Czerwona soczewica to idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Składniki ½ dyni hokkaido 150 g soczewicy czerwonej 3 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki ostrej papryki sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na suchej patelni(...)trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Do dużego garnka wlewamy bulion warzywny, a następnie wrzucamy pokrojoną dynię. Gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy na sicie i odstawiamy. Ugotowaną dynię przyprawiamy i blendujemy. Na koniec dodajemy soczewicę i mieszamy. Podajemy w małych
My Chcemy Jeśćzdrowej kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, miska takiej gorącej pożywnej zupy wspaniale rozgrzeje po powrocie z zimowego spaceru. A jak u Was z zupami? SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka ¼ selera ½ pora 1 cebula 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej ½ szklanki mrożonego groszku 7-8 sztuk mrożonej brukselki ½ szklanki soczewicy czerwonej ½ szklanki kaszy jaglanej 2 litry domowego(...)garnku rozpuścić klarowane masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki , oraz pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę. Wsypać kaszę jaglaną oraz soczewicę. Chwilę przesmażyć, od czasu do czasu zamieszać. Dodać pozostałe -mrożone warzywa i pokrojony por. Całość zalać bulionem lub rosołem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, doprowadzić
Wanilia i Kardamonzupy można też wykorzystać rosół z niedzieli, jeśli poniedzielna pomidorowa Wam się znudziła ;-) Składniki: 1 puszka ciecierzycy konserwowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczka kurkumy 1,5-2 litry wywaru / rosołu / bulionu koncentrat pomidorowy sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. W garnku rozgrzać trochę(...)czosnku, kurkumę, majeranek i kminek, chwilkę poddusić. 2. Wlać gorący rosół / bulion / wywar, dodać puszkę ciecierzycy wraz z zalewą, dodać pobrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i czerwoną soczewicę. Można dolać wody, jeśli zupa wydaje się nam za gęsta. Całość gotować ok 15 minut. 3. Dodać koncentrat pomidorowy (ilość do smaku) i całość dotować do miękkości. Na koniec
Kuchnia domowa Anipiątki gościły przeważnie pierogi w różnych wersjach. Ja przygotowuje różnego rodzaju potrawy, ponieważ nie lubię w kuchni rutyny. U mnie dzisiaj na obiad bezmięsne kotleciki, które zrobiłam z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Pyszne i niezwykle aromatyczne...W miarę szybkie do zrobienia i zdrowe! Odpowiednie dla wegan! Kotleciki możemy podawać z sosem lub bez w obu wersjach(...)smaczne :-) Zapraszam do spróbowania przepisu. Składniki: kasza jaglana 1 woreczek, soczewica czerwona pół szklanki, sos sojowy 1 łyżka, czosnek 1 ząbek, kmin rzymski 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, sol i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotlecików, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kasze jaglaną zalewamy wrzątkiem
kulinarne odsłony patiWyglądały smakowicie, więc opracowałam swoją bezglutenową wersję i mogę się z Wami podzielić przepisem na malutkie krokieciki ziemniaczane z dodatkiem parmezanu i quinoy, obtoczyłam je w mące z czerwonej soczewicy i usmażyłam na głębokim tłuszczu, a w środku niespodzianka w postaci kawałka paróweczki. Można je też wykorzystać jako element imprezowych koreczków, a najlepiej smakują z dobrym ketchupem. Składniki(...)duże ugotowane ziemniaki 40 gram startego parmezanu, lub innego intensywnego w smaku sera 1 jajko 5 małych bezglutenowych parówek z dobrym składem ketchup pikantny premium Kotlin mąka z czerwonej soczewicy olej do smażenia pieprz sól Wykonanie: Ugotowane gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy dokładnie z mąką i quinoą, odstawiamy do przestygnięcia, doprawiamy solą pieprzem i mieszamy z jajkiem
