gościom. Składniki: Na 10 porcji: 10 dużych bułek 800g szynki surowej 350g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 1 papryczka pepperoni 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 pomidor mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 cebula 50g śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka przyprawy gajowego Bella-Bis 1 łyżeczka przyprawy do steków Bella(...)myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię, dodajemy po łyżce przyprawy gajowego oraz do steków i podlewamy 1/2l wody. Dusimy ok 1 godzinę a następnie dosypujemy czerwoną soczewicę i ponownie dusimy przez kolejne 45 minut. 2. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, paprykę w krótkie paski, a papryczkę pepperoni w krążki. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy
Kuchnia w czekoladzieSpaghetti à la bolognese z soczewicą czerwoną to bardzo pyszne i pożywne danie. Próbowaliście kiedyś takiego połączenia? Ja bardzo lubię łączyć soczewicę z pomidorami i tutaj również sprawdziło się to świetnie. Myślę, że posmakuję również mięsożercom 🙂 Składniki/2 porcje: – 200g makaronu – 1/2 szklanki czerwonej soczewicy – 1 mała cebula – 400ml sosu pomidorowego Czytaj więcej → Artykuł
greengoodiesCiekawa w smaku zupa krem z pieczonych buraczków i soczewicy. Z podduszoną na maśle cebulką i czosnkiem. Z niewielką ilością czerwonej soczewicy. Doprawiłam ją imbirem i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po ugotowaniu zblendowałam na gładki krem i podałam z kremowym twarożkiem chrzanowym oraz świeżymi kiełkami. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 650 g małych buraków 1 cebula 2 ząbki(...)czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 cm kawałek imbiru 3 łyżki czerwonej soczewicy sok z 1/2 pomarańczy 2-3 szklanki gorącego bulionu lub wody pokrojona na cząstki cytryna do wyciśnięcia 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz, szczypta chili DO PODANIA : 3 łyżki śmietankowego twarożku (np. Almette) wymieszane z 2 łyżeczkami chrzanu
cool and mintysoczewicą Potrzebujesz: oliwa 2 duże cebule 2 małe cukinie 2 czerwone papryki 2 puszki pomidorów 3 ząbki czosnku 2 łyżki czarnych oliwek 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 garść świeżych liści bazylii 1 szklanka wody sól, pieprz, suszone oregano, słodka papryka, pieprz cayenne do smaku Dodatkowo: ser feta czarne oliwki listki bazylii grzanki/świeże pieczywo Sposób przyrządzenia(...)wrzuć na rozgrzaną oliwę - smaż przez ok. 20min. 4. Podsmażone warzywa zalej pomidorami z puszki i wodą. 5. Dorzuć przekrojone na pół oliwki i liście bazylii. 6. Wsyp czerwoną soczewicę, wymieszaj dokładnie i gotuj do miękkości soczewicy. 7. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano, słodką papryką i pieprzem cayenne. 8. Podawaj z pieczywem, dodatkową porcją listków bazylii
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZupa krem pomidorowa z czerwoną soczewicą i aromatyczną mleczną pianką z dodatkiem kurkumy. Zupę doprawiłam suszonym imbirem, kminem rzymskim, kurkumą i odrobiną cynamonu, dzięki którym nabrała orientalnego smaku i aromatu. Jest rozgrzewająca i sycąca, idealna na chłodne dni Składniki: 500 g przecieru pomidorowego „Łowicz” 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2,5 litra
Oryginalny smakjuż ostatnia pomidorowa ze świeżych pomidorów w tym sezonie. Znowu kremowa wersja. Bardzo smaczna i pożywna bo z dodatkiem czerwonej soczewicy. składniki: 1,2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula 1 marchewka 1 l bulionu sól,pieprz cukier do smaku Cebule i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Odmierzyć pół
Monia miesza i gotujeZupa-krem z czerwonej soczewicy i batatów to bardzo rozgrzewające i lekko pikantne danie, które świetnie sprawdzi się przy mroźnej pogodzie. Do tego ma piękny, pomarańczowy kolor, a dodatek mleczka kokosowego i świeżej kolendry sprawia, że zaczynam myśleć o egzotycznych krajach. Continue reading... Artykuł Zupa-krem z czerwonej soczewicy i batatów pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuKremowa zupa marchewkowa, z czerwoną soczewica. Aromatyczna i pyszna. Składniki: kilka łyżek oliwy z oliwek 300 g marchewki 1 duża cebula mała pietruszka biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 100g czerwonej soczewicy około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 3 listki bazylii 50 g ziaren
Smak mojego domupół szklanki wody 5-6 łyżek oliwy z oliwek pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia (przyda się także wałek do ciasta :) Farsz: 3/4 szklanki nieugotowanej czerwonej soczewicy pół czerwonej cebuli 1-2 ząbki czosnku (zależy jak bardzo lubimy czosnek:) 6-7 suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki prażonego słonecznika 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii (ewentualnie pół(...)sól i wodę. Mieszamy dokładnie i dodajemy oliwę. Ciasto ma być miękkie, ale nie lepiące. Gdy jest zbyt twarde dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt lejące dodajemy mąkę. 2. Soczewicę wstawiamy do gotowania (1 miarę soczewicy zalewamy 2 miarami wody). Odrobinę solimy i gotujemy, aż cała woda zostanie wchłonięta. Po ugotowaniu odstawiamy ją do ostygnięcia. 3. W czasie gotowania
