podany z oliwą z pestek dyni. 1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia, można zmiksować później, razem z soczewicą) 100 g zielonej soczewicy 1 łyżka czerwonej soczewicy 1 łyżka kaszy gryczanej (lub dowolnie innej, u mnie łamana niepalona. przyprawy: sól, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, majeranek Soczewicę gotujemy do miękkości. Miksujemy razem z dynią i przyprawami. Dodajemy czerwoną soczewicę i kaszę. Mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 50 minut
Kucharzycaobiadu. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 1 pierś kurczaka 30 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 batat ( 400- 500 g) 1 mała czerwona papryka 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki zielonej soczewicy (można zastąpić czerwoną) 2 pomidory 1,25 l gorącego bulionu lub wody PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz; po 1 płaskiej łyżeczce: suszonego(...)pierś kurczaka i smażymy mieszając, przez kolejne 2 minuty. Dodajemy pokrojoną paprykę i bataty oraz wszystkie przyprawy. Mieszając, smażymy 1 minutę. Dodajemy zieloną i czerwoną soczewicę. Dolewamy gorący bulion. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 15 minut. Dodajemy krojone pomidory i gotujemy jeszcze 10 minut. Dolewamy mleczko kokosowe lub śmietankę
cool and mintymożna ją rozrzedzić bulionem. Na zdrowie:) Porada na dziś: potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica ulegnie stwardnieniu oraz utraci cenne białko. Czerwona soczewica nie wymaga uprzedniego namaczania, wystarczy ją przepłukać na sicie zimną wodą. Składniki 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy (ind. masur dal) 1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę(...)szklista. Dodać pora, posiekany czosnek i imbir oraz przyprawy - kumin, kurkumę, kolendrę, słodką i ostrą paprykę i smażyć około minuty, aż zaczną wydzielać aromat. Przełożyć wszystko do wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGęsta, aromatyczna, rozgrzewająca, pyszna, czyli idealna na jesienno-zimowe obiady. Jeśli nie próbowaliście musicie to zmienić! Pokochacie ją tak jak moja rodzinka :) Polecam!!! Składniki na zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami: 400 g czerwonej soczewicy 2-3 cebule pokrojone w kostkę 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki(...)łyżka słodkiej papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 gałązka rozmarynu bulion lub woda olej sól pieprz cukier 100 ml słodkiej śmietanki Soczewicę przesypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (2 cm ponad poziom soczewicy), odstawiamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy cebule i szklimy na średnim ogniu. Marchew
Rozpustne gotowaniesyty i lekko pikantny obiadek w 25 minut.Proszszszeee;-) Wegetariańska zupa marokańska z soczewicą czerwoną Składniki: 1 duża cebula 4 ziemniaki 2 marchewki 1 papryka czerwona 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki przyprawy marokańskiej 1 1/2 litra wrzątku1 kostka rosołowa: warzywna BIO - ja swoje kupuje w Rossmann na dziale ze zdrową żywnością;-) Warzywa(...)obieramy. Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym. Zalewamy wrzątkiem. Dodajemy pozostałe pokrojone warzywa, kostkę rosołową, przyprawę marokańską i soczewicę.Gotujemy 20 min. Czyż nie pisałam, że będzie szybko i prosto?;-P Teraz koniecznie dajcie znać czy zupka Wam smakowała
Restauracyjka Literackasoczewica czerwona 1 szklank soczewica czarna 1/2 szklanki marchew 2 sztuki seler korzeniowy 1 sztuka mały pietruszka 1 sztuka grzyby suszone 1 kapelusz (prawdziwek) słonecznik łuskany 1 opakowanie oliwa z oliwek 2 łyżki kurkuma 1 łyżeczka gałka muszkatołowa do smaku sól 1 łyżeczka chili pieprz cayenne czosnek 2 ząbki jajka 2 sztuki mielone siemię lniane do oprószenia(...)formy. Ugotuj czerwoną soczewicę według opisu na opakowaniu. Odcedź. Czarną soczewicę ugotuj w osobnym garnku. W rondlu rozgrzej oliwę i duś warzywa korzeniowe wraz z namoczonym wcześniej grzybem. Wystudź. Całość przełóż do malaksera oprócz czarnej soczewicy, ją dodasz do zmielonej masy, aby w pasztecie była cała. Wysmaruj formę do pieczenia olejem i oprósz mielonym siemieniem lnianym. Do masy dodaj
AZgotuj!gotowanie różnorodnych zup, dlatego u nas często się one pojawiają :) Zachęcamy do zrobienia zupy z czerwonej soczewicy ze szpinakiem i fasolką szparagową – pyszna, sycąca a do tego szybka w wykonaniu :) Składniki na zupę z soczewicy: – 160 g czerwonej soczewicy – 200 g zielonej fasolki
