Dziś przygotowałam dla Was pyszny krem marchewkowo-soczewicowy. Dzięki połączeniu czerwonej soczewicy i marchewki otrzymujemy sycący i aromatyczny posiłek. Taka zupa świetnie sprawdzi się w zimowe dni jako rozgrzewający obiad czy lunch. Do kremu można dodać grzanki, indyjskie chlebki naan, wszelakie nasiona czy tak jak ja, kiełki. Zupa marchewkowo-soczewicowa(...)Składniki: 0,5 kg marchewki 1 średnia cebula 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego 1l-1,5l wody 150 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obraną marchewkę pokrój na kawałki wraz z innymi warzywami. Zalej woda i dodaj sol. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj soczewice oraz
wegujemyPyszne, aromatyczne i lekko słodkie curry z kurczakiem, czerwoną soczewicą, pomidorami, melonem i chipsami z marchewki. Gotowe curry podałam w wydrążonym melonie, którego część użyłam do przygotowania potrawy. Ciekawie się prezentuje i smakuje obłędnie… Polecam Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 150 g czerwonej soczewicy 1 puszkę krojonych pomidorów bez skóry (400 g) 1 marchewka 1/3 serka
Oryginalny smakoryginale , dodałam też świeżej natki pietruszki i muszę powiedzieć, że jest rewelacyjna! Świetnie rozgrzewa i syci,w sam raz na jesienne późne obiady. W mojej wersji jest czerwona soczewica, bo gotuje się krócej niż zielona (w sumie tylko taką miałam). Polecam gorąco!!! 30 dag. wędzonego boczku 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesoczewicę lubię od dawna chociaż mimo zapasu w kuchennej szafce rzadko jej używam, sama nie wiem dlaczego. Niedługo planuję zrobić z niej zupę, bo myślę, że może smakować całkiem nieźle :) Akurat na soczewicę mam wiele pomysłów, ale jestem ciekawa jakie są Wasze ulubione przepisy z użyciem słodkich ziemniaków? Składniki na 6-8 porcji: 0,5 kg czerwonej soczewicy 2 duże bataty duża papryka 1 papryczka chilli (lub więcej wedle uznania) 3/4 l passaty pomidorowej (lub przecier+woda) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego mały pęczek koperku po gałązce świeżego rozmarynu, cząbru, oregano, lubczyku (lub po pół łyżeczki suszonych z każdego rodzaju) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku olej
Ze smakiem i z pasjąDziś mam dla Was zupkę jarzynową z dodatkiem czerwonej soczewicy ;) składniki 1,5 litra bulionu pół selera 2 cebule 6 marchewek 2 papryki puszka pomidorów 0,5 szklanki czerwonej soczewicy kilka kropel soku z cytryny papryka słodka i ostra, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz W dużym garnku podsmażamy pokrojone w kostkę seler,marchewkę, cebulę i czosnek
Cukier&Puderdodatkiem czerwonej soczewicy. Zupa jest prosta i bardzo szybka do przygotowania. Uwierzcie mi na słowo, że soczewica idealnie się komponuje z pomidorami malinowymi. Poniższa zupa posmakuje fanom pomidorówki jak i osobom, które cenią swój czas w kuchni. Składniki na 2 porcje: 0,5 kg pomidorów malinowych (waga po obraniu ze skórki) 1/4 szklanki soczewicy czerwonej(...)minutach, pomidory obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć szalotkę wraz z czosnkiem. Gdy szalotka lekko się zeszkli to wsypać soczewicę i dodać przyprawy. Całość chwilę smażyć. Następnie wlać bulion warzywny. Gotować kilka minut, aż do miękkości soczewicy. Następnie dodać pokrojone pomidory. Gotować pod przykryciem, aż do rozgotowania pomidorów
UgotowaćSkładniki: – 1 cebula – 3 cukinie – 3 papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona) – 2 ząbki czosnku – 1 szklanka czerwonej soczewicy – 2 szklanki wody – 500 ml passaty pomidorowej lub ok. 6 świeżych pomidorów – sól i pieprz – papryka słodka i papryka ostra – oregano i ulubione zioła – olej(...)rzepakowy Przygotowanie: W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Kiedy woda się zagotuje, wsypujemy do niej czerwoną soczewicę. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, po czym odcedzamy. W garnku o szerokim dnie podsmażamy na 3 łyżkach oleju pokrojone w kostkę papryki. Po chwili dodajemy do nich obrane i pokrojoną w kostkę cebule. Następnie dodajemy tak samo pokrojone cukinie
I LOVE LIFECześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na rozgrzewający dal, czyli indyjski gulasz z czerwonej soczewicy. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować: - 1 puszkę krojonych pomidorów - 2 puszki wody - pół puszki suchej czerwonej soczewicy - 2 łyżki śmietany 18% - 2 ząbki czosnku - 1 cm imbiru - po 1 łyżeczce kurkumy, kuminu, przyprawy shoarma i słodkiej papryki - 2 łyżeczki curry - pół
