać!Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród:Zasady są bardzo proste.Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień to  nowe wyzwanie, które polega na podaniu

Z Majeczką w kuchni
MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO 117

niego owady.Po tym czasie zalewamy go wodą, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odciskamy przez ściereczkę kwiaty, wyciskając z nich płyn. Wlewamy wszystko do dużego garnka, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz już gotując na wolnym ogniu dodajemystopniowo cukier. Po ok 15 minutach gotujący się,,miód" dopiero zaczyna pachnieć miodem. Nie mieszamy ,gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Gęstość

Z Majeczką w kuchni
SYROP Z CZARNEGO BZU 121

przeziębieniach i kaszlu.Niezawody przepis babci, po który i ja teraz chętnie sięgam. Składniki:10 szklanek wody1 cytryna1 szklanka cukru50 baldachów kwiatu czarnego bzuWykonanie:Do wody doajemy cukier, wyciskamy sok z cytryny, zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, odstawiamy, wrzucamy kwiaty czarnego bzu. Odstawiamy na dobę. Po tym czasie odcedzamy, syrop zagotowujemy, gorący przelewamy do buteleczek. Pasteryzujemy ok 5 minut. Z tego

Z Majeczką w kuchni
BISZKOPTOWY ŚMIETANOWIEC 187

Proste,szybkie do przygotowania ciasto. W upalne dni mocno schłodzone i syci i orzezwia. Składniki:biszkopt:6jajek15 łyżek mąki15 łyżek cukru2łyzeczki proszku do pieczenia2 kubki

Z Majeczką w kuchni