Kuchenne WariacjeWróciły zimowe dni, wróciły zupy. Tym razem nie krem, a całkiem staromodna zupa jarzynowa z soczewicą - gęsta i pożywna. Można dodać do niej podsmażoną ulubioną kiełbaskę, by stała się jeszcze bardziej sycąca. Przez długie lata nie byłam fanką zup. Jakiś czas temu jednak zaczęłam je doceniać. Są proste i krzepiące. W sam raz na małe co nieco. Można w nich(...)podsmażamy w garnku przez 5 minut. Dolewamy bulion, pomidory z puszki, soczewicę, zmiażdżony praską czosnek, liść laurowy i gotujemy 20-30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Czerwona soczewica gotuje się szybko. Kwaśne pomidory spowalniają ten proces, dzięki czemu soczewica się nie rozgotuje.Na koniec doprawiamy zupę sosem sojowym, solą i pieprzem. W takiej kolejności. Pamiętajmy, że sos sojowy
W kuchni wieczoremdodania odrobiny koloru zimowym daniom. Przygotowanie: Soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania, ale może ono pomóc i skrócić czas przygotowania o połowę. Przed gotowaniem opłucz soczewicę w zimnej wodzie, przebierz zanieczyszczenia i uszkodzone ziarenka i dokładnie odcedź. Przechowywanie: Trzymaj soczewicę w zamkniętym, szczelnym pojemniku i w suchym, chłodnym miejscu. Mimo, że soczewicę można przechowywać i przygotowywać do zjedzenia praktycznie bezterminowo, najlepsza(...)będzie w przeciagu roku od zakupienia. Gotowanie: Gotuj soczewicę w trzykrotnej jej objętości wody i unikaj kwaśnych dodatków, jak np. ocet. Czas gotowania jest różny i zależy od rodzaju soczewicy i jej wieku, dlatego warto sprawdzić instrukcję na opakowaniu, ale w przybliżeniu będzie to: - zielona i brazowa - 35-45 minut; - czerwona rozdzielona - 15-20 minut; - puy - 20-25 minut
Lejdi of the houseoznacza gorący . Po trzecie, mieszanka przypraw używana do tej zupy serio pali od środka. Yalla! Składniki: 1/2 kg wołowiny 1 szklanka cieciorki 1 szklanka zielonej soczewicy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula 1 marchewka 1 puszka krojonych pomidorów 1 pęczek pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)gotowania dodać jeszcze litr wrzątku, jeśli ciecierzyca będzie wchłaniać dużo wody. Następnie myjecie, obieracie i kroicie w kostkę marchewkę, którą dodajecie do zupy razem z odcedzoną zieloną i czerwoną soczewicą. Tej drugiej moczyć wcześniej nie trzeba. Potem wlewacie pomidory z puszki. Te akurat o tej porze roku będą znacznie lepsze. Na koniec myjecie, osuszacie i siekacie natkę pietruszki, która
GRUBY WAŁEKtakże marki własne: W ramach współpracy otrzymałam produkty, których większość tak na prawdę będę próbować po raz pierwszy. Niektóre z nich opiszę, także zapraszam zainteresowanych :) MĄKA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Mąka z czerwonej soczewicy powstaje poprzez zmielenie suszonych nasion tego strączka. Jest naturalnie bezglutenowa. Odznacza się puszystością, nie posiada żadnych grudek. Charakteryzuje się dużą zawartością białka. Znajduje
Zdrowie na języku :PZupa curry z czerwonej soczewicy Składniki: - 80g czerwonej soczewicy - ½ łyżeczki curry - 1 mała marchewka
Wegańska kuchnia orientalnaZapraszam na harirę w moim wykonaniu - inną, ale podobną :) Składniki (4-6 porcji): cieciorka w słoiku - 220 g pomidory z puszki - 400 g sos pomidorowy Passata - 200 g soczewica czerwona - 50 g soczewica zielona - 50 g bulion wegetariański w proszku - 20 g (2 łyżeczki) woda - 1 l cebula - 80 g marchewka - 110 g natka pietruszki świeża - 2 łyżki(...)natkę pietruszki i gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Teraz dodaj pomidory z puszki oraz sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Kiedy całość zacznie wrzeć wsyp do garnka przepłukaną soczewicę czerwoną i zieloną. Wlej pozostałą ilość wody, czyli 800 ml, dodaj bulion w proszku i gotuj od momentu zagotowania 25 minut. Po upływie tego czasu dodaj odsączoną
Zdrowie na języku :PProsta i szybka pasta kanapkowa do chleba czy warzyw. Dzisiaj mam dla Was przepyszną pastę z soczewicy czerwonej. Nie każdemu znana i chyba owiana taką złą sławą, dlaczego sama nie wiem. Soczewica to jedno z tych cudownych ziaren, z których możemy wyczarować w kuchni niemalże wszytko. Jest bardzo zdrowa i bogata w witaminy z gruby B, dostarcza dużo białka(...)wsypujemy z torebki do garnka i gotowe po kilkunastu minutach jest gotowa. Czyli to co lubię prosto i pysznie! Przepis na pastę z soczewicy - 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy (gotujemy według instrukcji na opakowaniu) - sól - przyprawa zatar ordone (to sezam i tymianek perski) około 1 łyżki - 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub zamiennie oleju ze słoiczka
SMYKWKUCHNI