Bez Cebuliodpowiadałby temu daniu. Mnie ono bardzo smakowało, dlatego też postanowiłam odtworzyć je w domu. Była też zupa krem, ale o tym niebawem. Składniki na gulasz warzywny z czerwoną soczewicą (4 porcje): 2 cebule ząbek czosnku duża marchewka 2 łodygi selera naciowego cukinia 400 g pieczarki 250 g 1/2 czerwonej papryki papryczka chili 2 puszki krojonych pomidorów(...)szklanki czerwonej soczewicy sól cząber łyżka słodkiej papryki Cebulę, seler naciowy i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki paprykę i dorzucić do reszty warzyw. Dodać pokrojone w paski pieczarki i wsypać soczewicę. Zalać pomidorami i dusić chwilę pod przykryciem. W tym czasie pokroić cukinię na większą kostkę. Dorzucić do reszty składników
Karola gotujeZupa pomidorowa w nietypowej odsłonie... krem ze świeżych pomidorów z dodatkiem kurczaka i czerwonej soczewicy, na mleku kokosowym. To mój mały eksperyment, który zakończył się sukcesem 😉 Bardzo lubię bawić się smakami i urozmaicać podstawowe przepisy. Dodatek mleka kokosowego zamiast śmietany nadał zupie oryginalnego aromatu oraz wzbogacił jej smak. Dzięki soczewicy i kawałkom kurczaka stała się ona gęsta(...)kuchni koniecznie spróbujcie tę zupkę... Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 5-6 pomidorów 1 szklanka soku pomidorowego 1 l bulionu 1 filet z kurczaka 100 g czerwonej soczewicy 200 ml mleka kokosowego olej do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili 1 łyżka ketchupu Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia w garnku
Kuchnia MagdaLenyblog: Weekendy w domu i ogrodzie Wykwintny pasztet ze śliwkami (jeszcze lepsza wersja!) autorka: pozielonemu | blog: POZIELONEMU. Wegetariański blog kulinarny. Pasztet z czerwonej soczewicy z żurawiną autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki PASTY Hummus z suszonymi pomidorami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pasta z grochu(...)blog: Na To Mam Ochotę Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą autorka: wjosna | blog: Najlepsze sałatki Fit przekąska - Chipsy z czerwonej soczewicy z bazylią i pomidorami autorka: sylviia90 | blog: Vaniliowoczekoladowa
Weekendy w domu i ogrodzieszafek. Ech, znowu pasty nie będzie, a w międzyczasie może przejdzie mi ochota... Apetyt na pastę jednak był większy, niż się spodziewałam i następnego dnia podczas zakupów opakowanie czerwonej soczewicy wylądowało w moim koszyku... Finał tej historii jest zbyt przewidywalny, co zresztą widać na zdjęciach:) Pasta jest pyszna zarówno na kanapce, jak i dodatek do sadzonego jajka. Jeśli lubicie(...)takie kanapkowe smarowidła, koniecznie zróbcie tę pastę;) Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 5-6 suszonych pomidorów 2 łyżki orzechów (mogą być dowolne: fistaszki, pistacje, włoskie; ja dałam macadamia) 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (można użyć też oliwy) ząbek czosnku sok z limonki sól morska świeżo mielony pieprz 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 0,5 łyżeczki kuminu Soczewicę
Obiad gotowynajważniejsze? Łatwa w przygotowaniu. Zupa zdała egzamin na piątkę. Nowe doznania dla moich kubków smakowych wzbogacił doświadczenie. Pozostaje mi, polecić Wam moją lekką i pożywną zupę z czerwonej soczewicy. A do tego aromatyczna kolendra. Jeśli nie jesteście fanami kolendry, możecie zastąpić ją natką pietruszki. Czekam na Wasze opinie i komentarze.Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 5 osóbKoszt przygotowania(...)złSKŁADNIKI:1,5 szklanki czerwonej soczewicy1 cebula1 marchewka1/2 selera1 ząbek czosnku1 l bulionu warzywnego2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżeczki oliwyświeża kolendrasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Soczewicę przekładamy do miski, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 min. W ganku podsmażamy na oliwie cebulę posikaną w drobną kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dolewamy bulion warzywny. Do bulionu dodajemy startą
kulinarnyJaBlueberry Corner by "jagodzianka" Wegańska zupa z czerwonej soczewicy – robię i jem choć nie jestem weganką. Jem mięso i cenię sobie jego wartości … Przeczytaj cały artykuł Post Wegańska zupa z czerwonej soczewicy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersoczewicy, z dodatkiem kurczaka i szpinaku wydaje się idealnym pomysłem na rozgrzewający obiad. Składniki (na 2-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 marchewki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 150 gram piersi kurczaka 200 gram świeżego szpinaku 1/2 litra bulionu lub rosołu sok z 1/2 limonki 4-5 łyżek passaty pomidorowej(...)smażących się warzyw. Kurczaka smażę przez 5-6 minut, doprawiam solą i pieprzem i przekładam z garnka do miseczki. Do garnka natomiast dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę oraz czerwoną soczewicę. Doprawiam zawartość garnka szczyptą soli, pieprzu oraz pozostałymi przyprawami. Dodaję liść laurowy. Całość duszę 3-4 minuty i wlewam bulion. Gotuję na średnim ogniu przez 15-20 minut
Mango Papaja