Bananowe PoleMoje ulubione kotleciki bezmięsne . Do przygotowania ich wykorzystałam dziś czerwoną soczewicę, ale zastępując ją różnymi warzywami strączkowymi z dodatkiem ulubionych przypraw , można stworzyć różnorodne, smaczne i wartościowe posiłki. Składniki: ok. 1 szklanka czerwonej soczewicy 1jajko 3-4 łyżki płatków owsianych/ delikatnie zmielonych/ 2 łyżki otrębów pszennych
Zakamarki mojej kuchniWitajcie :) Mam dzisiaj strasznego lenia nic mi się nie chce robić :) no ale obiad obowiązkowy :) Dzisiaj ugotowałam rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy , warzyw na pysznej Kiełbasie królewskiej wędzonej , suszonej z firmy Tradycyjne Jadło . Kiełbasa ta daje niesamowity smak i aromat zupie , wytworzona jest z mięsa wieprzowego z naturalnymi ziołami i przyprawami , bez dodatku konserwantów(...)pętka Kiełbasy królewskiej firmy Tradycyjne Jadło 2 marchewki kawałek pora kawałek selera natka pietruszki , gałązka lubczyku , selera, , pieprz , domowa vegeta, chili do smaku 1 szklanka soczewicy czerwonej śmietanka 12 % 3 łyżki około 5 , 6 ziemniaków Wykonanie : Soczewicę wsypać do miski i zalać na noc wodą. Do garnka wlać około 2 , 2,5 litra
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 350 g piersi z indyka 1 cebula 1 papryczka chili 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego czosnek granulowany, papryka ostra mielona, sól, pieprz, oregano 4 średnie ziemniaki 1/2 papryki czerwonej Soczewicę zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości (powinna powstać papka), doprawiamy solą, papryką, czosnkiem i oregano. Papryczkę chili kroimy w małe kawałeczki (bez nasion), cebulę(...)płuczemy i kroimy w plasterki - wykładamy na dno wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i posypujemy papryką ostrą mieloną, na ziemniaki wykładamy naszą soczewicę, a na nią pokrojoną w plastry, posoloną i popieprzoną pierś z kurczaka, posypujemy pokrojoną w kostkę czerwoną papryką i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 30 minut, po tym czasie wykładamy po kawałku
Moje-pitraszeniewracamy do pożywnych dań jednogarnkowych, zgodnie z prawami natury o tej porze roku chce się jeść bardziej treściwie, co wcale nie znaczy, że musi być niezdrowo, kociołek z czerwoną soczewicą z dodatkiem papryki, pieczarek na kiełbasce z dużą ilością cebulki jest pożywny i zdrowy, a po za tym gotuje się samo i na dodatek błyskawicznie. Wspaniały aromat(...)smak bez zbędnych składników. Składniki na 4-5 porcji: 20 dag drobnej czerwonej soczewicy (polecam z Lidla) 20 dag cienkiej kiełbasy np. śląskiej 15 dag chudego boczku wędzonego 2 cebule Około 1 litr wody lub bulionu domowego ½ czerwonej papryki 3 duże pieczarki 2 średnie marchewki 2 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 1 łyżeczka przyprawy do dań
Wanilia i KardamonKolejna wersja krokietów. Jako farszu użyłam czerwonej soczewicy i pieczarek. Te dwa składniki doskonale sprawdziły się także jako farsz do bakłażanów . Soczewica jest bardzo sycąca a do tego naleśnik i panierka więc taki krokiet z dodatkiem barszczyku to solidny posiłek. składniki: naleśniki 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szkalnka wody, może być gazowana 1-2 jajka 2 łyżki(...)oleju duża szczypta soli farsz 500 g pieczarek 300 g czerwonej soczewicy 2 duże cebule sól,pieprz majeranek oraz olej do smażenia 2-3 jajka panierka z cieciorki i siemię lniane złote Składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Jeśli jest za gęste dolać jeszcze wody. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Soczewicę przepłukać wodą
Monia miesza i gotujeuwielbia wszelkiej maści pasztety. Dlatego znalazłam alternatywę. Do zrobienia pasztetu użyłam czerwonej soczewicy oraz warzyw. Struktura pasztetu jest delikatna, dzięki czemu pasztet wychodzi przepyszny. Jeśli ktoś lubi może użyć zielonej lub innej ulubionej soczewicy. Znakomicie zastąpił pasztet mięsny. Polecam spróbować ;) Składniki: 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 duża marchew 1 liść
Słodki Zakątektarce 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę po 2 łyżeczki kurkumy i wędzonej papryki opakowanie 50 g czerwonej pasty curry pół litra wody lub bulionu warzywnego 3/4 szklanki soczewicy czerwonej (przepłukanej pod bieżącą wodą) pół świeżego ananasa lub ananas z puszki pokrojonego na kawałki sok i skórka otarta z limonki łyżka masła orzechowego opakowanie młodego szpinaku(...)masła klarowanego podsmażyć cebulę. Kiedy się zeszkli dodać imbir, czosnek, kurkumę, paprykę, pastę curry, oraz bulion lub wodę. Wymieszać i dodać dynię i paprykę a po kilku minutach czerwoną soczewicę. Gotować 15 minut aż soczewica się rozpadnie tworząc aksamitny sos. Na koniec dodać ananasa, sok i skórkę z limonki, masło orzechowe i szpinak. Wymieszać i podawać na ciepło posypane
Ugotowane pozamiatane