Quinoa Raz!Uwielbiam odkrywać nowe smaki pasztetów. Tym razem przygotowałam wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Pasztet jest pełny witamin i mikroelementów, o wiele zdrowszy niż ten, który możemy kupić w sklepie. Bez ulepszaczy i konserwantów, które szkodzą naszemu zdrowiu. Pasztet jest(...)naprawdę pyszny i znika bardzo szybko. Znam bardzo dużo osób, które są mięsożercami, a chętnie sięgają po ten pasztet😃 Spróbujcie sami, zapraszam😗 Składniki: soczewica czerwona 2 szklanki, kasza jaglana 1 szklanka, cebula 1 szt, olej pół szklanki, owoc jałowca 2 szt, ziele angielskie 3 ziarna, liść laurowy 2 szt, gałka
kulinarne odsłony patiZupa marchewkowa wzbogacona dodatkiem czerwonej soczewicy, podana z ryżem i świeżym koperkiem, która charakteryzuje się pięknym, głębokim i słonecznym kolorem oraz wyjątkowym smakiem. Mimo, że jest to zupa bez mięsa daje poczucie sytości na bardzo długi czas- dzięki dodatkowi soczewicy, która jest skarbnicą wielu składników odżywczych (białko, kwas foliowy, potas, żelazo, witaminy z grupy B), a przy(...)zupie z ciecierzycy z mlekiem kokosowym , która otwiera listę moich ulubionych 'nietradycyjnych' zup :) Koniecznie spróbujcie! * wywar warzywny / mięsny- 1 litr * marchewka- 5 średnich sztuk (około 400 g) * soczewica czerwona- 1 szklanka * maślanka- 200 ml (jogurt/śmietana) * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżeczki * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * sól, pieprz- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * koperek- do posypania
Kraina Miodem PłynącaEfekt wyszedł zaskakujący i wart wypróbowania. Wytrawny smak pesto przełamuje słodycz młodej marchwi nieco podkręconej świeżym towarzystwem w postaci imbiru i skórki cytrynowej; do zupy dorzuciłam też czerwoną soczewicę, która zintensyfikowała jej piękny, słoneczny kolor i nadała treściwego charakteru, dzięki czemu z powodzeniem można potraktować ją jako samodzielny posiłek, a nie tylko preludium do dania głównego. Składniki: Pesto: natka(...)ząbki czosnku ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia sól, pieprz Zupa: 1 pęczek młodej marchwi (u mnie 8 sztuk) 3 cebule dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Natkę marchwi
Roślinna - blog wegańskiPożywna, smaczna, rozgrzewająca - tak właśnie jest zupa z czerwoną soczewicą. Zjedzona po powrocie z pracy, zakupów, spaceru, w pochmurny, chłodny dzień, przywróci Was do życia. Nie trzeba już będzie wpełzać pod ciepły, gruby koc i kulić się na kanapie. Zupę przygotujecie bardzo szybko. Jeśli nie macie ( lub nie chce się Wam przygotowywać ) bulionu, śmiało, lejcie do gara wodę. Też(...)smacznie, a czas przygotowania ulegnie drastycznemu skróceniu. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów bez skóry 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego lub wody 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku' 1 łyżeczka curry ( lub pasta curry ) 1/3 łyżeczki chili lub łyżeczka ostrego sosu paprykowego sól, pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzać
kolorowotorcikowoząbki czosnku 1/3 średniej cukinii pęczek natki pietruszki (listki i łodyżki oddzielnie) 2 łyżki oleju, np. kokosowego 3 kawałki marynowanej papryczki jalapeno 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka czerwonej soczewicy (połówki) PRZYPRAWY: 2 łyżeczki ziaren kolendry, po 1 łyżeczce: kminu rzymskiego (mielonego lub w nasionach), słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano, po 1/2 łyżeczki: soli i świeżo(...)koncentrat pomidorowy, papryczkę jalapeno i dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy 2 szklanki wody i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Dorzucamy łodyżki natki pietruszki. Zagotowujemy, wsypujemy czerwoną soczewicę i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 30 minut. Na 5 minut przed końcem dodajemy kostkę czekolady i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy
cool and mintyzrobienia. Receptura swoje musiała odleżeć, ale jak już danie zrobiłam, to zawojowało serca i podniebienia wszystkich domowników:) Lepiej późno, niż wcale, prawda?:) Pokusiłam się nawet o wykorzystanie czerwonej soczewicy, z którą miałam tylko jedno, aczkolwiek niezbyt udane doświadczenie. Dodałam jej tak na oko, na tyle, żebym w razie czego nie żałowała, ale tutaj faktycznie pasuje doskonale:) 500 g pokrojonej(...)kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 250 g suchego ryżu (u mnie długoziarnisty) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-1,25 l bulionu 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie CIRIO z czosnkiem) sól, pieprz Dynię kroimy w kostkę. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej, głębokiej
Smaki Na Talerzumascarpone z bloga kardamonovy14. orientalna zupa z grzybami mun z bloga FOODMANIA15. polska zupa z raków z bloga bastalena16. turecka zupa z czerwonej soczewicy z bloga cynamonichilli.blogspot.com17. zupa z chińskiej kapusty pak choi z bloga Kuchnia z wyrakiem18. zupa minestrone z ementalerem z bloga kardamonovy19. bouillabaisse(...)blog23. chińska zupa ze smażonym tofu na ostro z bloga Kuchnia z wyrakiem24. krem brokułowy z bloga Clauditte Miss Cooking25. indyjska zupa z czerwonej soczewicy z bloga Clauditte Miss Cooking Wszystkim uczestnikom chciałam serdecznie podziękować za udział.Przypominam także o drugiej, tym razem śniadaniowej, akcji, która obecnie trwa tj. Śniadanie z jajemW
bastalenamięsni. A do tego wszystkiego chwili – pobudza trawienie i razem z wspomnianymi już przyprawami, mocno rozgrzewa do samych czubków palców. Składniki (na 2-3 porcje): szklanka czerwonej soczewicy 2 garści świeżego szpinaku 2 marchewki 1 duża cebula 1 pomidor centymetrowy kawałek imbiru płaska łyżeczka kurkumy szczypta chili pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz do smaku 2 łyżki(...)wrzucamy do wrzątku na 3-4 minuty. Po tym czasie wyciągamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tartki. Czerwoną soczewicę wsypujemy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę i marchewkę, obsmażamy na dużym ogniu aż zacznie się lekko
Smaczna Stronasoczewicy to jedna z moich ulubionych zup. Jest nie tylko smaczna i pożywna, ale również bardzo wartosciowa. Soczewica jest cennym źródłem białka, potasu, kwasu foliowego i wielu innych składników odżywczych i witamin. Niestety w dalszym ciągu u nas jest niedoceniana. A ja zachęcam do spróbowania. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (własnego lub z kostki) 300g soczewicy czerwonej(...)będą się rozpadać. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę. Chwilkę razem podsmażamy i dodajemy do bulionu. Wsypujemy wypłukaną soczewicę, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażone pomidory i koncentrat pomidorowy. Zioła rozcieramy w dłoniach i wsypujemy do zupy. Doprawiamy solą
kuchnia doskipyszne! A zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Co my tutaj mamy. Makaron pełnoziarnisty z dodatkiem spiruliny , dzięki czemu zyskuje ten fantastyczny, zielony kolor oraz gęsty sos z czerwonej soczewicy . Sos składa się jedynie z podstawowych warzyw jak cebula i czosnek, niewielkiej ilości koncentratu oraz ryżowej śmietanki. Jego konsystencję zagęściłam bezglutenową mąką z soczewicy, która w tym zadaniu sprawdziła(...)łyżka oliwy z oliwek (Probio) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka kremu/śmietanki ryżowej (Probio) 200 ml wody 2 łyżki mąki z czerwonej soczewicy (Probio) przyprawy: papryka wędzona, curry, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól himalajska Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente wg instrukcji podanej na opakowaniu. To jest ok. 15 minut
Zdrowie na języku :P